"Ateşli çocuğa soğuk duş aldırmayın"

Dr. Ece Şule Aslan, ateşi olan çocuklara soğuk duş aldırmak yerine ılık duş aldırmak gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 16.12.2011 - 07:41
Abone Ol google-news

Aslan, yaptığı açıklamada, ateşi olan çocuklara ateş çok yüksek değilse ve çocuk kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32°C) aldırmak gerektiğini aktardı. Çocuğun normalden fazla sıvı almasına, susuz kalmamasına dikkat edilmesini öneren Aslan, "Bulunduğu odayı serin tutun (21-22°C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun ve doktorunuzun önereceği ateş düşürücüleri kullanın" dedi.

Çocuklar neden ateşleniyor?

Ateşin kendi başına bir hastalık değil, çocuk hastalıklarında özellikle de enfeksiyonlarda görülen bir bulgu ve vücudun hastalıkla mücadele ettiğinin göstergesi olduğunu bildiren Aslan, şunları ifade etti:

"Enfeksiyonlar, ateşin en sık nedenlerinden birisi olmakla birlikte enfeksiyon dışı çeşitli durumlarda da (inflamatuar, neoplastik ve bağışıklık sistemi hastalıkları) ateş yükselebilir. 2-5 yaş arası kreş çocuklarında daha çok olmak üzere her yaş grubunda görülen ateşe en sık virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonlar, Rotavirüs, streptokokların boğazda yaptığı (halk arasında beta olarak bilinen) enfeksiyon neden olur.

Ağızdan 37,5, makattan 38,5, kulaktan 38 derecenin üstündeki değerleri ateş olarak kabul ediyoruz. Ancak unutmamanız gereken bir şey daha var; çocuğunuzun cildinin sıcak olması her zaman ateşi olduğu anlamına gelmez. Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir. Her çocuğun vücut ısısı kendine özgüdür; yaş, hastalıklar, aktivite, günün değişik zamanlarına göre değişkenlik gösterir."

Bu belirtilere dikkat

Çocuk uyanıksa, aktifse, oyun oynuyorsa, yiyip içebiliyorsa, rahat uyuyabiliyorsa ve nefes almasında bir problem yoksa korkmamak gerektiğini vurgulayan Aslan, çocuk nefes alıp vermekte ve yutkunmakta zorluk çekiyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmasını hatırlattı. Aslan, şu belirtiler görüldüğünde acilen doktora ulaşılması konusunda uyardı:
"-Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde görülüyorsa,
-Bebek ve çocuklarda 40 °C'nin üzerinde görülüyorsa,
-Ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma varsa,
-Ememiyorsa ya da hiçbir şey yemek istemiyorsa,
-Ateşin yanında uyku eğilimi varsa,
-Bilinç değişiklikleri gözlemliyorsanız,
-Ciltte mor döküntüler oluşuyorsa,
-Daha önce "havale" geçirmiş ise,
-Genel görünümünde kötülük varsa,
-Boyun kısmında sertleşme varsa,
-Devamlı kusma, diyare (ishal) oluyorsa,
-Ateş 3 günden uzun sürmüşse hiç beklemeden hemen doktorunuza başvurun."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler