MHP'den seçmen kütükleri için araştırma önergesi

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, seçmen kütükleri ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde ortaya çıkan olumsuzlukların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin tespiti için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Yayınlanma: 25.12.2008 - 15:06
Abone Ol google-news

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ve bir grup MHP milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan Araştırma Önergesinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2006 yılında başlatılan nüfus sayımının 2007 yılı sonunda tamamlandığı ve kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.

Önergenin gerekçesinde "Hatırlanacağı gibi o dönemde 'yazıldık' diyenler olmuş, 'biz yazılmadık' diyenler olmuş, muhtarlıklarda askıya çıkan listelerde 'düzeltme yapanlar' olmuş, 'düzeltme yapamayanlar' olmuş ve 'bizim nüfusumuz 2 binin üzerinde' diyen belediyeler olmuştu. Bütün bu tartışmalar yaşanırken hükümet sessiz kalmış ve bir girişimde bulunmamıştı. İtiraz ve uyarıları dikkate almayan hükümet, ADNKS formları dikkate alınarak ülke genelinde hizmeti ve kalkınmayı engelleyecek çok kapsamlı değişikliklere imza atmıştır" denildi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun, eski seçmen kütüklerinin yerine yeni seçmen kütüklerini 'yasal olarak' ADNKS'ye göre oluşturmasının yanlışlıkları su yüzüne çıkardığı savunulan Önergede gelişmelerin önümüzdeki yerel seçimlere ve sonuçlarına gölge düşürdüğü vurgulandı.

Önergede şu görüşlere yer verildi: "Bu nedenle, sağlıklı bir seçim yapılabilmesi açısından, seçmen kütüklerinde ortaya çıkan 6 milyonluk seçmen artışının, yıllardır aynı mahallede oturan ve oy kullanan seçmenlerin isimlerinin kütüklerde yer almaması veya başka şehirlerde kayıtlı çıkması, tek adreslerde çıkan toplu kayıtların, hayali ev adreslerinde kayıt altına alınan kişilerin ayrıca mahalle, cadde ve sokak isimleri yerine seçmen kaydırmayı kolaylaştıran soyada göre yapılan sıralamaların, yaşamını yitiren kişi ve bebeklerin yer aldığı seçmen kütüklerinin ve bu kütükleri oluşturan ADNKS formlarının henüz itirazlar sonuçlanmamışken, niçin imha edilmek istendiğinin araştırılması büyük önem taşımaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler