Muhalefetten "Resmi Araç" tepkisi

TBMM Genel Kurulu'nda Bütçe görüşmelerinde söz alan muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, 2009 bütçesinde öngörülen, 4 bin 449 yeni resmi araç alımına tepki gösterdi. CHP Grubu adına söz alan Hatay Milletvekili Gökhan Durgun ve MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı yaşanan ekonomik krizde, 2009 yılı için öngörülen 4 bin 945 adet araç alımını eleştirdi.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 12:10
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nda 2009 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri sürüyor. Genel Kurul'da, Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın 9. maddesi üzerine CHP Grubu adına söz alan Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, yaşanan ekonomik krizde, 2009 yılı için öngörülen 4 bin 945 adet araç alımını eleştirdi.

Araçların içerisinde bisikletten, otobüslerden lüks araçlarında olduğuna dikkat çeken Durgun, "Geçen yıllardaki araç oranlarına bakıldığında bir kriz tehdidi yokken daha az araç alımı söz konusuyken, bu kriz ortamında tasarruf yapılması gereken bir ortamda araç alınacağını görüyoruz. Milli Savunma Bakanlığı'nda kullanılmak üzere bisiklet alımı öngörülüyor. Merak ediyorum Milli Savunma Bakanlığı'nın hangi biriminde kullanılacak bu araçlar" diye sordu.
 

"İntiharlar psikolojik mi?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yaşanan ekonomik krizi "Psikolojik" değerlendirmelerine tepki gösteren Durgun, "Sayın Başbakan daha önce bu krizi 'teğet' olarak geçiştirmişti. Dünya da yüzden fazla ülke var. Bu ülkeler arasında krizde olan var olmayan var. Hangisi bu krizi psikolojik olarak geçiştiriyor. İşadamları intihar ediyor. Bunlar psikolojik nedenlerden mi intihan etti?" diye sordu.

Türkiye'de her gün işyerlerinin kapadığını, işçilerin işten çıkarıldığını hatırlatan Gökhan Durgun şöyle devam etti: "2008 yılının Ocak -Mayıs aylarında açılan yüz işyerine karşılık toplam 54 işyeri kapandı. Bir an önce tedbir alınmazsa işsizlik oranı artacak, işsizlik sayısı artacak, her gün intihar haberleri okuyacağız" dedi.
 

Türkiye araç alımında dünya 6.'sı

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı da grubu adına yaptığı konuşmada, yüzlerce yeni resme araç alımını eleştirdi. Varlı, yeni alınacak araçların fiyatlarının 86 ile 95 milyar arasında olduğuna işaret ederek, "İnsanlar ekonomik sıkıntı içerisinde. İnsanlar her gün sokaklarda aç sefil dolaşıyor. Hergün fabrikalar kapanıyor, İnsanlar işsiz kalırken, böyle bir ortamda araç alımını anlamış değiliz" diye konuştu.

Türkiye'nin araç sayısında Dünya 6'ıncısı olduğunu belirten Varlı şöyle devam etti: "Böyle bir kriz ortamında böyle bir alım kararını milletin taktirlerine bırakıyoruz. ABD ve Japonya gibi otomotiv devlerini bile geçmişiz. Kültürde ekonomide neden dünya 6. değiliz. Türkiye dünyada araç konusunda birinci olmayı hedefliyor her halde. Adamın birisi okul açmış, masrafları karşılayamadığı için intihar etmiş. İşadamları intihar ediyor. Böyle ortamlarda insanların ekonomik yaşamlarını dikkate almadan bu tür bir harcamaya gidilmesini anlamış değiliz. Devletin milyonlarca lirasını yeni araç alımında kullanıyoruz. Çiftçiler borçlarını ödeyemiyor. İyi bir şey yapmak istiyorsanız gelin çiftçiye yardım edelim."

 

Adı kalkınma ve adalet olan parti

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de, yaşanan ekonomik kriz ortamında hazırlanan bütçenin halk tarafından şüpheyle bakıldığını öne sürdü. Binici, "Bu rakamları hangi Türkiye'den aldıklarını merak ediyorum. Yoksa kendi yaşadıkları Türkiye'den mi aldılar merak konusu. Sanki mazota, doğalgaza elektriğe zam yapılmamış" dedi.

AKP'nin hizmet anlayışını da eleştiren Binici, "Adı adalet ve kalkınma olan bir parti olarak anılması elzemdir. Adalet sıfatına bakıldığında 21 Mart ve 1 Mayısta tüm milletin ve kamuoyu vicdanında test edildi. Kalkınma sıfatı daha da vahimdir. AKP köylere su götürürken, yol yaparken bir tek kıssası var oda oy" diye konuştu. Görüşmelerin ardından tasarının 9. maddesi oylanarak kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler