ODTÜ'de toplumla akademisyeni buluşturan kongre

Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından TÜSTAV'ın katkılarıyla düzenlenen, Behice Boran Sosyal Bilimler Ödülleri’nin de açılış töreninde verildiği, Korkut Boratav, Handan Koç, Beyza Üstün ve Metin Özuğurlu’un katıldığı Oğuz Oyan‘ın yönettiği ‘Krizler ve Direnişler’ oturumuyla sona eren 12. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde önceki gün sona erdi.

Yayınlanma: 16.12.2011 - 20:50
Abone Ol google-news

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar’ın açtığı 14-16 Aralık tarihleri arasında eşzamanlı 72 oturumla gerçekleşen kongre, disiplinler arası işbirliği ve diyaloga katkı sağlayan düzenleme komitesinde de yer alan Korkut Boratav’ın  söylemiyle ‘gençlerin eteklerindekileri ortaya döktüğü bir şölen’, Sosyal Bilimler Derneği Başkanı Galip Yalman’ın altını çizdiği Taner Timur’un ‘Toplum Bilimleri ve Tarihçi’’ açış konuşmasında olduğu gibi önemli hocaların aydınlatıcı konuşmalarıyla gençleri buluşturan imkanlar çerçevesinde birden fazla yayına dönüştürülecek bir büyük bilimsel etkinlik.

Halka açık ve ücretsiz, ODTÜ gibi saygın bir çatı altında gerçekleşen bu kongrenin  toplumsal sorunlar üzerine bilimsel yaklaşımın nasıl ve ne düzeyde olduğunu izlemek üzere akademisyen olsun olmasın her kesimden dinleyicinin ilgi, ciddiyet ve saygıyla kongreye akın ettiğine tanık olduk. 

Felsefe için talep gelmemesi sebebiyle ayrı bir oturumun olmadığı kongrede, sosyal bilimciler çağın ve günümüzün sosyal  problemlerine ışık tutabilecek; aralarında kriz, Ortadoğu, Kürt sorunu, AKP, toplumsal cinsiyet gibi başlıkların da yer aldığı çalışmalarıyla katıldılar, siyaset bilimcilerin sunumlarında felsefi bağlam da vardı. Bazı oturumlar iktisatçılarla siyaset bilimcileri ‘İktisadi Düşünce : Marksist Perspektifler’ gibi aynı başlık altında buluşturdu. Bazı oturumlarda mühendislik ve fen bilimlerinden de katılım oldu.
 

Nalbantoğlu, Tanilli ve Çelenk anısına

Bu yıl kaybedilen sosyal bilmler ve toplumsal hayata emeği geçen Prof.Dr. H.Ünal Nalbantoğlu anısına ^Sermaye – İktidar Şemsiyesi Altında Üniversiteler
Av. Halit Çelenk anısına  Raşit Kaya’nın yönettiği, Metin Çulhaoğlu, Can Açıkgöz ve Gencay Şaylan’ın katıldığı ‘Kuruluşunun 50.Yılında TİP’in Türkiye Siyasal Hayatındaki Yeri’ oturumlarıyla selamlandılar. Oturuma katılan Çelenk’in kızı Serpil Güvenç babasının TİP’ten başka hiçbir siyasal partiye üye olmadığını, TİP için hiçbir ayrıcılık gözetmeden çok çaba sarfettiğini bu oturuma adının verilmesinden dolayı şükranlarını dile getirdi.
Yalman Tanilli oturumu konusunda da; ‘Maalesef matbaa sürecindeyken kaybettiğimizden Server Tanilli anısına ancak var olan programda en uygun oturumu ayırabildik’ açıklamasını yaptı.


Behice Boran Sosyal Bilimler Ödülleri
 
Birincilik Ödülü ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Programı öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu’nun “Şehir Orta Sınıf ve Kürtler:İnkârdan Tanıyarak “Dışlama” başlıklı yapıtına; İkincilik Ödülü Ordu Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden Dr. Umut Ulukan’ın “Türkiye Tarımında Yapısal Dönüşüm ve Sözleşmeli Çiftçilik: Bursa Örneği” başlıklı çalışmasına;
Üçüncülük Ödülü Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Araş. Gör. Kadir Dede’nin “1945-1950 Yılları ArasındaTürkiye’de Sol Basın: Demokrasi ve Marksizm Tartışmaları” başlıklı çalışmasına verildi.

Zeynep Başer’in “Imagining Peace and Conflict: The Kurdish Youth in Diyarbakır” başlıklı tez çalışması ise mansiyon ödülü kazandı.

Ödülünü almaya gelebilen araştırmacılar kongrenin çeşitli oturumlarında çalışmalarını sunma imkanı da buldular.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler