'Üç çocuk' çağrısına tablolu savunma

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "3 çocuk yapın" çağrısının "muhafazakar bir erkek anlayışı" olmadığını 1970-2050 yılları arasında toplumdaki yaşlı sayısının artışını gösteren bir tablo ile savundu.

Yayınlanma: 14.12.2011 - 21:49
Abone Ol google-news

Bakan Şahin, Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal İlişkiler Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı. Toplumsal huzur ve barışın toplumsal kalkınmadan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışından geçtiğini dile getiren Bakan Şahin, BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel'e atıf yaparak, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışındaki muradımız 'statüko yaşasın, karanlık güçler, çete ve mafyalar yaşasın' değildir. Kadını, erkeği, engellisiyle tüm toplumun 74 milyonun yaşadığı bir Türkiye diliyor ve politikaları buna göre geliştiriyoruz" dedi.

Mühendis kökenli bir milletvekili olarak çalışmaları tablolarla göstermek istediğini kaydeden Bakan Şahin, 2011-2012 bütçe ödeneği tablosunu göstererek, 6 milyar TL bütçenin 8.8 milyar TL'ye çıkartılarak mali olarak güçlendirildiğini söyledi.

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğünü yeniden yapılandırdıklarını anlatan Bakan Şahin, aile politikaların güçlendirmek için çalıştıklarını söyledi. Son yapılan araştırmalarda Türkiye'nin boşanma ve aile birliğinde hala dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu belirten Bakan Şahin, boşanma oranlarının Avrupa Birliği ülkelerinde binde 1.9, Türkiye'de binde 1.4 olduğunu, evlenmelerde AB ortalamasının binde 4.8, Türkiye'de binde 8.2 olduğunu söyledi.

En az 3 çocuk çağrısının bilimsel nedeni

Dünyada yaşlanmanın büyük sorun olduğunu kaydeden Bakan Şahin, AB'nin de 2012 yılını "Yaşlanma Yılı" ilan ettiğine dikkat çekti. Türkiye'de de nüfus durağanlaştıysa burada elimizi başımızın arasına koyup nüfus politikaları üretmemiz gerektiğini savunan Bakan Şahin "En az 3 çocuk denen anlayışın muhafazakar bir erkek anlayışı olmadığını ispatlamak için siz bir tablo göstereceğim. Bir ülkenin nereden nereye geldiği ön yargılardan çıkıp bilim ve aklı kullanarak politika üretmemiz gerektiğin size anlatacağım" diyerek 1970-2050 arası Türkiye'de yaş gurupları dağılımının yer aldığı bir tabloyu gösterdi. Bakan Şahin şunları söyledi:
"Ülkemizin yaşlanmaya başladığını görüyoruz. Bu aralık genişledikçe genç nüfus azalmakta 65 yaş üstü nüfusumuz yüzde 7 artmaktadır. Yaşlı nüfus başımızın tacıdır ama kaliteli genç nüfus planlamak tüm partilerin görevi. Önerim şu. Tüm partiler bilim kurulunu siz oluşturun. Bütçesini ben kendi Bakanlığımdan vereceğim. Hane başına kaç çocukla bu eğriyi düzelteceksiniz siz bize söyleyin biz bunun arkasında duralım. En az 3 çocuk söylemindeki karşılık budur. Bilim ve aklı kullanarak politika üretmek en büyük görevimizdir."

Her ailenin bir aile hekimi varsa bir de sosyal destek uzmanı olacağını anlatan Bakan Şahin, "Bu uzmanlar ailenin tüm sorunlarını belirleyecek ve ihtiyaçlar karşılanacaktır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler