'Büyük Ödül' Çetin Altan'a

Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, bu yıl gazeteci ve yazar Çetin Altan'a verilecek. Çetin Altan, ''Kültür ve Sanat Büyük Ödülü''ne layık görülmesine ilişkin, ''Şimdi böyle genç, çocuk gibi (Çok neşelendim, daha mutlu olamazdım) diyebilir miyim? Yakışmaz 82 yaşındaki birisine, değil mi?'' dedi.

Yayınlanma: 24.12.2008 - 18:02
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, Ödüller Yönetmeliği gereğince oluşturulan Değerlendirme Kurulu'nun bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında toplantı yaptığı bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Kurul yaptığı değerlendirme sonucunda, 2008 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün, Türk edebiyatı ve gazetecilik alanındaki uzun soluklu çalışmaları, yazı hayatına başladığı ilk yıllardan itibaren sergilediği üretken ve kişilikli tavrı, başta deneme, roman, tiyatro oyunları olmak üzere edebiyatın hemen her türünde ürünler vermesinin yanı sıra, gazetecilik alanında bir ekol oluşturması, 'Şeytanın Gör Dediği' adlı köşe yazılarında halk kültürüne ve fıkralara bilgece yer vermesi, yazılarında başlangıcından itibaren demokrasiden taviz vermemesi, her dönemde ve her koşulda bu tavrı kararlılıkla sürdürmesi ile siyasi, sosyal ve kültürel hayatımıza yaptığı bu önemli katkıların yanı sıra, aydın deneyimini ve birikimini ailesinden başlayarak topluma, özgün düşünce duyarlılığı ile aktarması göz önünde bulundurularak Çetin Altan'a verilmesine karar verildi. Değerlendirmede Kurulu, bu seçimiyle yalnız kültür ve sanat alanındaki bireysel başarı ve hizmetleri değil, Çetin Altan'ın şahsında kültür ve sanatımıza el birliği ve gönül birliği içinde hizmet veren, aynı bilinç ve anlayışı paylaşan kişi ve kuruluşları teşvik ederek ödüllendirmeyi amaçladı.''


Sürpriz olarak karşıladı

Gazeteci-yazar Çetin Altan, ''Kültür ve Sanat Büyük Ödülü''ne layık görülmesine ilişkin, ''Şimdi böyle genç, çocuk gibi (Çok neşelendim, daha mutlu olamazdım) diyebilir miyim? Yakışmaz 82 yaşındaki birisine, değil mi?'' dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''Kültür ve Sanat Büyük Ödülü''ne layık görülen Altan, yaptığı açıklamada, şu anda duygularına ilişkin bir şey söylemek istemediğini, ödülü aldıktan sonra bir iki şey söyleyeceğini kaydetti. Altan, ''Şimdi böyle genç, çocuk gibi (Çok neşelendim, daha mutlu olamazdım) diyebilir miyim? Yakışmaz 82 yaşındaki birisine, değil mi?'' şeklinde konuştu. Her gün değişik konularda yazılar yazdığını, bildiği kadarıyla kendi yaşında her gün ayrı bir konuda yazı yazmaya devam eden kimse olmadığını ifade eden Altan, ''(O alışmıştır) diyorlar. Aynı şeyi yapmıyorsun ki. Her gün değişik. Farkında olmuyorlar pek bu işlerin Türkiye'de galiba'' diye konuştu.

Altan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kendisini aradığını ve ''Ödül kararı oy birliğiyle alındı Çetin Bey, sizler her şeye layıksınız'' dediğini anlattı. Çetin Altan, ödülü ''sürpriz'' olarak karşıladığını sözlerine ekledi.

Çetin Altan'ın öz geçmişi

İstanbul'da 1927 yılında doğan Çetin Altan, Galatasaray Lisesi ve Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. 1946 yılında Ulus gazetesinde muhabir olarak mesleğe başlayan Altan, Milliyet, Akşam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. Altan, 1965-1969 yılları arasında Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) İstanbul milletvekili seçildi. TİP'in en tanınmış milletvekillerinden olan Altan, o dönemde radyodan yayınlanan meclis konuşmalarıyla ilgi çekti.

Altan, mecliste yaptığı ateşli konuşmalardan birinin ardından Adalet Partili milletvekilleri tarafından linç edilmek istenmiş, aldığı darbelerden bir gözünde kalıcı hasar oluşmuştu.
Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekili olan Altan, bu dönemdeki anılarını ''Ben Milletvekili İken'' isimli kitabında topladı. 12 Mart dönemiyle birlikte cezaevine giren Altan, daha sonra 12 Mart'la ilgili olarak yazılan ilk roman niteliği taşıyan ''Büyük Gözaltı''yı yayımladı.

Yazıları nedeniyle hakkında 300'e yakın açılmış dava bulunan Altan, 3 kez tutuklandı, 2 yıl süreyle de cezaevinde yattı. Altan, ''Bir Yumak İnsan'' adlı kitabıyla 1978 yılında Türk Dil Kurumunun ödülünün sahibi oldu. Gazeteci-yazarlar Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın babaları olan Çetin Altan, halen Milliyet Gazetesinde yazıyor.

Altan'ın gezi, anı, inceleme, deneme, polisiye ve biyografi olmak üzere birçok farklı türde kitabı ve tümü sahnelenmiş sayısız tiyatro oyunu bulunuyor. Çetin Altan'ın bazı eserleri şunlar: ''Suçlanan Yazılar'', ''Zurnada Peşrev Olmaz'', ''Ben Milletvekili İken'', ''Bir Yumak İnsan'', ''Büyük Gözaltı'', ''Bir Avuç Gökyüzü'', ''Viski'', ''Küçük Bahçe'', ''Çemberler'', ''Beybaba'', ''Mor Defter'', ''Tahtaravalli'', ''Dilekçe'', ''Yedinci Köpek'', ''Islıkçı'', ''Telefon Kimin İçin Çalıyor?''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler