Türkiye'de 2011 böyle geçti / Mart

Üniversite adayları, mart ayında ülke gündemini ''şifre'' iddialarıyla aylarca meşgul edecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girerken, bazı okullarda sadece kız adayların sınava alınması tartışma yarattı.

Yayınlanma: 21.12.2011 - 20:09
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ile gazeteci Nedim Şener tutuklandı. Basın mensuplarının tepkisini çeken bu olayın ardından protestolar yapılırken, siyaset dünyasında da Odatv yazarı İklim Bayraktar'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik iddiaları tartışıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, isyancıların ayaklandığı Mısır'a ziyarette bulunarak, muhataplarına ''anayasal demokrasinin'' önemini vurguladı.

Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan nükleer radyasyon tehlikesi üzerine Türkiye'deki nükleer santral tartışmaları yeniden alevlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralle ilgili, ''Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Proje ve işletmenin doğru yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde nükleer enerji kesinlikle güvenli ve yararlıdır'' dedi.

Mart ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Mart:

- Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi İstanbul Fatih Cami'nde kılınan cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı'ndaki aile kabristanında, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın mezarının yanında hazırlanan mezarda toprağa verildi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Cemil Çiçek ve bazı bakanlar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, bazı siyasi parti genel başkanları, eski Başbakan Tansu Çiller, çok sayıda eski siyasetçi ve kalabalık bir topluluk katıldı.

- Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama ve tutuklama kararı verilen, aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 162 sanığın tahliye talebi reddedildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 162 sanıkla ilgili ''tutuklama ve yakalama emri kararının kaldırılması'' yönündeki talepleri, ''Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelerin yeni deliller olduğu'' ve ''delillerin tam olarak toplanmış olduğu savının kabul edilemeyeceği'' gerekçesiyle reddetti.

- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan, cezaevindeki yerinin değiştirildiğini ve gazeteci Mustafa Balbay'dan ayrı bir blokta tek başına kaldığını belirterek, bu uygulamanın sona erdirilmesini istedi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'dan 18 tarifeli, 25 özel tahliye ve 22 askeri olmak üzere 65 uçak, 3 gemi, 1 firkateyn ve özel şirketlerle getirilenlerle beraber 18 bin 830 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını, getirilen yolcularından bin 316'sının yabancı uyruklu olduğunu bildirdi.

2 Mart:

- YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.

- Başbakan Erdoğan, İngiliz Daily Telegraph gazetesine açtığı hakaret davasını kazandı. Mahkeme, gazetenin Erdoğan'a 25 bin sterlin tazminat ödemesine karar verdi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'daki olayların ardından hava ve deniz yoluyla Türkiye'ye getirilenlerin sayısının 21 bin 505 olduğunu bildirdi.

- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ev hapsi konusunda özel bir muamele yapılamayacağını, bunun, Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olacağını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'a ev hapsi ile ilgili kanuni şartların olmadığını, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de şu anda mevcut kanunlara göre böyle bir şeyin mümkün olayacağını bildirdi.

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''27 Nisan bildirisini sahiplenmenin'' Silahlı Kuvvetlere bir faydasının olmayacağını belirterek, ''Böyle bir yazıyı belli bir yerde muhafaza etmek bence doğru değil. Bunun demokrasiye ve Cumhurbaşkanlığı seçimine doğrudan bir müdahale olduğu konusunda kimse ihtilaf etmediğine göre, hala bunun resmi bir sitede yer almasının ve sahiplenilmesinin herhalde doğru olmadığına hepimiz inanmalıyız'' dedi.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan ve gazeteci Mustafa Balbay'ın cezaevindeki yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili ''Silivri kampüsü içindeki fiziki imkanlar yetersizdi. Onun için bir arada bulunmaktaydılar. Orada yeni hizmete alınan bloklar, cezaevi üniteleri olmuştur. Dolayısıyla yasanın emredici hükmü, fiziki koşullar elverdiği sürece bu tür sanıkların, tutukluların ayrı ayrı barındırılmalarını emretmektedir yasa ve yönetmelik. Bundan kaynaklı bir uygulamadır'' dedi.

-Ahmet Şık ve Nedim Şener gözaltına alındı-

3 Mart:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, isyancıların ayaklandığı Mısır'a ziyarette bulundu. Gül, ziyareti sırasında muhataplarına, Türkiye'de yaşanan reform sürecini anlatarak anayasal demokrasinin önemini vurguladı.

- Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezasının ev hapsine çevrilmesi yönündeki tartışmalara ilişkin, ''Mahkeme kararları kesinleşmiş, cezasını çekmektedir'' dedi.

- Milletvekili seçiminin 12 Haziran 2011 yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi.

- ÖSYM'yi yeniden yapılandıran ''Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM'nin adı, ''Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'' şeklinde değiştirildi. Başkanlık, idari ve mali özerkliğe sahip, YÖK ile ''ilgili'', merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir kuruluş olacak.

- Ergenekon soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ile gazeteci Nedim Şener gözaltına alındı.

- Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanlığı, gazetecilere yapılan baskıları kınadı.

- Kahramanmaraş'ta 25 Mart 2009'da, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin öldüğü helikopter kazasıyla ilgili aralarında NTV Haber Koordinatörleri Mirgün Cabas ve Mustafa Hoş'un da bulunduğu 7 kişi hakkında fezleke hazırlandı.

4 Mart:

- Ergenekon soruşturması kapsamında meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden gazeteciler, ağızlarında siyah bantlarla Adalet Bakanlığına yürüyerek, kalem kırdı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anamuhalefet partisini, muhalefet partilerini ve özellikle de medyayı, son günlerdeki operasyonlar nedeniyle takındıkları tavırdan dolayı sorumlu davranmaya davet ettiğini ifade ederek, ''Biz savcı da değiliz, hakim de değiliz, birileri gibi avukat da değiliz. Biz, yürütme olarak, kolluk kuvvetleriyle sadece ve sadece yargıya yardımcı oluruz. Bir siyasetçi olarak, bir Başbakan olarak, yürütmenin ve yasamanın bir üyesi olarak, yargının yıpratılmasına, yargının hedef tahtası haline getirilmesine, yargının işini zorlaştıracak beyanatlar verilmesine de razı olamayız'' dedi.

- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılmasının tamamen yargısal bir faaliyet olduğunu bildirdi.

- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Balyoz soruşturmasından tutuklu Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun açığa alınma işlemlerinin iptali için açtıkları davayı oy birliğiyle reddetti.

5 Mart:

- Necmettin Erbakan'ın ölümünün ardından, Saadet Partisi'nde yapılacak kongreye kadar Genel Başkanlığına Mustafa Kamalak seçildi.

6 Mart:

- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, tutuklandı. Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasını protesto eden meslektaşları, Beşiktaş Adliyesi önünde oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili ''Kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu hal, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir. Bundan kaygı duyuyorum'' dedi.

- Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz, basın mensuplarına dağıttığı bilgi notunda, yürütülmekte olan soruşturmanın bir kısım basın mensubunun gazetecilik görevleri, yazdıkları, yazacakları yazılar, kitapları ve ileri sürdükleri görüşlerle ilgili olmadığını, Ergenekon soruşturması kapsamında elde edilen ve soruşturmanın gizliliği nedeniyle bu aşamada açıklanması mümkün bulunmayan bir kısım delillerin değerlendirilmesi sonucu yapılması zorunlu hale gelen hukuksal bir işlem olduğunu bildirdi.

- Nüfus kayıtlarına göre 126 yaşında olan Nuri Öztunç, Antalya'da hayatını kaybetti.

-Süheyl Batum'a 301'den dava için izin yok-

7 Mart:

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili, ''Yargının yürüttüğü bir süreçle ilgili hükümetin 'basının sesini kesiyor ya da basın özgürlüğünü kısıtlıyor' gibi suçlamalara maruz kalması haksızlıktır'' dedi.

- Tahliyesinin ardından yurtdışına kaçtığı sanılan Hizbullah lideri Edip Gümüş, örgüte yakın bir internet sitesine yazdığı mektupta, ''Kimseye haber vermeden ortalıktan çekilmek zorunda kaldık. Selametteyim. Eğer basın birkaç gün önce farkına varsaydı bırakılmazdık'' dedi.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un askerle ilgili sözlerinden dolayı ''soruşturma izni verilmesine yer olmadığına'' karar verdiklerini açıkladı.

8 Mart:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda açılış gongunu kadınlar için çaldı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesleği ''Gazeteci'' olarak kayda geçen cezaevlerindeki 27 kişiden birinin bile gazetecilik faaliyetinden dolayı orada olmadığını söyledi.

- CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, TBMM Genel Kurulunda, üzerinde ''yaşam hakkı istiyoruz'' yazılı siyah çelengi bakan sıralarına bırakması gerginliğe neden oldu.

- Seçimlere kadar Adalet Bakanlığına Ahmet Kahraman, İçişleri Bakanlığına Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanlığına Mehmet Habib Soluk atandı.

- CHP Genel Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Odatv muhabiri İklim Bayraktar ile görüşmesine ilişkin, ''Odatv muhabiri geldi. Görüşmek istiyordu, randevu aldılar ben de görüştüm. Ancak söylenen tarzda bir görüşme olmadı'' açıklamasında bulundu.

- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp savcılıkta serbest bırakılan Odatv yazarı İklim Bayraktar'ın taciz iddialarıyla ilgili olarak ailesini ve yakın çalışma arkadaşlarını ''Bana yönelik bir komplo tezgahı kurulmaya çalışılıyor. Hepinizin haberi olsun, herkes dikkatli olsun'' diye uyardığı belirtildi.

- 14 yaşındaki B.Ç'ye cinsel istismardan 13 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2.5 yıl hapis yatan Hüseyin Üzmez, CMK'nın 102. maddesinden yararlanarak serbest kaldı.

9 Mart:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit ve beraberindeki heyeti kabul etti. Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, ulaşabildikleri verilere göre 68 gazetecinin yazdıkları sebebiyle tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunduğunu belirterek, ''Hakkında suç iddiası bulunan meslektaşlarımızın adil, kişi özgürlüğü ile ifade özgürlüğü haklarına saygılı ve hızlı biçimde yargılanarak maddi gerçeklerin ortaya çıkartılması konusunda hassasiyetimizi vurgulamak isterim. Ülkemizde 7 bin 569 sarı basın kartı sahibi meslektaşımız olduğunu düşündüğümüzde neredeyse bunlardan yüzde 1'i özgürlüklerinden mahrumdur'' dedi.

- Seçim kararının ardından tarafsız bakan olarak atanan İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk TBMM Genel Kurulunda andiçti.

- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda değil, gümrüklerde oy kullanması konusundaki kararının düzeltilmesi için AKP'nin yaptığı başvuruyu reddetti.

-Kaşif Kozinoğlu tutuklandı-

10 Mart:

- Sözleşmeli er istihdamının yanı sıra YAŞ kararları ile askeri müdahale dönemlerindeki yargı denetimine kapalı idari işlemlerle TSK'dan atılanlara emeklilik ve kamuda istihdam olanağı sağlayan tasarı yasalaştı.

- Seçim kararının ardından tarafsız bakan olarak atanan Adalet Bakanı Ahmet Kahraman TBMM Genel Kurulunda andiçti.

- AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığı, ''Örtüsüz Kadın Satılıktır'' başlıklı haberde adı geçen Ünye Tanıtım ve Medya Başkanı Süleyman Demirci'nin partiden istifa ettiğini, hakkında inceleme başlatıldığını bildirdi.

- Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yürürlüğe 3 Mart 2011'de giren Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ilgili kanun kapsamında, ÖSYM Başkanlığı için Milli Eğitim Bakanlığına önermek üzere üç isim belirledi.

- Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, terör örgütü üyesi olmak ve devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etmek, açıklamak suçlarından tutuklandı.

11 Mart:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen raporda, Türkiye'de gerçekleştirilen köklü reformlar ve ekonomideki gelişmelere yer verildiğini belirterek, ''Bunun yanında, herhalde bilgi noksanlığından kaynaklanan bazı yanlış değerlendirmelerin olduğunu da görüyoruz'' dedi.

- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İklim Ayfer Kaleli Bayraktar'a, kendisiyle ilgili ''iftira ve hakaretlerde bulunduğu'' gerekçesiyle 20 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

12 Mart:

- Terör örgütü PKK'nın, sözde ''eylemsizlik'' sürecine son vererek, şiddeti tırmandırmak ve ülkede kaos ortamı yaratmak suretiyle, siyasi uzantısı oluşumlara oy kazandırabilmek amacıyla yeni provokasyonlar peşinde olduğu bildirildi.

13 Mart:

- Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Japonya'da deprem ve tsunami olan bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını, haberlerin kendilerine umut verdiğini söyledi.

- Siyasi partilere 12 Haziran genel seçimleri nedeniyle 218 milyon 200 bin 741 lira seçim yardımı yapılması kararlaştırıldı.

- Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun çağrısıyla İstanbul Beyoğlu'nda toplanan binlerce kişi ''basın özgürlüğü'' için yürüdü.

-İbrahim Tatlıses saldırıya uğradı-

14 Mart:

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak ''Kayseri Belediyesindeki rüşvet iddiasını içeren el yazılı defteri'' gönderdi.

- Sanatçı İbrahim Tatlıses İstanbul'da silahlı uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.

- YSK'nın seçim takvimine göre, 12 Haziran 2011'de yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için süreç başladı.

- Türkiye'nin ilk haber spikerlerinden Jülide Gülizar vefat etti.

15 Mart:

- CHP Grup toplantısında, Yargıtay ve Danıştayın daire ve üye sayısını artıran yasanan iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine gidilmesi için milletvekillerinden imza alındı. Başvuruda ''yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu'' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkında ''reddi hakim'' talebi de yer alıyor.

- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Atatürkçü Düşünce Derneği Van Şubesince düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, ''Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu'' iddiasıyla, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında, 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili iddiaları konusunda kendisine gönderdiği mektuba ilişkin, ''Bu bomba adeta. Kendi elinde patladı. Çünkü benim Büyükşehir Belediye Başkanım bu noktada bu tür böyle uydurma, saçma sapan şeylerle itham edilerek Kayserili kardeşlerimin, vatandaşlarımın gözünden düşürülecek ya da onun üzerinden AKP'ye vurabilecek ne güce, ne kaliteye, ne kapasiteye Kılıçdaroğlu sahip değildir. Bize dürüstlük dersi de vermesin. Önce onlar kendi pisliklerini temizlesin'' dedi.

16 Mart:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti sırasında, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralle ilgili, ''Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Proje ve işletmenin doğru yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde nükleer enerji kesinlikle güvenli ve yararlıdır'' dedi.

- CHP'lilerin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

17 Mart:

- Türkiye ile Rusya arasında vizeler kaldırıldı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'daki iki Alman gazeteciden sonra Libya'da tutuklu bulunan İngiliz The Guardian gazetesinin Iraklı muhabiri Geyt Abdülahad'ın da serbest bırakılmasını sağladı.

- İade kararı çerçevesinde İngiltere'den Türkiye'ye gönderilen iş adamı Orhan Aslıtürk, serbest bırakıldı.

19 Mart:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı ''İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi'' başlıklı genelge Resmi Gazete'de yayımlandı.

20 Mart:

- Başbakan Erdoğan, Cidde Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, ''Avrupa içinde, Türkiye'nin üyeliğinin, halkı Müslüman olması nedeniyle bazı ülke ve liderlerin popülist politikalarıyla engellenmek istendiğini görüyor ve biliyoruz'' dedi.

21 Mart:

- Başbakan Erdoğan, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirterek, ''NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil. Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkana sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı, operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir'' açıklamasında bulundu.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözleşmeli erbaş ve er istihdamına ilişkin kanunu onayladı. Yasaya göre, en az ilköğretim mezunu, askerliklerini erbaş ve er olarak tamamlayan, terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmeyen ve 26 yaşından gün almayan Türk vatandaşları sözleşmeli er olabilecek.

- Batman'daki Nevruz kutlamalarında BDP Milletvekili Bengi Yıldız taşla araçların önünü kesti. BDP'li Sebahat Tuncel ise Şırnak'ta tartıştığı başkomisere tokat attı.

22 Mart:

- Başbakan Erdoğan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in polise tokat atmasını, ''Polise tokat atmak en hafif tabiriyle densizliktir. Bununla ilgili hukuki sürecin derhal başlatılmasını, bu densizliğin hesabının hukuk içinde sorulmasını istiyoruz'' dedi.

- Sözleşmeli erbaş ve er alınması ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları veya yargı denetimine kapalı işlemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerden (TSK) ilişiği kesilenlere emeklilik ya da kamuda istihdam olanağı getiren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

23 Mart:

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile ''sivil itaatsizlik'' eylemleri başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

24 Mart:

- Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak amacıyla TSK'nin yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM'de kabul edildi.

- Tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın ''İmamın Ordusu'' kitabının dijital kayıtlarına, İthaki Yayınevi ve Radikal Gazetesine yapılan polis operasyonuyla el konuldu ve kopyaları silindi.

- Batman'da, BDP tarafından kurulan çadır, güvenlik görevlilerince kaldırıldı. BDP İl Örgütü tarafından kent merkezindeki bir hastanesi yanında bulunan boş bir alanda, 15 Mart'ta kurulan ve ''Demokratik Çözüm Çadırı'' adı verilen çadır, Batman Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından kaldırıldı.

- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK), ''sivil itaatsizlik eylemi'' adı altında oturma eylemi başlattı.

25 Mart:

- Başbakan Erdoğan, gazeteci Ahmet Şık'ın kitap taslağının kopyalarının toplanmasıyla ilgili, ''Bunlar benim konum değil. Bunların tamamı yargının konusudur. Bunlar, durup dururken olan şeyler değil. Demek ki her araştırma yeni bir araştırmayı, yeni müdahaleyi herhalde getiriyor ve yargı da buna göre adımlarını atıyor. Yani bunun yürütme olarak bizlerle ilgili bir yanı yok. Bunları biz çıkarmıyoruz, bunları yargı çıkarıyor. Olayı bu şekilde değerlendirmekte fayda var. Yani 'Neler oluyormuş bu ülkede', bu soruyu bir de kendimize herhalde soracak olursak çok daha isabetli olur diye düşünüyorum'' dedi.

- TCK'daki ''haberleşmenin gizliliğini ihlal'', ''kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması'' ve ''özel hayatın gizliliğini ihlal'' suçlarındaki cezaları artıran, ''Soruşturma gizliliğinin ihlali'' suçunun kapsamını daraltarak bu suça verilen cezanın para cezasına çevrilmesine imkan tanıyan tasarı TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

27 Mart:

- Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı.

- Başbakan Erdoğan, kamuya ait 17 termik ve 28 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecinin bu yıl tamamlanacağını bildirdi.

28 Mart

- Başbakan Erdoğan, Irak ziyaretinde, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Bağdat'ta yaptığı baş başa görüşmenin ardından, Maliki ile teröre yönelik ortak mücadelede 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğinin daha da ileri taşınması konusunu kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

- YGS'de bazı okullardaki tüm adayların kız olduğu ortaya çıktı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ''kız adayların sınava girmek istedikleri ilk tercihlerine atanmalarında erkeklerden daha avantajlı oldukları'' açıklamasında bulundu.

-ÖSYM Başkanlığına Ali Demir atandı-

29 Mart:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

- Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na, halen başkanlık görevini vekaleten yürüten Prof. Dr. Ali Demir atandı. Yeni ÖSYM kanununa göre, ÖSYM başkanı 4 yıl görev yapacak.

- Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağına el konulmasıyla ilgili itirazı reddeden mahkemenin kararında, ''İmamın Ordusu isimli taslak metnin ve nüshalarının iddia konusu 'Ergenekon silahlı terör örgütünün' amaçları ve talimatları doğrultusunda kamuoyunu yönlendirmek ve bu amaçla açılmış davaları etkilemek amacıyla bir ekip tarafından hazırlanmış proje çalışması niteliğinde olduğu konusunda somut olgular bulunduğunun anlaşıldığı'' belirtildi.

- Kamuoyunda ''Mini torba'' olarak adlandırılan tasarı yasalaştı. Yasaya göre, MİT ve genel kolluk mensupları, öğrenim şartı aranmaksızın özel güvenlik görevlisi olabilecek; spor federasyonları ''bağımsız'' olacak.

30 Mart:

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, YGS'de İstanbul'un Eyüp ilçesinde 7 okulda sadece kız öğrencilerin sınava girdiğini anımsatarak, ''Otomasyon ile cinsiyet ayrımcılığı yapanlar, Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesine böylesine büyük zararlar verenler, şaibeli sınav da yapabilir, sınav sorularını istediğine ulaştırabilir, salona göre gözetmen ayarlayabilir, hatta sandık sonuçlarını bile maniple etmeye kalkışabilir'' ifadelerini kullandı.

- Ergenekon davasının özel yetkili savcısı Zekeriya Öz, İstanbul Başsavcıvekilliğine atandı.

- Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasını düzenleyen tasarı yasalaştı. Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul, genel olarak halen Anayasa Mahkemesinin baktığı konuları görüşecek. Bölümler ise Anayasa değişikliği ile getirilen ''bireysel başvuruları'' karara bağlayacak. Anayasa değişikliğiyle yedek üyelerin asıl üye olması ve TBMM'nin 3 üye seçmesiyle üye sayısı 17'ye çıkarılan Genel Kurul en az 12, 7 üyeden oluşan bölümler ise en az 4 üyenin katılımıyla toplanacak. Anayasa Mahkemesinin halen bir olan başkanvekili sayısı ikiye çıkarılacak. Başkanvekilleri, bölümlere başkanlık edecek.

31 Mart:

- İngiltere Başbakanı David Cameron'ın daveti üzerine, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından kabul edildi.

- Gazeteci Ahmet Şık'ın ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağının internette bir sitede yayımlanması üzerine, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali inceleme başlattı.

- Mersin'de BDP'nin ''Sivil itaatsizlik'' eylemine polis müdahale etti, 84 kişi gözaltına alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler