'Futbolun içindeki insanlar şu anda dışında'

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen ''Futbolun yeni gerçekleri'' konulu panel Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapıldı.

Yayınlanma: 25.12.2011 - 19:24
Abone Ol google-news

Teknik direktör Samet Aybaba ile Ordusporlu futbolcu Fatih Tekke'nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Özbak, eski Trabzonspor Başkanı Özkan Sümer, eski Trabzonspor Teknik Direktörü Ahmet Suat Özyazıcı ile eski futbolcular da hazır bulundu.

Paneli yöneten TÜFAD Trabzon Şubesi Başkanı Nurettin Balaban, takımların kadrolarında genç oyunculara forma şansı vermemesine tepki gösterdi.

Trabzonspor futbol takımının kendisine zerre kadar heyecan vermediğini ifade eden Balaban, ''Çünkü içerisinde bir tane Trabzonlu oyuncu yok. Trabzonspor ne zaman 90 tane Trabzon kulübünü önemser ve kadrosundaki genç oyuncular forma şansı bulursa bize de o zaman heyecan verir'' dedi.

Samet Aybaba ise Trabzon'da futbol konuşmanın zor olduğunu anlatarak, ''Burada çok duayen hocalarımız var. Futbolu çok bilen insanlar var. Bir futbol şehri burası. Trabzon futbolunun bir yerlere gelmesi Türk futbolunu ateşler. Trabzon bir meşale gibidir'' diye konuştu.

Türk futbolunun önündeki birinci problemin futbolu yönetenler olduğunu savunan Aybaba, şöyle devam etti:
''Futbolun içindeki insanların tamamı şu anda futbolun dışında. Futboldan hiç anlamayan insanların tamamı da futbolun içinde. Yabancı oyuncu sayısıyla ilgili uygulananlar, hiçbir kriter konulmaması, gelen oyuncuların futbolun içine katılamaması, var olan oyuncuların korunamaması sorunlar arasında. Teknik adamlar inanılmaz baskı ve sorunlarla baş başa kalıyor. Futbolun içerisindeki ilk hedef teknik direktörlerdir. O yüzden kendilerini geliştirmek zorundalar.''

Aybaba, 20 yıllık teknik direktörlük döneminde, en rahat görevini Özkan Sümer'in başkan olduğu dönemde Trabzonspor'da yaptığını anlatarak, ''Sümer futbolun içerisinden gelen birisiydi. Bir kere bile bana teknik konuda hiçbir şey sormadı. Birkaç kez teknik konularda kendisinden randevu istedim, bir şey sordum, o da bana (biz seni buraya niye getirdik) dedi'' ifadelerini kullandı.

Fatih Tekke de, Türk futbolundaki en önemli sorunlardan birinin ahlaksızlık olduğunu belirterek, ''Sanırım ahlaklı olabilmek çok zor bir şey. Üzülerek ifade etmek zorundayım ki Türk futbolundaki sorunların başında özellikle ahlaksızlığı görüyorum'' dedi.

Çocukların sanal dünyada futbol oynamayı daha fazla sever hale geldiğini vurgulayan Tekke, ''Çocukken, bizden önceki ağabeylerimiz döneminde mahallede birliktelik, paylaşım, insani değerleri de ön plana çıkartabilecek bir olguydu futbol. Ailelerin yaşamlarına, gelişimlerine etki ediyordu. Bu kaybolduktan sonra Türkiye'de önemli diyebileceğimiz oyuncu sayısı, 3-5 tane bile olmuyor. Bu beni rahatsız ediyor'' diye konuştu.

Özellikle Samet Aybaba'nın gittiği takımlarda gençlere şans verdiğine dikkati çeken Tekke, ''Fatih Terim de bunu yapıyor ama biz bu cesareti çok daha fazla göstermeliyiz'' ifadesini kullandı. Panelde Aybaba ile Tekke'ye plaket takdim edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler