'Mehmet Akif'in fikirlerini yaşatmak sorumluluğumuzdur'

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajlarında, Ersoy'un vatan ve bayrak sevgisi, bağımsızlık aşkı gibi ortak değerler üzerinde şekillenen milli mücadelede silinmez izler bıraktığını belirterek, Mehmet Akif'in fikirlerini bugünkü nesillere anlatmanın önemli bir sorumluluk olduğunu söylediler.

Yayınlanma: 27.12.2008 - 10:51
Abone Ol google-news

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72'nci yılında Edirnekapı'daki mezarının başında anıldı.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen törende konuşan Dernek Başkanı Mehmet Nuri Yıldırım, ''Akif'in fikirlerini, görüşlerini sevmeyenler ve beğenmeyenler bile, onun çok değerli bir aydın ve yazar olduğunu kabul ediyorlar. Çünkü Akif, inanç ve samimiyet adamıdır, hiçbir zaman kimseyi yanıltmamış ve aldatmamıştır'' dedi.

 

Gül ve Erdoğan'ın mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 72. yıldönümü nedeniyle birer mesaj yayınladı.

 

Yeni nesillerin ondan öğrenecek çok şeyi var

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un, edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci kimliğinin yanında, örnek hayatı, çok yönlü kişiliği ve yüksek karakteriyle gönülleri fethettiğini vurgulayan Gül, içinde yaşadığı toplumun milli ve manevi değerlerini, duygu ve fikir dünyasını çok iyi bilen Mehmet Akif'in, eserleriyle, Türk milletinin acılarını, üzüntülerini, sevinçlerini, ümitlerini en mükemmel şekilde anlattığını ifade etti. O günkü Türkiye'nin, Türk halkının tüm sıkıntılarını bizzat yaşayan, hisseden ve bunları aktaran Ersoy'un şiirlerinin, günümüz için de ders çıkarılması gereken bir özellik taşıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şöyle dedi:

"Vatan ve bayrak sevgisi, bağımsızlık aşkı gibi ortak değerler üzerinde şekillenen milli mücadeleyi İstiklal Marşı'nın mısralarına sığdıran Mehmet Akif, bu müstesna eserle milletimizin sesi olmuştur. Diğer yandan Mehmet Akif Ersoy, milli mücadele yıllarında istiklâlin ve vatan savunmasının önemini anlatmak amacıyla Anadolu'yu dolaşarak, cesaretlendirici konuşmalar yapmış ve halkımızı bilinçlendirmiştir. Mehmet Akif Ersoy'un vefat yıldönümü vesilesiyle, fikir, edebiyat, kültür ve sanat insanlarına hakettikleri değeri yaşadıkları çağda vermenin önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Mehmet Akif gibi değerleri yaşatmak, hatıralarına sahip çıkmak, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, kişiliğini, edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmak önemli bir sorumluluğumuzdur. Yeni nesillerin, onun millet sevgisinden, bağımsızlık inancından, bilgi ve birikiminden ve mücadele azminden öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum. Mehmet Akif'i anlamak, esasen kendimizi, milletimizi, öz değerlerimizi tanımaktır. Mehmet Akif'in büyük eseri Safahat'ın bugün çok sayıda insanımız tarafından okunmasını memnuniyetle karşılıyorum. Kadirşinas milletimiz Mehmet Akif Ersoy'un aziz hatırasını her zaman saygıyla yad edecektir.  Değerli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u ebediyete intikalinin yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum."

 

'Mehmet Akif Ersoy eserleriyle fikir ve edebiyat dünyamızda silinmez izler bırakmıştır'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 72. yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, "Azim, inanç ve büyük fedakarlıklarla kazanılan İstiklal mücadelemizi, muhteşem mısralarıyla ebedileştiren Mehmet Akif Ersoy, eserleriyle fikir ve edebiyat dünyamızda silinmez izler bırakmıştır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un en zor şartların, çözülmenin ve umutsuzluğun hakim olduğu bir dönemde Milli Mücadele ruhunun canlanmasına ömrünü adadığını belirtti. Erdoğan mesajında şunları ifade etti:
"Ateşli bir hatip, fedakar bir dava adamı olan vatan şairimiz Mehmet Akif, her zaman duygu, düşünce ve eylemleriyle ön saflarda yer alan gerçek bir aydındır. İstiklal meşalesinin Anadolu sathına yayılmasında güçlü şiiriyle, etkili hitabetiyle, inanmış kişiliğiyle önemli rol oynamıştır. Nihayet Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde aziz milletimiz büyük zafere ulaştığında, tarihte bir benzeri olmayan İstiklal Mücadelemizin ölümsüz destanın O, kaleme almıştır.  Büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy, geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de eserleriyle fikir dünyamızı aydınlatmaya devam edecektir. Vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkıyla kaleme aldığı İstiklal Marşı'nı bizlere, milletimizi hediye eden Mehmet Akif Ersoy'u vefatının 72. yıldönümünde rahmet ve şükranla anıyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler