Tüzmen ihracat gelişmelerini değerlendirdi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gelecek yıl ihracatta yaşanacak gelişmeler ve bunun iç piyasaya yansımasını değerlendirerek ''İç piyasada belirli bir tüketim talebi var. Ama önümüzdeki süreçte, iç piyasa talebi yeterli olmazsa, üretime ara verilir, talep canlandığında da yeniden üretime başlanır'' dedi.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 09:44
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, önümüzdeki yıl ihracatta düşüş olacağı yönünde öngörü bulunduğunu belirterek, artan stoklar nedeniyle üretim faaliyetlerinin kesilmesi veya ara verilmesi gibi bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Bunun en güzel örneğinin de otomobil ve beyaz eşyada yaşanacağına dikkati çeken Tüzmen, ''İç piyasada belirli bir tüketim talebi var. Ama önümüzdeki süreçte iç piyasa talebi yeterli olmazsa, üretime ara verilir, talep canlandığında da yeniden üretime başlanır'' dedi.

İhracatın iç piyasaya etkisi nedeniyle her zaman en faydalı araç olarak değerlendirildiğini vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti: ''Türkiye, ihracatını yaptığı ürünlerde kendi yolunu çizer. İhracatın artırılması, iç ve dış dinamikleri çok hızlandıran, ülkenin ölçek ekonomisinin çalışmasını sağlayan bir iştir. Sonuçta ölçek ekonomisi kurallarını bulamadığımız zaman maliyetler artar. Dolayısıyla da ihracat içerideki maliyeleri de azaltacak bir unsur olur.''

IMF ile görüşmeler

Bakan Tüzmen, IMF ile anlaşamamanın YTL'nin aşırı değerli olmasından kaynaklandığı belirterek, şunları söyledi: ''IMF yetkililerinin 'Devalüasyon yapın öyle masaya oturalım' dediği iddiaları ortaya atılıyor. Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Herkes her şeyi iddia edebilir. Bu konuda arkadaşlarımız çalışmalarını titizlikle takip ediyor. Bence şu anda çalışma sağlıklı şekilde sürüyor.''

Tüzmen, görüşmelerle ilgili de ''IMF'nin kredilerinden yararlanmanın bir zararı yok. Böyle bir imkan varken kullanılmasında zarar görmüyorum'' değerlendirmesi yaptı.
 

Limanlardaki durum

Mersin Limanı'nın özelleştirilmesi noktasında çeşitli sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Tüzmen, ancak sorunların süratle çözüldüğünü ve işlerin hızlandırıldığını söyledi.

Artık herkesin geçen senelerde büyük şikayetleri olan limandan övgüyle bahsetmelerinin bir başarı olduğunu dile getiren Tüzmen, ''Mersin Limanı, sadece Türk firmalarının değil, dünyadaki firmaların da dikkatini çekmiştir. Bu çalışmalar neticesinde Akdeniz'in en önemli limanı olma yolunda çok önemli aşamalar kaydetmiştir'' dedi.

Şu günlerde dünyadaki ticaret daralması nedeniyle tüm limanlarda mal giriş-çıkışında azalma yaşanacağını bildiren Tüzmen, şunları kaydetti: ''Bu toparlanma süreci içerisinde Mersin Limanı, kendi eksikliklerini giderme konusunda da zaman kazanmış olacak. Böylelikle de Akdeniz'in en önemli limanı haline gelecektir. Ben limanın geleceğini çok parlak görüyorum. Mersin sadece ülkemizin değil, çevre ülkelerin ticaretinin gerçekleştirildiği yer haline gelmiştir. Son derece önemli bir jeostratejik merkez halinde de kendini gösteren Mersin Limanın elleçleme miktarının her geçen gün arttığı ortamda dış ticarette önemli bir yer olarak görülüyor. Çünkü yaklaşık 7,5 milyar dolarlık potansiyeli barındırıyor. Bu rakam da çok önemli bir miktardır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler