"Üniter bir devleti kabul etmemiz mümkün değil"

Kıbrıs'ta düzenlenen bir söyleşiye konuk olan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Kıbrıs müzakereleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'ta tek halk olmadığının ''gayet açık ve net'' olduğunu belirten Talat, ''Tek halk vardır'' iddiasıyla Kıbrıs'ı üniter devlete götürecek bir süreci Türk tarafının kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 26.12.2008 - 12:02
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Gazimağusa Belediyesi'nin düzenlediği Mağusa Söyleşilerine konuk olarak, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin başlatılan müzakereler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Müzakere sürecinde sunduğu önerilerin hiçbir yerinde federasyon dışında bir mantık olmadığını, bunun anlaşılması gerektiğini vurgulayan Talat, Rum tarafındaki ''Talat'ın önerileri konfederasyonu çağrıştırıyor'' iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Biz, merkezi hükümetteki Kıbrıslı Türk varlığının daha görünür kılınması ve Kıbrıslı Türklerin 'İşte bu devlet benim devletimdir' dedikleri şartlarda daha çok yetkinin merkezi devlete verilebileceğini, aksi halde bu kurucu kanatların (devletlerin) daha güçlü olması gerektiğini söylüyoruz. Bunun federasyon veya konfederasyonla ilgisi yok'' dedi.

Müzakere sürecinin yavaş ilerlediğini yineleyen Cumhurbaşkanı Talat, Annan Planı dönemindeki bütün bilgiyi, birikimi ve insan gücünü kullanarak tam teşekküllü müzakere süreci hedeflediklerini, ancak bu anlayışın müzakerelerde egemen olmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Talat, şunları söyledi:
''İstediğimiz hızı bir plan üzerinde çalışsaydık, yakalardık. Örneğin Annan Planını çalışsaydık, 'Taraflar hangi maddeler üzerinde ne gibi değişiklikler yapmak istiyor' diye konuyu tartışsaydık, sorun ortadan kalkardı. Eminim çok hızlı ilerlerdik. Ama Rum tarafı Annan Planını şeytanlaştırdığı için, bu olmayınca mecburen sıfırdan başladık gibi'' diye konuştu.

Talat, bugüne kadar sürdürülen müzakerelerde birçok konuda uzlaştıklarını, yakınlaşma sağlandığını, ancak farklılık arz eden konular da bulunduğunu, bunun da çok doğal olduğunu kaydetti.

Müzakerelerde ''en çetrefilli ve karmaşık'' diye nitelendirdiği ''mülkiyet'' konusunu görüşmeye 16 Ocak'tan sonra başlayacaklarını belirten Talat, Rum tarafında mülkiyetle ilgili açılan davaların Türk tarafının müzakerelerde nasıl bir tavır takınacağı konusunda etkili olacağını vurguladı.

Bugünlerde Kıbrıs Rum tarafında yapılan girişimlerde Kuzey Kıbrıs'taki eski Rum mallarıyla ilgili Kıbrıslı Türklere davalar açılmaya başladığını söyleyen Talat, ''Bu, sürecin üzerinde etkili olacak. Bizi daha ciddi rahatsızlığa itiyor yapılanlar'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler