'Kadına yönelik şiddet sürüyor'

Kadın Sığınma Evleri Projesi Koordinatörü Nazik Işık, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadına yönelik aile içi şiddetin, mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Yayınlanma: 26.12.2008 - 15:49
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa Birliği'nin (AB) mali, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu!nun teknik desteğiyle yürütülen ''Kadın Sığınma Evleri'' projesinin koordinatörü Nazik Işık, Bursa Valiliği Kadının Statüsü Birimi'nce Eğitim Araçları Salonu'nda düzenlenen konferansa katıldı.

Kadınlara yönelik şiddetin dünyanın her bölgesinde yaşanan bir insan hakları ihlali olduğunu ifade eden Işık, son yıllarda bu konudaki destek ve hizmet çalışmalarının ağırlık kazandığını belirtti. Şiddetin, kadının yalnızca bedensel ve ruh sağlığını etkilemekte kalmayıp, kendine saygısını, güvenini, yaşam kalitesini ve kendi yaşamını kontrol etme yetisini de kaybetmesine neden olduğunu vurgulayan Işık, şiddetin kadınların hukuki sosyal, siyasal ve ekonomik statülerinin de yükselmesini engellediğini söyledi. Gerek uluslararası yükümlülükler ve gerekse ulusal mevzuattaki düzenlemeler çerçevesinde ilgili tarafların işbirliğiyle bu konuda yoğun çalışma yürütüldüğünü belirten Işık, şunları kaydetti: ''Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadına yönelik aile içi şiddet, mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Bu noktada sığınma evlerinin varlığı, kadınların şiddete 'dur' demelerinde büyük önem taşıyor. Devlet 'Ben, kadına yönelik şiddetin karşısındayım. Sığınma evi açarak onları korurum, mağdur etmem' diyor. Bu da kadına yönelik şiddette caydırıcı oluyor''

Türkiye'nin de 1980'li yıllardan beri bu konuda çaba harcadığını belirten Işık, projeyle birçok ilde kadın sığınma evlerinin açılacağını, buralarda çalışacak personelin de eğitileceğini bildirdi. Karakoldan savcılığa kurumlar arasında koordine sağlanarak, hizmetlerin en iyi şekilde sunulmasının, muhtar, imam, öğretmen, usta öğretici, toplum merkezi görevlileri gibi kamuoyu önderleri arasında eğiticiler yetiştirileceğini kaydeden Işık, böylelikle kamuoyunun duyarlılığı artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler