ASKİ'de yolsuzluk operasyonu

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresine (ASKİ) bağlı taşeron firmada çalışan 10 kişi, sayaç okumalarında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Zanlıların büyük işletme aboneleri ile irtibat kurarak yüksek gelen su faturalarını sayaçlarda usulsüzlük yaparak daha düşük hale getirdikleri ve kaçak su kullanımına göz yumdukları belirlendi.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 14:27
Abone Ol google-news

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, su sayaçlarının okunmasında usulsüzlük yapıldığı ve devletin zarara uğratıldığı yönündeki iddialar üzerine yaklaşık 6 ay önce çalışma başlattı.

İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün de desteğiyle gerçekleştirilen istihbarat ve teknik takip çalışması sonucu sabaha karşı 9 ayrı noktada eş zamanlı baskın düzenlendi. Operasyonda, ASKİ'ye taşeron olarak hizmet veren iki şirketin 10 çalışanı gözaltına alındı. Zanlıların büyük işletme aboneleri ile irtibat kurarak yüksek gelen su faturalarını sayaçlarda usulsüzlük yaparak daha düşük hale getirdikleri ve kaçak su kullanımına göz yumdukları belirlendi. Zanlıların yaptıkları usulsüzlük karşılığında abonelerden 500 ile 2 bin YTL arasında para talep ettikleri belirlendi.

Bazı zanlıların taşeron firmanın değişmesine karşın 20-25 yıldır ASKİ'ye hizmet verdikleri tespit edildi. Evlerde yapılan aramada bir zanlının yatak odasındaki kasada 500 bin YTL nakit para ele geçirildiği kaydedildi. Emniyet Müdürlüğüne getirilen zanlıların sorgulamaları sürerken polis tarafından ek gözaltı süresi talep edildiği öğrenildi.

Yetkililer, kent genelinde su şebekelerinde 2006 yılında yüzde 59, 2007 yılında yüzde 57, 2008 yılında ise yüzde 56 oranında kayıp ve kaçak olduğunu bildirdiler. Gözaltına alınan 10 kişinin kayıp-kaçak oranında ciddi pay oluşturduğu belirtildi.

Bu arada, ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan, yazılı açıklama yaparak operasyonun kendilerinin bilgileri dahilinde Emniyet Müdürlüğü ile ortak yürütüldüğünü ifade etti. Gözaltına alınanların taşeron firmaların işçileri olduğunu ifade eden Merdan, şunları kaydetti: ''Söz konusu taşeron firmalarda çalışan 244 personel halen kurumumuza hizmet vermektedir. Operasyon genel müdürlümüz ile Adana Emniyet Müdürlüğünün işbirliği sonucu gerçekleşmiştir. Taşeron olarak hizmet veren firmaların 10 çalışanı sayaç okumalarında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla bilgimiz dahilinde gözaltına alınmıştır. Genel müdür olarak 15 yıldır görev yaptığımız ASKİ'de bu tip suistimal konuları ile ilgili emniyet müdürlüğü ile işbirliği yapıyoruz. Başka suistimal olması halinde gereğini yapmaya hazırız.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler