Baykal açıklamadı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir'de Çiğli ve Harmandalı geçitleri ve tarihi Havagazı Fabrikası açılışına katıldı. Baykal, belediye başkan adayını açıklamadı ama tarif etti. Baykal'ın tarifine göre, İzmir'in başkanı "Beyefendi olacak. Herkese eşit davranacak. İnsana saygı gösterecek. Dürüst olacak. Çalmayacak. Eşini dostunu kayırmayacak."

Yayınlanma: 27.12.2008 - 13:19
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal İzmir'de vatandaşlara hitap etti. İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı törende Baykal, Çiğli ve Harmandalı geçitleri ve tarihi Havagazı Fabrikasını hizmete açtı.
 
Baykal'ın açılış konuşmasından satırbaşları:   

- Ankara'da bir belediye var. Sadece onun 4,5 katrilyon borcu var. BOTAŞ'a bir dünya borcu var. Borcunu ödemiyor. BOTAŞ alacağını tahsil edemediği için doğalgaza zam yapılıyor. Bedelini sadece Ankaralı değil tüm Türk halkı ödüyor. Bunların hesabını soracak mıyız?

- Muhalefetteyken kriz döneminde borç yapmadan hizmet yapıyoruz. Nasıl oluyor bu? Bu dürüstlüğün sırrı, bu CHP'li belediye olmanın sırrı.

- Unutmak yok değil mi? Yok kömür geldi, poşet geldi diye unutmayacaksınız demi? Birbiri ardına zamlar geliyor.

- Emekliye yüzde 4 zam geliyor. Bu zamlar yetiyor mu?

- Gençlere iş olanağı veriliyor mu?

- Tam tersine işten çıkarma tehlikesi var değil mi?  

- Bu seçimde belediye başkan seçimliği yapılacak zannediyorsunuz. Ben diyorum ki bir dakika... Bu yerel seçimin çok ötesinde bu bir genel seçim olacak. sakın ha oyları kullanırken sadece yerel seçim diye düşünerek oy kullanmayın. Kullandığınız oylarla bu iktidar devam edecek mi etmeyecek mi onu belirleyeceksiniz. Haberler öyle geliyor. Kırılma başladı. İnşallah bunu yerel seçimde çok açık ortaya koyacaksınız. Sadece İzmir'in değil Türkiye'nin önünü açacaksınız.

- Önce efendi bir belediye başkanı istiyoruz. Arayacağız. İnsanları ayırmayacak. O büyük, o güçlü demeyecek. Herkese adam yerine koyacak. Herkese eşit davranacak. İnsana saygı gösterecek. Dürüst olacak. Çalmayacak, çırpmayacak, yolsuzluk yapmayacak. Eşini, dostunu, yakınlarını düşünmeyecek. Hizmet aşkıyla yüreği dolu olacak.Hizmete ihtiyacı olan her yere koşacak. Hizmet götürdü mü mutlu olacak. Hizmet götürürken de ayrım yapmayacak. Erkek mi olacak kadın mı olacak? Farketmez. Erkek bile olabilir. Halka hizmet edecek.

- Anayasa Mahkemesi öyle bir karar aldı ki o karar nedeniyle 862 belde de belediyeliğinin devam ettiği ortaya çıktı. AKP iktidar bu konuyu yüzüne gözüne bulaştırdı, altında kaldı.

- Cumhurbaşkanı'na rektör ataması yaptırdılar. Atamanın hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı'nın kararına mahkeme yolu kapalıdır ama karar o kadar hukuka aykırıydı ki mahkeme kararıyla atama durduruldu.

- Başbakan ülkede 'ekonomik kriz yok' diyor. Daha bir kaç gün önce Ankara ve İstanbul'da 2 işadamı varlıkları borçlarından fazla olduğu halde hacizi kendilerine yakıştıramadılar ve aldılar silahı vurdular kendilerini. Kurşun teğet geçmedi.

 

Adnan Saygun Sanat Merkezi açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi törenle açıldı. Törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önce sanat merkezinin dış bölümüne yaptırılan Saygun'un heykelinin açılışını yaptı.

Daha sonra sanat merkezinin açılışını gerçekleştiren Baykal, burada yaptığı konuşmada, bu yapının sahip olduğu niteliklerle Türkiye ve İzmir açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye'nin en nitelikli konser salonunun İzmir'de yapılmasının kendileri açısından büyük gurur kaynağı olduğunu ifade eden Baykal, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin en güzel, en nitelikli konser salonunun, Ankara'da, İstanbul'da bulunmayan konser salonunun, İzmir'de gerçekleştirilmiş olmasından büyük bir mutluluk yaşıyorum. İzmir, Türkiye'nin modern gücü, öncü gücü, merkezi olmuştur, vitrin görevi üstlenmiştir. Ama, bir süredir onu kaybetmişti. 'İzmir küme mi düşüyor?' diye bir kaygı zihinlerde şekilleniyordu. Şimdi yavaş yavaş, Büyükşehir Belediye Başkanımızın çalışmalarıyla İzmir'in yeni bir vizyona sahip olmaya başladığını memnuniyetle görüyorum.''

İzmir'de 1 ay kadar önce açılışını yaptığı İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın da Ankara'da, İstanbul'da bulunmayan muhteşem bir eser olduğunu dile getiren Baykal, İzmir'in kendisinden beklenen öncülüğü bir kez daha üstlendiğini söyledi.

 

Priştina'nın hayali

Baykal, açılış öncesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin, İzmir'in merhum belediye başkanı Ahmet Piriştina'nın da hayali olduğunu öğrendiğini söyledi. Alanın daha önce İzmir otobüs idaresi ESHOT'un otobüs parkı olarak kullanıldığını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunduğunu anlatan Baykal, şöyle konuştu:
''Genellikle belediyeler, özellikle bazı belediyeler, kentin içinde böyle değerli bir arazi elde edince onu satarlar, yerine alışveriş merkezi yapılır, gökdelenler dikilir. Bu, arazinin bir kullanım tarzıdır. Yabancı sermaye gelir, Orta Doğu sermayesi gelir, geldikten sonra şehrin planları ona göre değişir. İzmir'de ise böyle bir şeye tanık olmadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kent içinde değerli arazisi olunca aklına gelen, 'Onu satayım' düşüncesi değil, 'İzmir'in kimliğini değiştirecek bir tesis için onu kullanabiliyor muyum' olur. Buna da tanık olduğum için büyük kıvanç duyuyorum.'' Bir belediyenin, sanat merkezine kaynak ayırmasının o kentin kültür düzeyini, sanat anlayışını ve değerler sistemini anlattığını ifade eden Baykal, ''Bu ayrım İzmir'e çok yakışıyor. İzmir'in değerli belediye başkanlarına çok yakışıyor. Ben de onların mensup olduğu partinin genel başkanı olmaktan büyük bir gurur duyuyorum, göğsüm kabarıyor'' dedi.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ne dünyanın en değerli sanatçılarının geleceğine, en güzel eserlerinin seslendirileceğine işaret eden Baykal, merkezde dünyanın seçkin eserlerinin icra edileceğine inandığını söyledi. Baykal, ''Engellerimiz, güçlüklerimiz olabilir, ama Türkiye'nin çağdaş sanatı, çağdaş kültürü yakalama doğrultusundaki o büyük yürüyüşü kesme imkanı hiç kimse için yoktur. Türkiye'nin önü açıktır. Sizin sayenizde, sanatçılar sayesinde, kültür insanları sayesinde açıktır'' diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kültür-sanat yatırımlarını insana yatırım olarak gördüklerini söyledi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin kentin toplumsal ve kültürel anlamda gelişmesine katkı sağlayarak adeta bir ''sanat mabedi'' olacağını ifade eden Kocaoğlu, ''İzmir'in yetiştirdiği en önemli sanatçılardan Ahmed Adnan Saygun'un adını taşıyan bu merkez, onun arkasında bıraktığı eserler gibi hep var olacaktır'' dedi. Konuşmaların ardından, açılış için özel olarak oluşturulan ''Ahmed Adnan Saygun Onursal Senfonik Orkestra ve Korosu'', Şef Rengim Gökmen yönetiminde Saygun'un ''Yunus Emre Oratoryosu''nu seslendirdi. Öte yandan, bir grup partili, açılış töreni öncesinde içeri giremedikleri için tepki gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler