Zeugma Antik Kenti açık hava müzesi oluyor

Gaziantep'in, en önemli tarihi ve kültürel mekanları arasında yer alan Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nin açık hava müzesine dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlanınca Büyük İskender'in kenti 4 mevsim gezilebilecek.

Yayınlanma: 26.12.2008 - 09:59
Abone Ol google-news

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, Zeugma Antik Kenti'ni sürekli ziyaret edilebilir hale getirmek için çalıştıklarını ifade etti.

Antik Kentin açık hava müzesine dönüştürülmesi projesi kapsamında, Dionysos ve Danae villalarının üzerinin kapatılması işinin ihale edildiğini söyleyen Demir, villaların üzerinin kapatılmasıyla Zeugma Antik Kenti'nin 4 mevsim gezileceğini belirtti. Zeugma'daki çalışmaların tamamlanmasıyla tarihi eserlerin tamamının korunma altına alınacağını ifade eden Demir, ihaleyi alan firmanın çalışmalarını 1 yıl içinde tamamlayacağını kaydetti. Abdulkadir Demir, Zeugma'nın rahat gezilebilmesi ve eserlerin zarar görmemesi için antik kente yürüyüş parkurları da oluşturacaklarını sözlerine ekledi.



Zeugma Antik kenti

Zeugma Antik Kenti, MÖ 300'de Büyük İskender tarafından ''Selevkia Euphrates'' adıyla kuruldu. Romalı Komutan Pompeius MÖ 64'de kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos'a verdi.

Kommagene Krallığı'nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, MÖ 31'den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğu'na bağlandı ve ''köprü'', ''geçit'' anlamına gelen ''Zeugma'' adını aldı. Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, MS 256'da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler