Sporda yılın olayları Mayıs-Haziran 2011

Ülkü Parlakyıldız Karakuş - Sporda birçok dalda şampiyonların belirlendiği mayıs ve haziran ayları oldukça hareketli geçti.

Yayınlanma: 20.12.2011 - 10:10
Abone Ol google-news

Spor Toto Süper Lig'de Sivasspor'u deplasmanda 4-3 mağlup eden Fenerbahçe, 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu. 18. kez şampiyon olan Fenerbahçe'de, takım kaptanı Alex de Souza da ''Gol Kralı'' unvanını aldı.

Beşiktaş, normal süresi 2-2 biten final maçında, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u seri penaltı atışları sonunda 4-3 yenerek 49. Ziraat Türkiye Kupası'nın sahibi oldu.

Futbolda Avrupa kupaları da sahiplerini buldu. UEFA Avrupa Futbol Ligi'nde, finalde Braga'yı 1-0 yenen Porto, 2. kez bu kupayı müzesine götürürken, Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona, Manchester United'ı 3-1 yenerek kupayı 4. kez kazandı.

Yılın altıncı ayında, milli takım düzeyinde kadın basketbolunda bir ilke imza atıldı. 33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde Türkiye, Karadağ'ı 56-44 yenerek yarı finale yükseldi ve Türk basketbol tarihinde bir ilke imza attı.

Haziran ayının önemli bir başka olayı da Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması oldu.

2011 yılının mayıs ve haziran aylarında yurtta ve dünyada spor olayları kronolojisi şöyle:

MAYIS

1 Mayıs:

-Türkiye, Güney Kore'nin Gyeongju kentinde yapılan Dünya Tekvando Şampiyonası'nda 1 altın, 1 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 6 madalyayla erkeklerde takım halinde dünya üçüncüsü oldu. Türkiye'ye tek altın madalyasını kazandıran Servet Tazegül, şampiyonada MVP (En değerli sporcu) seçilirken, ay-yıldızlı ekip, bayanlarda ise takım halinde beşinci sırada yer aldı. Şampiyonada erkekler takım sıralamasında ilk iki sırayı İran ve Güney Kore alırken, bayanların takım sıralaması, Güney Kore, Çin ve Fransa şeklinde oluştu.

8 Mayıs:

-Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Almanya'nın Zwickau kentinde düzenlenen IWBF Şampiyonlar Kupası finalinde Almanya temsilcisi RSV Lahn-Dill'i uzatmada 85-80 yenerek, şampiyon oldu.
-Basketbolda Avrupa'nın kulüpler bazında en büyük organizasyonu olan ve bu yıl Türk Hava Yollarının (THY) isim sponsorluğunda düzenlenen Avrupa Ligi'nin 2012 yılındaki Dörtlü Finali'nin İstanbul'da düzenlenmesine karar verildi.

9 Mayıs:
-Milli futbolcu Nuri Şahin, İspanya'nın Real Madrid kulübüyle 6 yıllık anlaşma imzaladı.

11 Mayıs:

-Beşiktaş, normal süresi 2-2 biten final maçında, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u penaltı atışları sonunda 4-3 yenerek 49. Ziraat Türkiye Kupası'nın sahibi oldu.
-Aroma Bayanlar Voleybol 1. Ligi Play-Off final serisi 3. maçında Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'u 3-2 yenen Fenerbahçe Acıbadem, seride de durumu 3-0 yaparak 2010-2011 sezonunun şampiyonu oldu.

13 Mayıs:

-Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) sezonun en iyi ilk 5'i açıklandı. ABD ile Kanada'daki 119 gazetecinin oylarıyla belirlenen en iyi ilk 5'te, Derrick Rose, LeBron James, Dwight Howard, Kobe Bryant ve Kevin Durant yer aldı.

14 Mayıs:
-Galatasaray Kulübü'nün olağanüstü seçimli genel kurul toplantısında toplam 2998 oy alan Ünal Aysal, seçimi rekor bir oyla kazanarak kulübün 34. başkanı oldu.
-Hentbolda, Erkekler Süper Ligi play-off final serisinin ikinci maçında Beşiktaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 33-27 yenerek seride durumu 2-0'a getirdi ve 2010-2011 sezonunun şampiyonu oldu.

15 Mayıs:
-Muratpaşa Belediyespor, Challenge Kupası Bayanlar Hentbol Finalinin rövanş maçında Fransız ekibi Mios Biganos'a 30-29 yenilerek Avrupa ikincisi oldu.
-Fransa'da Cholet Basket takımını çalıştıran Erman Kunter yılın antrenörü seçildi.

17 Mayıs:
-Hentbolda, Bayanlar Süper Ligi play-off final serisinin son maçında Üsküdar Belediyesi, normal süresi 28-28 berabere tamamlanan müsabakada İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 34-29 mağlup ederek, seride 2-1 öne geçti ve 2010-2011 sezonunun şampiyonu oldu.

18 Mayıs:
-UEFA Avrupa Futbol Ligi'nde finalde Braga'yı 1-0 yenen Porto, 2. kez bu kupayı müzesine götürdü.

19 Mayıs:
-Galatasaray Futbol Takımı'nda teknik direktörlük görevine Fatih Terim getirildi.
-Milli futbolcu Hamit Altıntop, İspanya'nın Real Madrid kulübüyle anlaştı.

20 Mayıs:
-Türk tenisçi Marsel İlhan, Fransa Açık Tenis Turnuvası'nda (Roland Garros) 3. eleme turunda rakibine yenilmesine karşın ''şanslı kaybeden'' (lucky loser) kontenjanından ana tabloda mücadele etme hakkı kazandı. İlhan, 4 ''Grand Slam'' turnuvasında da teklerde ana tabloda mücadele eden ilk Türk tenisçi unvanını elde etti.

22 Mayıs:
-Spor Toto Süper Lig'de Sivasspor'u deplasmanda 4-3 mağlup eden Fenerbahçe, 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu. 18. kez şampiyon olan Fenerbahçe'de, takım kaptanı Alex de Souza da ''Gol Kralı'' unvanını aldı.

24 Mayıs:
-Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Fair Play Komisyonu'nun düzenlediği ''2010 Türkiye Fair Play Ödülleri'' sahiplerini buldu. Davranış dalında ''Büyük Ödül'', Asya-Pasifik bölgesinin önemli yat yarışlarından biri sayılan China Cup International Regatta'da kendilerini birincilikten etme pahasına rakip teknenin cezalı dönüş yapmadığına tanıklık eden Goblin Alaturca Yelken Ekibi'ne verildi. Okulun voleybol takımını kredi kartını kullanarak Türkiye şampiyonasına götüren Manisa Salihli Alpaslan İlköğretim Okulu Müdürü Salim Ateş, ''Şeref Diploması''na layık görüldü. ''Kutlama Mektubu'' ise Gaziantep'e ''Gazi'' unvanının verilişinin yıldönümü nedeniyle yapılan bin 500 metre koşu yarışında ilk sıradaki rakibini kaldırıp onun varış çizgisini geçmesini ve birinci olmasını sağlayan Yakup Mercan'ın oldu.
Kariyer dalında ''Büyük Ödül''e sportif başarıları nedeniyle İstanbul Davutpaşa Lisesi, ''Şeref Diploması'na'' Erzurum'da basketbol sahasını buz pateni tesisine dönüştürüp sokak çocuklarından bir buz hokeyi takımı oluşturan Emniyet Müdürü Serhat Enyüce, ''Kutlama Mektubu''na da Kastamonu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu işbirliğiyle ''Kastamonu Çocukları Projesini'' geliştiren polis memuru Suat Çetinkaya sahip oldu.
Tanıtım dalında ''Büyük Ödül''ü 2010 Basketbol Dünya Şampiyonası'nda 2. olan (A) Milli Erkek Basketbol Takımı, ''Şeref Diploması''nı İstanbul Kürek İl Temsilcisi Derya Dağaşan, ''Kutlama Mektubu''nu ise ''Spor Ahlakı ve Sorunları'' kitabının yazarı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Oğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin aldı. TMOK'un eski başkanlarından Jerfi Fıratlı anısına konan özel ödül, Görme Engelliler Spor Federasyonu Golbol Milli Takımı'na verildi.
-Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Yönetim Kurulu, yabancı oyuncu sayısının 2011-2012 sezonundan itibaren 2 1 olarak uygulanmasına oy çokluğuyla karar verdi.

26 Mayıs:
-Türkiye, Bodrum'da düzenlenen 13. CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası'nda bir altın, bir gümüş, iki bronz madalya kazandı.

28 Mayıs:
-Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona, Manchester United'ı 3-1 yenerek, kupayı 4. kez kazandı.

HAZİRAN

1 Haziran:

-Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Joseph Sepp Blatter, 4. kez başkanlığa seçildi.

3 Haziran:
-2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (A) Grubu'ndaki maçta Türkiye deplasmanda Belçika ile 1-1 berabere kalarak, grup ikinciliği şansını sürdürdü.

4 Haziran:
-Sezonun ikinci ''Grand Slam'' mücadelesi olan Fransa Açık Tenis Turnuvası'nda (Roland Garros) tek erkeklerde şampiyon İspanyol Rafael Nadal, tek kadınlarda Çinli Li Na oldu.

5 Haziran:
-Türkiye, Ankara'da düzenlenen Avrupa Bölgeler Karate Şampiyonası'nı 3 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamladı.

6 Haziran:
-Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV), 2011-2012 sezonunda Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde, wildcard hakkını Eczacıbaşı VitrA'dan yana kullanarak, Türkiye'nin organizasyonda bu yıl da 3 takımla temsil edilmesine karar verdi.
-Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2010-2011 sezonunu tescil etti.

7 Haziran:
-Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi Play-off 2. etabı son maçında Beşiktaş'ı 67-46 yenen Galatasaray, 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu.

8 Haziran:

-Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

13 Haziran:
-Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) 2010-2011 sezonunun şampiyonu Dallas Mavericks oldu. Finalde Doğu Konferansı şampiyonu Miami Heat ile karşılaşan Dallas Mavericks, seriyi 4-2 kazanarak tarihinde ilk NBA şampiyonluğuna ulaştı. Finallerin en değerli oyuncusu (MVP), şampiyon Dallas Mavericks'den Dirk Nowitzki seçildi.

14 Haziran:
-Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, 29 Haziran'da yapılacak TFF Olağan Genel Kurulu ve Seçim Genel Kurulu'nda başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

15 Haziran:

-Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu'nu kurdu.

16 Haziran:
-Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş. Genel Müdürü Ebru Köksal, her yıl düzenlenen ve dünya çapında çok sayıda başvurunun yapıldığı Stadium Business Awards 2010 Organizasyonu'nda yılın yöneticisi ödülünü kazandı.
-FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır tarihi bir başarı göstererek, UEFA'nın en üst kategorisi olan elit kategoriye yükseltildi.

17 Haziran:
-Beko Basketbol Ligi Play-Off final serisi altıncı maçında Galatasaray Cafe Crown'u 91-88 yenen Fenerbahçe Ülker, seride durumu 4-2 yaparak 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu. Sarı-lacivertliler takım sporlarında 3 ana branşta (futbol, basketbol ve voleybol) 2010-2011 sezonunda 5 şampiyonluk kazanarak, büyük bir başarıya imza attı.
-Ankara'da düzenlenen 39. Avrupa Erkekler Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya alarak 5. sırada yer aldı. Şampiyonada Rusya 2 altın ve 4 gümüşle ilk sırada yer alırken, Azerbaycan 2 altın ve 1 bronzla ikinci, Galler 2 altınla üçüncü sırada yer aldı.

18 Haziran:
-33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde Türkiye, Rusya'ya 59-42 yenilerek ikinciliği elde etti. Rusya 24. şampiyonluğuna ulaşırken Fransa ise üçüncü sırada yer aldı.

19 Haziran:

-İzmir'de düzenlenen Avrupa Takımlar Atletizm Şampiyonası 1. Lig yarışlarında 329 puanla birinci olan Türkiye, Süper Lig'e yükseldi.
-Milli takım eski teknik direktörlerinden ve spor yazarı Coşkun Özarı vefat etti.

20 Haziran:
-Sezonun üçüncü ''Grand Slam'' mücadelesi olan Wimbledon Tenis Turnuvası'nı tek erkeklerde Sırp Novak Djokovic, tek bayanlarda Çek Petra Kvitova kazandı.

23 Haziran:
-2013 Triatlon Avrupa Şampiyonası'nın Antalya'nın Alanya ilçesinde yapılacağı açıklandı.

25 Haziran:
-85. Gazi Koşusu'nu Osman Hattat'ın sahibi olduğu ve jokeyliğini Halis Karataş'ın yaptığı ''Anatoly'' adlı safkan kazandı.

26 Haziran:
-Almanya'da düzenlenen Dünya Bayanlar Futbol Şampiyonası'nda, Japonya kupanın sahibi oldu.

29 Haziran:
-Türkiye Futbol Federasyonu Seçimli Olağan Genel Kurulu'nda tek aday olan Mehmet Ali Aydınlar, 201 delegenin oyunu alarak başkanlığa seçildi. Genel kurulda, daha önce üyeliği askıya alınan Ankaraspor'un, yapılan oylama sonrasında üyeliğinin devamına ve gelecek sezon Bank Asya 1. Lig'de mücadele etmesine oy çokluğuyla karar verildi.

30 Haziran:
-Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) başkanlık devir-teslim töreni gerçekleştirildi.TFF'nin İstinye'deki merkez binasında yapılan devir-teslim töreninde, başkanlığa seçilen Mehmet Ali Aydınlar, eski başkan Mahmut Özgener'e hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verdi.
-Efes Pilsen Spor Kulübü'nün ismi, ''Anadolu Efes Spor Kulübü'' olarak değiştirildi.
-Basketbolda ümit bayan milli takımlarının katıldığı İstanbul Turnuvası'nda Türkiye, son maçında Ukrayna'ya 71-56 yenilerek ikinci oldu.
-33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye, Karadağ'ı 56-44 yenerek yarı finale yükseldi ve Türk basketbol tarihinde bir ilke imza attı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler