Türkiye'de 2011 böyle geçti / Aralık

Yılın son ayına şike soruşturması damgasını vurdu. TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın ''şüpheli'' olarak yer aldığı iddianamede, tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in ''örgüt liderliği ve şike'' suçlarından yargılanmaları talep edildi.

Yayınlanma: 21.12.2011 - 20:10
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''kişilere yönelik özel bir düzenleme olduğu intibasını uyandırdığı'' gerekçesiyle kamuoyunda şike yasası olarak bilinen kanunu TBMM'ye iade etti. Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda aynen kabul edilerek Çankaya Köşkü'ne gönderilmesi üzerine Gül, kanunu onayladı.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçirdiği sindirim sistemi ameliyatının ardından istirahatini tamamlayarak Ankara'ya döndü.



1 Aralık:



- Cumhurbaşkanı Gül, Dersim olaylarıyla ilgili, ''Arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim. Büyük devletler, ülkeler, milletler tarihlerinden korkmazlar'' dedi.



- YÖK Genel Kurulu, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan farklı katsayı uygulamasını kaldırarak, her aday için katsayıyı 0.12 olarak belirledi.



- Balyoz Planı davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul teslim oldu.



- TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanun Teklifinin kabul edildi. Yasaya göre, Meclisteki askeri birliğin görevi sona erdi.



- CHP, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında gensoru önergesi verdi. Gensorunun gerekçesinde, halkın yardım ve dayanışma duygularının istismar edilerek toplanan yardımlarla ilgili idari ve adli soruşturmaların, hükümet eliyle akamete uğratıldığı iddia edildi.



- TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.



2 Aralık:



- Cumhurbaşkanı Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etti. İade gerekçesinde, ''Kamuoyunda, genel ve gereklilikten doğan bir düzenleme olmaktan ziyade, halen yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında bulunan kişilere yönelik özel bir düzenleme olduğu intibasını uyandırdığı, bu durumun da değişikliğin esas amacı dışında özel bir saikle hazırlandığı eleştirilerine sebebiyet verdiği görülmektedir'' ifadelerine yer verildi.



- Gül, ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile Çankaya Köşkü'nde görüştü.



- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, depremin ardından Van'da bugüne kadar yaklaşık 38 bin 461 öğrencinin başka illere yerleştirildiğini, orada eğitimlerine başladıklarını bildirdi.



- TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, şu anda İçişleri Bakanı olmaması nedeniyle CHP'nin, ''dönemin İçişleri Bakanı Atalay hakkında verdiği'' gensoru önergesini iade etti.



- İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ da şüpheli olarak yer aldı. Tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in ise ''örgüt liderliği ve şike'' suçlarından yargılanmaları talep edildi. Yıldırım ve Peker'in, iki ayrı örgüt kurarak şike suçunu işledikleri öne sürüldü.



- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda ''Neşter-1'' olarak bilinen, sosyal güvenlik kurumlarına kardiyoloji malzemesi alım-satımında yolsuzluk iddialarına ilişkin açılan davada, 6 sanığı 3 yıl 10 ay 20 gün ile 11 yıl 8 ay arasında değişen sürelerle hapis cezasına çarptırdı.



- Emniyet Genel Müdürlüğü, turistlerin av tüfeği almalarının engellediğini açıkladı.



3 Aralık:



- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Erdoğan'ı Üsküdar Kısıklı'daki konutunda ziyaret etti. Görüşmede Biden, ABD'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer aldığı mesajı verdi.



- Futbolda şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, futbolcu Emre Belözoğlu, teknik direktör Yılmaz Vural, eski futbolcu ve futbol yorumcu Sinan Engin'in de aralarında bulunduğu 83 kişi hakkında ''takipsizlik kararı'' verildi.



4 Aralık:



- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''İsmini söylemeyeceğim, PKK örgütünün üst düzeyinden biri İstanbul'da yakalanmıştır'' dedi.



5 Aralık:



- Cumhurbaşkanı Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etmesine ilişkin, ''Suç ve ceza arasındaki dengede ölçüsüzlük ve bir caydırıcılık etkisinin yok olduğunu ben gördüm'' dedi.



- Gül, BBP Genel Başkanı Destici ve merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile BBP Genel Sekreteri Metin Gündoğdu'yu kabul etti. Destici, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili kendilerine ulaşan ve olayın aydınlatılmasında çok önemli rol oynayacağını düşündükleri bir bilgiyi Cumhurbaşkanı Gül ile paylaştıklarını söyledi.    



- Van'da 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Van ve ilçelerinde ara verilen eğitim öğretime yaklaşık 1.5 ay sonra Van merkez ile Erciş merkez dışındaki ilçelerde yeniden başlandı.



7 Aralık:



- Geçirdiği ameliyatın ardından Kısıklı'daki konutunda dinlenen Başbakan Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile ayrı ayrı görüştü. Erdoğan'ın daha önceden duyurulan Katar ziyaretine gitmeyeceği, istirahatine devam edeceği bildirildi.



- Gazeteci Nedim Şener'in, Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verildi.



- Terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinden olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Suphi Yalçınkaya, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.



8 Aralık:



- Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda ''şike yasası'' olarak bilinen kanunu TBMM'ye iadesi konusunda ''Memleketin bugünkü huzurunu kaçırmak gibi bir düşünce içine kimsenin girmemesi gerekir. Demokratik olgunluğun gereği neyse öyle karşılamak gerekir'' dedi.



- TBMM Adalet Komisyonu, Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören Kanunu aynen kabul etti.



- Genelkurmay Başkanlığı, TSK envanterinde kimyasal silah ve mühimmat bulunmadığını, bölücü terör örgütü ile mücadelenin ulusal ve evrensel hukuk kurallarına uygun olarak sürdürüldüğünü bildirdi.



- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumunun ''çok iyi'' olduğunu ve ''hiçbir olumsuzluk bulunmadığını'' söyledi.



9 Aralık:



- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.



- Ankara'daki Hopa protestolarıyla ilgili 22'si tutuklu 28 kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi.



-YÖK Başkanlığına Prof. Dr. Çetinsaya atandı-



10 Aralık:



- Cumhurbaşkanı Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören Kanun, TBMM Genel Kuruluda aynen kabul edildi.



- Gül, YÖK Başkanlığına İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'yı atadı.



- TBMM Genel Kurulunda, şike cezalarını indiren kanunun görüşmeleri sırasında BDP'li Kaplan, AK Parti'li Canikli'nin sözlerine sinirlendi ve kürsüdeki bardağı kırarak, fırlattı.



- ''Cübbeli Ahmet Hoca'' olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, kamuoyunda ''Karagümrük çetesi'' olarak bilinen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.



11 Aralık:



- Başbakan Erdoğan, Katar'ın başkentinde düzenlenen, Medeniyetler İttifakı Doha Forumu açılış oturumuna görüntülü bir mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, Ortadoğu'da kan ve gözyaşının artık dinmesi gerektiğine işaret ederek, ''Ortadoğu'da devlet terörü devam ettikçe, uzlaşma çabaları sabote edildikçe, masum çocukların üzerine bomba yağdıkça, masum insanlar açık hava hapishanelerinde tutsak oldukça, barış ufukta gözükmeyecektir'' dedi.



- Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile geçirdiği sindirim sistemi ameliyatının ardından Kısıklı'daki konutunda 13 gündür dinlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.



- TÜRK-İŞ'in 21. Olağan Genel Kurulunda Mustafa Kumlu, yeniden genel başkan seçildi.



12 Aralık:



- Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin davada, BJK yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 8 kişinin tahliyesine karar verdi.



- Doğu ve Güneydoğu illerinde toplumda sözü geçen, saygınlığı olan ''mele'' adı verilen kişilerin sınavda başarılı olmaları kaydıyla sözleşmeli imam hatip olarak Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna alınacakları açıklandı.



- Diyanet İşleri Başkanlığı, bu uygulamanın, din hizmetine ihtiyaç duyulan ve özellik arz eden yerlerde ihtiyacı karşılamak üzere yetişmiş eleman istihdamına ve hizmet önceliğine matuf bir uygulama olduğunu bildirdi.



- YÖK Başkanlığına atanan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya görevini YÖK'te düzenlenen törenle, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan devraldı.



13 Aralık:



- İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Nijeryalı Festus Okey'in, 20 Ağustos 2007'de gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Cengiz Yıldız'ı, ''taksirle öldürmek'' suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.



14 Aralık:



- Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda ''bedelli askerlik'' ve ''şike yasası'' olarak bilinen kanunları onayladı.



- Başbakan Erdoğan, geçirdiği ameliyatın ardından istirahatini tamamlayarak Ankara'ya geldi. Erdoğan'a Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Girişi'nin önünde toplanan vatandaşlar ile konvoyunun geçeceği güzergahta bekleyen çok sayıda taksici sevgi gösterilerinde bulundu.



- İstanbul'da bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin reyting ölçüm ve yapım şirketlerine yönelik düzenlenen operasyonda, 7 kişi gözaltına alındı.



15 Aralık:



- Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. Toplantının ardından Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, YAŞ Olağan Toplantısında, iç güvenlik harekatı ve hudut güvenliğine yönelik Türk Silahlı Kuvvetlerinin icra ettiği faaliyetlerin görüşüldüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harbe hazırlık durumunun incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlarla bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirlerin değerlendirildiği bildirildi.



- ''Kurtlar Vadisi'' adlı televizyon dizisindeki ''Halo Dayı'' karakteriyle hafızalara kazınan tiyatro sanatçısı Sönmez Atasoy, hayatını kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler