Türkiye'de 2011 böyle geçti / Kasım

Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ülkeyi bir kez daha yasa boğdu. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 21.12.2011 - 20:10
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''laparoskopik'' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı oldu.



Kasım 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:



1 Kasım:



- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi'nde, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüştü.



- Başbakan Erdoğan, Almanya'ya göçün 50. yılı nedeniyle bu ülkede gerçekleştirilen Göç Sempozyumu'nun gala yemeğine katıldı.



- İstanbul'daki terör örgütü KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 44 kişi tutuklandı.



- Odatv Davası sanıklarından gazeteci Nedim Şener ile eski Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Çakkalkurt, ''soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek ve hakaret'' suçlarından, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandıkları iki ayrı davada beraat etti.



- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, iş adamı Mehmet Emin Karamehmet'in, Pamukbank ve Etibank'tan kullandırılan usulsüz kredilere ilişkin yargılandığı davada 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla, Dinç Bilgin'in de ''basit zimmet'' suçlamasıyla yeniden yargılanmasına karar verdi.



- Eski CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım'a, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ''rüşvet vermeye teşebbüs ettiği'' iddiasıyla yargılanan iş adamı Remzi Gür, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davada, beraat etti.



- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı İlker Tuncay ''tanık'' sıfatıyla ifade verdi.



2 Kasım:



- Yargıtay Birinci Başkanlığı, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında, yargılama safahatının bütün yönleriyle henüz tamamlanmadığını belirterek, basında çıkan haberlere yönelik kurumca daha fazla yorum yapmanın adil yargılanma ve yargılama ilkelerini zedeleyeceğinin değerlendirildiğini bildirdi.



- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski bakanlardan Mehmet Keçeciler ''tanık'' sıfatıyla ifade verdi.



- Muzaffer Kuşhan'ın Zayıflama Kliniğinde 2008 yılında hayatını kaybeden Dila Kurt'un ailesinin İstanbul Tabip Odası Başkanlığına yaptığı başvuru sonucu, Kuşhan'a 15 gün geçici olarak meslekten alıkoyma ve bin 564 lira para cezası verildi.



3 Kasım:



- Konya'da, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait düşen F-4 uçağında Pilot Binbaşı Serdar Kandemir ve Pilot Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.



- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütüne yönelik operasyonda ölü ele geçirilen Sezer Arslan'ın ailesi, Muş'un Korkut ilçesine bağlı İçboğaz köyünde oluşturulan taziye evini Türk bayraklarıyla donattı.



- Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 12 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, Uçmak'ın ''devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik fiilde bulunmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırılması istendi.



- Şanlıurfa'da Uğurlu beldesi yakınlarındaki bir çırçır fabrikasının deposundaki duvarın çökmesi sonucu 3 kişi öldü, 5 kişi ağır yaralandı.



4 Kasım:



- Cumhurbaşkanı Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı değerlendirmede, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında çıkan kararın kendisini de derinden rahatsız ettiğini bildirdi.



- Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Obama, Erdoğan'a annesinin kaybından dolayı başsağlığı diledi.



- 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında onama kararı veren Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin Başkanı Fevzi Elmas, bunun hukuki bir tartışma olduğunu, ''kararın yaygarayla değişmesinin mümkün olmadığını'' açıkladı.



- Van'ın Özalp ilçesinde kışlanın girişindeki tabeladan ''Orgeneral Mustafa Muğlalı''nın adı kaldırılarak, ''Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Erkan Durukan''ın adı yazıldı.



- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında, olayın meydana geldiği dönemde Hacettepe Hastanesi'nin Radyoloji Bölümünde görev yapan eski Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz ''tanık'' olarak ifade verdi.



5 Kasım:



- Başbakan Erdoğan, İstanbul'da, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüştü.



-Gül ile Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramını deprem bölgesinde geçirdi-



6 Kasım:



- Van'a giden Cumhurbaşkanı Gül, bayram namazını Merkez Ulu Cami'de kıldı, Mevlana Evleri ve çadır kentte barınan depremzedeleri ziyaret etti. Gül, ''çorabı olmadığını'' söyleyen bir kız çocuğuna çorap verilmesini istedi.



- Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bir süre önce kendisine gönderdiği ve bazı iddiaları içeren mektubuna verdiği yanıtta, ''Siyasette ağırlık ve ciddiyet sahibi olabilmenin ön koşulu ciddi konularla ilgilenmek ve halkın sorunlarını çözecek yaklaşımlara yoğunlaşmaktır'' ifadesini kullandı.



- Van'a ve Erciş ilçesine giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, çadırkentlerde yaşayan vatandaşlarla görüştü. Kılıçdaroğlu, kurbanını da Van'da kestirdi.



7 Kasım:



- Kurban Bayramını geçirmek üzere babaocağı Rize'nin Güneysu ilçesine giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de halka seslendi.



- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Van'da Koçkıran Sınır Karakolu'na ziyarette bulunarak, öğle yemeğini birlikte yediği Mehmetçik ile bayramlaştı.



8 Kasım:



- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kayseri konusunda Başbakanın mektubunu aldığını belirterek, ''İçeriğine bir şey söylemiyorum, içeriği vatandaşlarıma havale ediyorum'' yorumunda bulundu.



-Van, ikinci depremle sarsıldı-



9 Kasım:



- Van, merkez üssü Edremit olan 5,6 büyüklüğünde ikinci depremle sarsıldı. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de can verdi.



Bayram Otel'in enkazından, Japon yardım ekibinden Miyuki Konnai sağ kurtulurken, ağır yaralı çıkarılan Atsushi Miyazaki kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.



- Deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle Van'daki okulların açılması 5 Aralık tarihine kadar ertelendi.



10 Kasım:



- TBMM Genel Kurulunda, Meclis İdare Amiri Salim Uslu'nun, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un uyarısına rağmen kürsüyü terk etmeyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i itmesi üzerine gerginlik yaşandı.



11 Kasım:



- Başbakan Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan 111 tesisin açılışını yaptı.



- İzmit-Gölçük seferini yapan ''Kartepe'' adlı deniz otobüsü, Mensur Güzel adlı terörist tarafından kaçırıldı. Terörist Mensur Güzel, düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi. Güzel'in üzerinde bomba düzeneği bulundu.



- Balyoz Planı soruşturması kapsamında 3. iddianame hazırlandı. Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, emekli Korgeneral Rasim Arslan, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu, 66'sı tutuklu 143 şüpheli hakkındaki iddianame, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.



- İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak ve 29 kişi hakkında, çıkar amaçlı örgüt yöneticisi ve üyesi olmak suçlamasıyla dava açıldı.



- Antalya'nın Kemer ilçesinde alkol aldıktan sonra komaya giren 7 Alman öğrenciden 3'ünün ölümü, 4'ünün zehirlenmesiyle ilgili davada, iki sanık toplam 61'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.



- Van'ın Gevaş ilçesinde askerleri taşıyan aracın devrilmesi sonucu 29 asker yaralandı.



- Tiyatro sanatçısı İstemi Betil, 68 yaşında hayatını kaybetti.



12 Kasım:



- Van'a giden Başbakan Erdoğan, Erciş'te kurulan çadırkentte depremzedeleri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Erciş Meydanı'nda halka seslenen ve ağustos sonuna kadar kalıcı konutları büyük ölçüde bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, Bayram Otel'in enkazında da incelemelerde bulundu.



- Ankara Altındağ'da görevli polis memuru Veli Akpan, önce evinde eşini ve kayınvalidesini, daha sonra görev yaptığı birimdeki amiri Ali Sapan'ı tabancayla vurdu. Polis memurunun eşi ve amiri Sapan hayatını kaybederken, kayınvalidesi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.



- Adana'da terör örgütü PKK lehine izinsiz gösteri hazırlığında olan iki kişiden biri evde yapmaya çalıştıkları boru tipi bombanın patlaması sonucu öldü, diğeri yaralandı.



- Van'daki ikinci depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında can veren Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin cenazesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen resmi törenin ardından Japonya'ya gönderildi.



13 Kasım:



- Odatv'de yapılan aramalara ilişkin davanın tutuklu sanığı Kaşif Kozinoğlu, cezaevinde öldü.



- Van'daki depremde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı muhabirlerinden Sebahattin Yılmaz Erzurum'da, Cem Emir ise Tunceli'de son yolculuğuna uğurlandı.



- Tiyatro sanatçısı İstemi Betil'in cenazesi Ankara'da toprağa verildi.



14 Kasım:



- Hükümet sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bedelli askerlik konusunda bir düzenleme yapılacağını açıkladı.



- Van Valisi Münir Karaloğlu, kamuoyundan duyarlılık beklediklerini, özellikle paketlenmiş, dağıtımı kolay gıdalara ihtiyaçları olduğunu söyledi.



- Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 5,6 büyüklüğündeki depremde Bayram ve Aslan otellerinin yıkılmasına ilişkin soruşturma başlattı.



- ''Yoh Yoh'' adlı türküyle ünlenen ve ''diplomatik sanatçı'' unvanıyla Türkiye'yi yurtdışında temsil eden ünlü sanatçı Esin Afşar, lösemi tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.



15 Kasım:



- Merkez üssü Van'ın Mollakasım köyü olan 5,2 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı olmadı.



- Van'ın Erciş ilçesi yakınlarında İran plakalı bir yolcu otobüsüne düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi yaralandı.



- Kayseri'de, depremzede gibi davranan kişilerin kamyonetinde yapılan aramada, ev eşyaları arasına gizlenmiş 433 kilogram toz esrar ele geçirildi.



- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski bakanlardan Fikri Sağlar'ın tanık sıfatıyla ifadesine başvuruldu.



- Sivas Valisi Ali Kolat ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifade verdi.



- BDP'nin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verdiği Gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.



16 Kasım:



- Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesi, görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak ile 5 ASKİ çalışanını ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 5'er ay hapis cezasına çarptırdı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.



- Bir suç duyurusu üzerine, eski Genelkurmay Başkanları Işık Koşaner, İlker Başbuğ, Yaşar Büyükanıt ve İsmail Hakkı Karadayı hakkında, ''darbe girişimi'' iddiasıyla yürütülen soruşturmada, delil yetersizliği nedeniyle ''takipsizlik'' kararı verildi.



17 Kasım:



- Başbakan Erdoğan, ABD'nin ünlü dergisi Time'ın 28 Kasım tarihli Avrupa, Asya ve Güney Pasifik baskılarında, ''Erdoğan'ın Yolu'' başlığıyla kapak oldu.



- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul'da bir emekli asker gözaltına alındı.



- Ankara 10. İdare Mahkemesi, Ankara Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinin açtığı davada, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin, Kuğulu kavşakları altgeçitlerinin ulaşıma kapatılmasına ilişkin kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.



- Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Kozinoğlu'nun cezaevinde ölümüne ilişkin soruşturma başlattı.



18 Kasım:



- Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin davada, sanık Cem Garipoğlu'nu, ''çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek'' suçundan 24 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, amca Hayyam Garipoğlu ile anne Tülay Makbule Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 sanığı 3'er yıl hapis cezasına mahkum ederken, baba Nida Garipoğlu'nun beraatına hükmetti.



- Van'ın Karpuzalan köyünde, depremzede bir ailenin kaldığı çadırda çıkan yangında, 3 çocuk öldü.



- Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan emekli asker tutuklandı.



19 Kasım:



- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dersim Olaylarına dair bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması için Mecliste bir araştırma komisyonu kurulabileceğini bildirdi.



- Şike soruşturması kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) arama yapıldı, Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ gözaltına alındı. Sorgusunun ardından serbest bırakıldı.



- Ünlü sinema yönetmeni Ömer Lütfi Akad, 95 yaşında İstanbul'da vefat etti.



- İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Havaalanı'nda, Türk Hava Kurumuna ait eğitim uçağının düşmesi sonucu pilotlar Ali Can Ergün ile Necmi Mızrak hayatını kaybetti.



20 Kasım:



- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'den İngiltere'ye 23 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde resmi ziyarette bulunmak üzere Londra'ya gitti.



- Mardin'in Midyat ilçesinde, terör örgütü mensuplarınca petrol hattının geçtiği 3 ayrı noktaya yerleştirilen 200 kilogram A4 plastik patlayıcı bulundu.



21 Kasım:



- Başbakan Erdoğan, II. Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a, ''Kendine güveniyorsan, sandıkları açarsın herkes sandıklara yürür'' diye seslendi.



- Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, 365'i general, toplam 720 bin personelin görev yaptığını açıkladı.



- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 12 Eylül darbesine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamına, Devrimci 78'liler Federasyonu Kurucu Başkanı Rüşan Sümbüloğlu, müşteki sıfatıyla ifade verdi.



- Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına başlandı.



- Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ve kendisine yönelik suikast girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, emekli Komiser Yardımcısı Mehmet Ozan, tanık sıfatıyla ifade verdi.



- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının, Hrant Dink cinayeti davasına ilişkin, kendisine ulaşan tüm yargı taleplerini ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirdiğini, adli makamlarca talep edilen verilerin mevzuat çerçevesinde titizlikle korunduğunu, bu bağlamda herhangi bir verinin silinmediğini bildirdi.



- Hac görevini yerine getirerek Türkiye'ye dönmek üzere yola çıkan Türk hacılarını taşıyan iki otobüs, Suriye'de silahlı saldırıya uğradı. Yaralanan iki kişi tedavi altına alındı.



22 Kasım:



- Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül için başkent Londra'da, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip tarafından resmi karşılama töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi tarihi Westminster Katedrali'ndeki meçhul asker anıtına çelenk bıraktı.



- PKK terör örgütünün ''Önderlik Komitesi'nde faaliyette bulunan bazı avukatların, Öcalan ile yaptıkları görüşmeleri talimat olarak örgütün dağ kadrosuna ulaştırdıkları'' yönündeki kuvvetli şüphe üzerine 16 ilde eş zamanlı başlatılan operasyonda 42'si avukat olmak üzere toplam 46 kişi gözaltına alındı.



- İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik düzenlenen operasyonda 44 kişi gözaltına alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, operasyon nedeniyle Paris'teki EXPO 2020 adaylığına ilişkin programı yarıda keserek İzmir'e döndü.



- Konya'da polisin düzenlediği operasyonda El Kaide terör örgütü üyesi olduğu ileri sürülen 15 kişi gözaltına alındı.



- Brezilya açıklarında Atlas Okyanusu'na düşen uçakta hayatını kaybeden ve cesedi 2,5 yıl sonra bulunan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Fatma Ceren Necipoğlu'nun cenazesi yurda getirildi.



- Başbakan Erdoğan, ''Vicdani ret'' olarak adlandırılan bir düzenlemenin, hükümetin gündeminde ''asla'' olmadığını açıkladı.



-Erdoğan, Dersim olaylarıyla ilgili özür diledi-



23 Kasım:



- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeği verdi.



- Başbakan Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Dersim olaylarıyla ilgili, ''Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum'' dedi. Erdoğan, konuşması sırasında, Dersim olaylarına ilişkin bazı belgeleri de açıkladı.



- Başbakan Erdoğan, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye destek vererek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun ''Biz de varız'' bildirgesine imza attı.



- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Planı soruşturması kapsamında, 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan üçüncü iddianameyi kabul etti.



- Eski bakanlardan Güneş Taner ve Mehmet Ağar, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin Ankara'da yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul'da talimatla ''tanık'' sıfatıyla ifade verdi.



- İşadamı Halis Toprak, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, 1990'lardaki bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifade verdi.


- Gazeteci Savaş Ay'ın annesi, Türk Sanat Müziği sanatçısı Şükran Ay, vefat etti.



-Şike cezalarını azaltan kanun kabul edildi-



24 Kasım:



- Genelkurmay Başkanlığı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in isminin kışladan kaldırılacağı yönünde herhangi bir çalışma olmadığını, Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile ilgili olarak askeri savcılığın soruşturma başlattığını açıkladı.



- Atlas Okyanusu'na düşen uçakta hayatını kaybeden Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu, İstanbul'da toprağa verildi.



- Sporda şike, spor alanlarına yasak madde sokma, hakaret içeren tezahüratta bulunma cezalarını azaltan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.



25 Kasım:



- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, ''Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde tüm kuvvet komutanlarının emekliliğini istediği süreçte, kendisinin emekli olmamasıyla ilgili'', ''Demokratik bir ülkede yaşıyoruz, isteyen istediği şekilde değerlendirme yapabilir'' dedi.



- İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonda kapsamında mahkemeye çıkarılan 19 zanlıdan 8'i tutuklandı.



- Mardin ve ilçelerinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda aralarında BDP Mardin İl Başkanı'nın da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.



- Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla eski futbolcu Mechur Çolak ile iş adamı Faruk Süren'nin de aralarında bulunduğu 68 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.



- Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler arasında, parlamentosunda ilk onaylayan ülke oldu.



- TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.



-Erdoğan, ameliyat oldu-



26 Kasım:



- Başbakan Erdoğan, ''laparoskopik'' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı oldu.



- İstanbul'da, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınarak, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarılan 43 kişiden 33'ü avukat 34 kişi tutuklanırken, 8'i avukat 9 kişi de serbest bırakıldı.



- Konya'da polisin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan El Kaide terör örgütü üyesi olduğu ileri sürülen 18 kişiden 14'ü tutuklandı.



- 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.



27 Kasım:



- Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House İstanbul Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.



- Mardin'in Nusaybin ilçesinde, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Oktay Aydoğan'ın şehit edilmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı.



- Mardin ve ilçelerinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan aralarında BDP Mardin İl Başkanı'nın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.



28 Kasım:



- Başbakanlık, ''laparoskopik'' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumunun yerinde olduğunu ve doktorların gerekli gördüğü istirahatin ardından çalışmalarına başlayacağını bildirdi.



- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ankara'daki evine giren hırsızlık zanlısı, polis ekipleri tarafından İstanbul'da yakalandı.



- Uğradığı silahlı saldırı sonrası felç geçiren ve bir süre yurtdışında tedavi gören sanatçı İbrahim Tatlıses, TSK Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi görmeye başladı.



29 Kasım:



- Başbakan Erdoğan sindirim sistemi ameliyatı olduğu Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden taburcu oldu.



Erdoğan, ambulansla Üsküdar'daki konutuna götürüldü.



- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, İstanbul'da gözaltına alınarak Ankara'ya getirildi.



- Organizatör Ahmet San, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen organize suç örgütüne yönelik operasyon kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi. Operasyon kapsamında, oyuncu Erkan Petekkaya'nın da ''mağdur'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.



- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin tahliye istemlerini reddetti.



- Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının, Albay Kazım Çillioğlu'nun ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, talimatla Ankara'da tanık sıfatıyla ifade verdi.



- Hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji uzmanı Prof. Dr. Server Tanilli vefat etti.



- Sınıfta arkadaşlarına öğüt verirken çekilen görüntüler internette tıklanma rekorları kıran 11 yaşındaki Gizem Bera Yüksel, Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki evlerinde şofben zehirlenmesinden hayatını kaybetti. Küçük kızın ablası da hastanede tedavi altına alındı.



-Bedelli askerlik kanunu kabul edildi-



30 Kasım:



- Cumhurbaşkanı Gül, futbolda şike cezalarında indirim yapılmasını öngören yasayla ilgili rahatsızlığının bulunduğunu belirtti.



- Sultanahmet'te pompalı tüfekle çevreye ateş açarak bir asker ile özel güvenlik görevlisini yaralayan Libya uyruklu Samir Salem Ali Elmadhavri, Topkapı Sarayı Müzesi dış avlu girişinde vurularak etkisiz hale getirildi.



- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince, bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.



- Van'da meydana gelen 5.0 büyüklüğünde deprem sonrası Van Bölge Hastanesindeki hastalardan durumu hafif olanlar sahra hastanesine yerleştirildi, acil olanlar ise ambulans uçak ve helikopterlerle il dışındaki hastanelere gönderildi.



- Van'daki ilk depremde yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında hayatını kaybedenlerden 8 kişinin ailesinin açtığı tazminat davası sebebiyle binanın müteahhidi Salih Ölmez'in mal varlığına tedbir konuldu.



- TBMM Genel Kurulunda, bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren, Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemelerini yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar da 7 bin 668 Avro yerine 10 bin Avro ödeyerek 21 gün askerlik yapmadan bu hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanacaklar, 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler