'Devlet işletmeleri kâr bile etse yüktür'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devletin elindeki tüm işletmelerin, kâr bile etse, devlete yük olduğunu savundu. Unakıtan, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2009 bütçesi üzerinde yöneltilen eleştirileri yanıtladı.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 18:42
Abone Ol google-news

Dünyadaki ekonomik krizle ilgili yapacakları ve yapamayacaklarının bulunduğunu ifade eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Bazı sektörler, ihracatlarının yüzde 90'ını Avrupa'ya yapıyor. Almanya'da, Belçika'da talep düşmüş, ben şimdi Almanya'daki talebi nasıl artırayım?'' diye sordu.

Unakıtan, Ocak-Kasım 2008 bütçe uygulamaları hakkında da bilgi verdi. Unakıtan, bu dönemde 202 milyar YTL harcama yapıldığını, 193,8 milyar YTL gelir elde edildiğini, faiz dışı harcamaların 153,2 milyar YTL olduğunu, 156,1 milyar YTL vergi geliri toplandığını bildirdi. Unakıtan, merkezi yönetim bütçe açığının 8,3 miyar YTL gerçekleştiğine işaret ederek, bütçe açığının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 14,8 azaldığını kaydetti.

Bakan Unakıtan, 2005'te başlayan KÖYDES projesine, bugüne kadar 4,7 milyar YTL kaynak aktarıldığını, gelecek yıl bütçesine de 500 milyon YTL ödenek konulduğuna işaret etti. Gelecek yıl sonuna kadar Elektronik Fatura Sistemi'nin tamamlanacağını dile getiren Unakıtan, böylece kayıtdışı ekonomiyle mücadelede yeni bir aracın, Gelir İdaresi'nin vergi uyum çabalarına destek olacağını kaydetti. Unakıtan, 2004'te başlattıkları e-beyanname uygulaması sonucunda alınan beyanname sayısının, 2008 Kasım ayı itibariyle toplam beyannamelerin yüzde 99'una ulaştığını söyledi.

 

'Boğazımda tüy bitti'

Vergi borcuna 18 ay taksit getirdiklerini anımsatan Unakıtan, yapılan başvurular sonucunda 11 milyar YTL'nin taksitle ödeneceğini bildirdi.
CHP'li Esfender Korkmaz'ın, Genel Kuruldaki ''Memura yüzde 8,7 değil, yüzde 6,35 oranında zam yapıldı'' açıklamasına, Unakıtan, ''Senin okuttuğun talebeler seni dinlerse ne olacak bilmiyorum. Bu kürsüde ne profesörler gördük. Kitaplarında böyle yazdıysan, düzelt onu. Böyle hesaplama TÜİK'te, başka yerde yok, sende var. Acaba çok eksiden böyle miydi diye düşünüyorum. Hesaplamalarda 1 yıl önce neymiş, 1 yıl sonra neymiş ona bakılır'' diye yanıt verdi. Yatırım yaptıklarını, ancak, tasarruf yapmasını bilemediklerini ifade eden Unakıtan, tasarrufları artırmaları gerektiğini, bu konuda alınması gereken önlem varsa alacaklarını söyledi. ''Ayağın yorgana göre uzatılması'' gerektiğini vurgulayan Unakıtan, dili sürçerek, ''Bunu defalarca söylemekten, boğazımda tüy bitti'' dedi.

 

'Ülkenin menfaatleri için 3 ay sonra da değiştiririz'

Unakıtan, Kamu İhale Kurumu ve Kamu İhale Kanununa yöneltilen eleştirileri de yanıtladı.
Kurumun, denetleme ve müfettiş kurumu olmadığını, ihalelerde prosedür sıkıntılarını çözmek için oluşturulduğunu vurgulayan Unakıtan, ''Orada, burada şu iddialar oluyor; Kurumların, teftiş kurulları var, savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Burada oturan arkadaşlarım, kanuna aykırı hareket ediyorsa, ne gerekiyorsa yapalım'' diye konuştu.
Unakıtan, ihale usulleri kullanımıyla yapılan alımların yüzde 73'ten yüzde 80'e çıktığını ifade etti. Savunma ve AR-GE'nin Kamu İhale Kanunu'na tabi olmamasının, Avrupa ülkelerinde de görüldüğüne işaret eden Unakıtan, savunma alımlarının özel bir durum olduğunu söyledi. CHP'lilerin ''6 ay sonra kanunu yeniden değiştirecek misiniz?'' diye laf atması üzerine Unakıtan, ''Ülkenin menfaatleri için gerekirse 3 ay sonra da değiştiririz'' dedi.

Özelleştirme uygulamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Unakıtan, atıl, ülkeye ve devlete yük olan yerleri temizlediklerini, ekonomiye kazandırdıklarını, verimli tesis haline getirdiklerini dile getirdi. ''Devletin elinde tüm işletmeler kar bile etse, devlete yüktür'' diyen Unakıtan, özelleştirme dolayısıyla Türkiye'nin verimliliğinin arttığını, ekonominin yüklerden kurtulduğunu, ekonomide ileri adım atıldığını vurguladı. Unakıtan, özelleştirmenin, önemli bir yapısal reform olduğunu belirterek, ekonomide ileri gidilmek isteniyorsa, bu safraların atılması gerektiğini söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler