Noel'e kriz darbesi

ABD'de Noel ve yılbaşı alışverişi sezonunda satışlar, geçen yıla göre yüzde 5,5 ila yüzde 8 oranında düştü. Birçok ekonomist, bu yılki noel ve yılbaşı alışveriş sezonunun, düşen ev fiyatları, artan işsizlik ve maliyetleri kısmak zorunda kalan tüketiciler nedeniyle son on yılların en kötüsü olacağı tahmininde bulunmuştu.

Yayınlanma: 26.12.2008 - 10:01
Abone Ol google-news

Harcama trendlerini ve miktarlarını takip eden MasterCard'a bağlı ''SpendingPulse''un elde ettiği ilk verilere göre, ABD'de güçsüz ekonomi ve kötü kış şartları nedeniyle Noel ve yılbaşı alışverişlerinde toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 5,5 ila yüzde 8 oranında geriledi.

Verilere göre, gıda satışları güçlü bir seyir izlerken, giyim satışları ve özellikle de pahalı giyim satışları sönük geçiyor. Geçen yıla göre, kadın kıyafetlerinin satışı yüzde 22,7, erkek kıyafetlerinin satışı ise yüzde 14,3 düşerken, ayakkabı satışları da yüzde 13,5 geriledi. Lüks malların toplam satışı yüzde 34,5 azalırken, elektronik aletler ve parçalarının satışı da geçen yıla göre yüzde 26,7 düştü.

Birçok ekonomist, bu yılki noel ve yılbaşı alışveriş sezonunun, düşen ev fiyatları, artan işsizlik ve maliyetleri kısmak zorunda kalan tüketiciler nedeniyle son on yılların en kötüsü olacağı tahmininde bulunuyor.

Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi'nin tahminine göre ise, geçen yıla göre satışlar yüzde 1,5 ile yüzde 2 arasında gerileyerek, 1969 yılından bu yanaki en kötü sezonunu yaşıyor.
Alışveriş sezonuna ilişkin net verilerin, perakendecilerin satış raporlarını sunduğu 8 Ocak'ta netleşebileceği ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler