Sınavsız kadro için 'ince ayar'

14 kişinin sınavsız alınması için yasa Köşk'e 12 gün gecikmeli sunuldu.

Yayınlanma: 15.12.2011 - 11:10
Abone Ol google-news

TBMM, “ince bir ayar” yaparak Genel Kurul’da kabul edilen kendi Teşkilat Yasası’nı, tam 12 gün beklettikten sonra Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi. TBMM’de işe alımların sınavla yapılmasını öngören yasa bekletilirken 14 kişi kadroya alındı.

“Askerin Meclis’ten çıkarılması”, “TBMM Başkanı ve parti gruplarına yeni danışmanlar alınması” gibi düzenlemeleriyle öne çıkan TBMM Başkanlığı Teşkilat Yasası’nda, ilginç bir Köşk öncesi bekletme uygulaması yaşandı. Cemil Çiçek’in TBMM Başkanı olmasının ardından TBMM Genel Sekreterliği Teşkilatı Yasası, ismi de “TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı” olarak değiştirilerek yenilendi. Yasa 1 Aralık tarihinde Genel Kurul’da kabul edildi. TBMM’deki uygulama yasaların Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından teknik hazırlıkların tamamlanarak en geç bir gün içinde onay için Köşk’e gönderilmesi şeklinde yürütülüyor. Ancak yasa tam 12 gün bektletildikten sonra onay için Köşk’e gönderildi.

Yasalar ancak Köşk’ten onay aldıktan sonra yürürlüğe girebiliyor. Yasa Köşk öncesi 12 gün bekletilirken 14 kişi kadroya alındı.

Bütçe görüşmeleri sırasında Genel Kurul oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a, muhalefet tarafından “Yasa kabul edildikten sonra kadroya alım oldu mu” sorusu yöneltildi. Yakut, TBMM bürokratlarından aldığı bilgilere dayanarak yasa kabul edildikten sonra kadroya alım yapılmadığını söyledi. Ancak 14 kişi TBMM kadrosuna alındı.

Yasa bekletilirken 14 kişinin kadroya alınmasının nedeni yasanın yeni personel alımına getirdiği sınırlamadan kaynaklandı. TBMM’de norm kadro uygulaması getiren yasada, “Meclis’teki personel sayısı norm kadro sayısına düşünceye kadar personel alınmayacak” hükmü yer aldı. Yasa ayrıca, “Memuriyette ilk defa idari teşkilat kadrolarında başlayacak olanlar, ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olanlar arasından sınavla seçilecek” düzenlemesiyle TBMM Başkanlığı’nın “sınavsız” personel alımının önüne geçti.

Yasanın yürürlüğe girmesi geciktirilerek, sınavsız olarak 14 kişi kadroya alındı. Yasanın bir süre daha Köşk’te onay için kalabileceği, bu sürede de yasa öncesindeki hak ve ayrıcalıklarıyla yaklaşık 130 polisin alınacağı da belirtiliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler