İsrail Gazze'yi vurdu: 225 ölü

Hamas'la arasındaki 6 aylık ateşkesin bitmesinin ardından İsrail, Gazze'ye hava saldırısı düzenleyerek, 225 Filistinliyi öldürdü. Saldırıda en az 300 kişinin yaralandığı açıklandı. İsrail yerleşim yerlerine fırlattığı roketlerde siviller de hedef alındı. İsrail yönetimi saldırıya İsrail yerleşim yerlerine atılan roketleri gerekçe gösterdi.

Yayınlanma: 27.12.2008 - 10:20
Abone Ol google-news

İsrail, Hamas ile 6 aylık ateşkesin geçen hafta sona ermesinin ardından bugün gerçekleştirdiği geniş kapsamlı hava saldırısının kesildiği belirtildi.

Kent sakinleri, birçok patlama sesi duyduklarını, kentin çeşitli kesimlerinden duman yükseldiğini ifade ettiler. Saldırının büyük hasara yol açtığı, Hamas'a ait güvenlik noktalarıyla Gazze limanının zarar gördüğü kaydedildi. İlk belirlemelere göre saldırıda 225 kişinin hayatını kaybettiği 300'den fazla kişinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Hamas yetkilileri saldırıda kendilerine ait güvenlik noktalarının hedef alındığını belirterek, ölü sayısını 40 olarak bildirdi. Filistinli güvenlik kaynakları ise Hamas'a ait birkaç tesisin yerle bir edildiği bilgisini verdiler. İsrail ordusundan henüz saldırıyla ilgili açıklama yapılmadı.

Hamas radyosunda okunan açıklamada, Gazze'deki bir polis merkezinin mezuniyet töreni yapıldığı sırada İsrail uçakları tarafından hedef alındığı kaydedildi. Kent sakinleri de saldırılarda hedef alınan Hamas güvenlik noktalarının yerle bir edildiğini söylerken, televizyon kanalları, saldırının ardından yerde yatan yaralılar ve cesetlerin görüntülerini yayımladı.

Gazze'deki 6 aylık ateşkes geçen hafta sona ermiş, Hamas ateşkes süresini uzatma niyeti olmadığını açıklamıştı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Hamas tarafından düzenlenen saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerden Hamas yönetimine karşı çıkmalarını istemiş, İsrail'e roket saldırıları düzenleyenlere karşı güç kullanmakta tereddüt etmeyeceklerini bildirmişti.

 

"Gazze şeridine girmeyeceğiz"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne girmeyeceğini söyledi. Peres, İsrail'in Gazze'ye yönelik bugün düzenlediği hava saldırılarından önce Suudi Eş Şark El Avsat Gazetesi'ne verdiği demeçte, "Savaş olmayacak. Gazze'ye girmeyeceğiz, roket saldırılarını durdurmanın başka yolları var" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı, "Gazze'yi geri dönmek için terk etmedik" diye konuştu. Peres'in demeci gazetede bugün yayımlandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik bu sabah başlattığı hava saldırısında 200'den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

 

Gazze'deki tüm güvenlik tesisleri imha edildi

Gazze'deki tüm güvenlik tesislerinin, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında imha edildiği açıklandı. Hamas yetkilisi, saldırılarda Gazze kenti ile civarındaki tüm güvenlik tesislerinin yerle bir olduğunu söyledi.

Saldırıları doğrulayan ve Hamas'a ait güvenlik noktalarının hedef alındığını açıklayan İsrail, Gazze yakınlarında yaşayan İsraillilere, olası misillemeleri göz önünde bulundurarak, daha güvenli bölgelere gitmeleri çağrısında bulundu.

İsrail'in hava saldırılarında hedef aldığı karakolların birinde yerlerde yatan onlarca üniformalı güvenlik görevlisi cesedinin görülebildiği ve onlarcasının da yıkılan binaların enkazı altında olduğu bildiriliyor. Hava saldırılarında hedef alınan karakollar sivil yerleşim yerlerinde bulunuyor.

Görgü tanıkları, ilk saldırının Gazze'de çocukların okuldan çıktığı sırada düzenlendiğini belirtiyor. Dumanların yükseldiği Gazze kentinde sirenlerin çaldığı ve annelerin çocuklarını aradığı bildiriliyor.

Bu arada, hedef alınan bölgelere koşuşan sivillerin yaralıları araçlarıyla hastanelere yetiştirmeye çalıştıkları da gelen haberler arasında yer alıyor. İsrail, gerekli görülmesi halinde saldırıların devam edebileceğini açıkladı. Hamas ile Filistin'deki diğer örgütler ise yandaşlarına, İsrail'in saldırılarına karşılık vermeleri çağrısında bulundu. Hamas, açıklamasında, "Direnişi, kanımızın son damlasına kadar sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

 

"Gazze'deki militanlar, İsrail'e roket fırlattı"

İsrail'in 205'den fazla kişinin öldüğü bildirilen hava saldırılarından kısa bir süre sonra bu ülkenin güneyine roket saldırısı düzenlendiği bildirildi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, Gazze'deki militanlar İsrail'in güneyine roketli saldırıda bulundu.

Roket saldırısında ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz bilgi verilmedi. İsrail ordusu, hava saldırısının ardından, Gazze yakınındaki yaşayan İsraillileri dikkatli olmaları yönünde uyarmıştı.

İsrail, Gazze'deki saldırılarına, Hamas'ın yönetim kadrosunu hedef alarak devam edebileceğini açıkladı. Ordu sözcüsü Avital Leiboviç, Gazze'deki saldırıları çerçevesinde Hamas yöneticilerini hedef alabileceklerini söyledi. Sözcü, gazetecilerin soru üzerine, "Hamas'a ait her şey hedef olabilir. Bunu istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz" dedi. Öte yandan, Gazze'deki militanların İsrail tarafına düzenlediği roket saldırısında bir İsraillinin öldüğü bildirildi.

 

Abbas: Dünya ile temasa geçtik

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırılarını durdurmak için birçok ülkeyle temasa geçtiğini açıkladı. Ziyarete bulunduğu Suudi Arabistan'da açıklama yapan Abbas, "Gazze Şeridi'ndeki hain saldırı ve katliamları durdurmak için birçok ülkeyle acilen temasa geçtik" dedi.

 

Haniye: Gazze asla İsrail'e boyun eğmeyecek

Gazze Şeridi'ndeki Hamas Hükümeti'nin Başbakanı İsmail Haniye, Gazze'nin, İsrail'e asla boyun eğmeyeceğini ifade etti. İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarından sonra Hamas'ın internet sitesinde mesaj yayınlayan Haniye, İsrail Gazze'ye ne kadar kuvvet uygularsa uygulasın topraklarını terketmeyeceklerini, teslim bayrağı çekmeyeceklerini, Allah'tan başka kimsenin önünde diz çökmeyeceklerini kaydetti. Gazze'de her yerin kan gölüne döndüğünü, her ev ve sokakta şehitler ve yaralılar olduğunu belirten Haniye, mesajını şöyle tamamladı: "Gazze kana bulandı. Daha fazla şehit ve yaralılar olabilir, ancak Gazze asla parçalanmayacak ve teslim olmayacak."

 

Gazze gerçeği

İsrail, 2005 yılında Gazze'den çekilerek, 38 yıllık işgaline son vermişti. Ancak İsrail'in bu hamlesi, umulduğu gibi bölgedeki Filistinlilerle daha iyi ilişki yolunu açmadı. Akdeniz'in güneydoğu ucunda yer alan, 10 kilometrelik sahil şeridine sahip Gazze, İsrail ile Mısır'ın arasında bulunuyor.

Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Gazze kenti, eski uygarlıkların geçiş noktası olarak biliniyor ve Hz. Muhammed'in büyük dedesinin bu kentte gömülü olduğuna inanılıyor. 400 yıl boyunca Osmanlıların himayesinde kalan kentte, kontrolün İngilizler tarafından Birinci Dünya Savaşı'nda ele geçirilmesine kadar Mısır'ın etkileri görüldü. Gazze Şeridi daha sonra 1948 yılındaki Arap-İsrail savaşına kadar Mısır'ın kontrolü altında kaldı. Bölgenin nüfusu, halen İsrail'in elindeki toprakları terk eden 250 bin kadar Filistinlinin bölgeye yerleşmesiyle 1948-49 yıllarında üç kat arttı.

Gazze Şeridi, 1967'deki savaşın ardından Mısır'dan İsrail'in eline geçti. İsrail, buradaki İsrailli yerleşimcileri ve askerleri Eylül 2005'te geri çekti, ertesi yıl, İsrailli bir askerin kaçırılması üzerine büyük bir kara operasyonu düzenledi. Mısır ile Gazze arasında, silah sevkiyatına ve militanların geçişine olanak tanıyan tüneller hedef alındı,

Gazze, 2007 yılında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ters düşen Hamas'ın yönetimine geçti. İsrail, saldırıların önüne geçme arzusunu gerekçe göstererek sınır güvenliğini artırdı, yakıt sevkiyatını kıstı, geçişlere sınırlama getirdi. Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan anlaşma gereğince Hamas, kısıtlamaların yumuşatılması karşılığında ateşkesi kabul etti. Hamas, 19 Aralık'ta sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıkladı. Gazze'de yaklaşık 1,5 milyon Filistinli yaşıyor. Nüfusun büyük bölümünün günlük geliri 2 doların altında. Halkın yüzde 80'i hayatını gıda yardımına bağlı sürdürüyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler