CHP mahkemeye gidiyor

CHP, yaşanan ekonomik krize önlem amacıyla kamuoyunda, "Mevlana Yasası" ya da "Bavulla Para" yasası olarak adlandırılan, hükümetin yürülüğe koymak istediği iki yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. Parti gerekçe olarak yasanın vergi adaletsizliği getirdiğini açıkladı.

Yayınlanma: 27.12.2008 - 13:57
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda 2009 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri devam ederken, CHP Grup Başkanvekilleri ve hukukçu milletvekillerinden bazıları biraraya gelerek Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek iki ayrı yasa üzerindeki çalışmalara son şekli verdi.

CHP, bir süre önce yürürlüğe giren ve kamuoyunda, “Mevlana Yasası” veya “Bavulla Para” yasası olarak adlandırılan, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Yasa'nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Yasa, bazı gerçek ve tüzel kişilerce sahip olunan para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin Türkiye'ye getirilmesi, taşınmazların kayda alınarak ulusal ekonomiye kazandırılmasını öngörüyor.
 

Vergi adaletsizliği

CHP, yasanın vergi adaletsizliği getirdiğini gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi'nden iptalini isteyecek. Söz konusu yasanın yurt dışı aktarımlarda yüzde 2 vergi ve yurt içi aktarımlardan yüz 5 oranında vergi alınmasını hükmetmesinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu gerekçeye yazacak.

Elektronik haberleşme

CHP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Meclis’e iade edilen ve yeniden düzenlenerek yasalaşan, “Elektronik Haberleşme” Yasası’nı da Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor.

CHP sözkonusu yasanın da, Parlamento tarafından yapılması gereken mevzuat düzenleme yetkisinin yasayla idareye devredildiğini gerekçe göstererek iptalini isteyecek.

Yasayla; Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak, bu kurumlar için kanun hükümleri uygulanmayacak. Kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak.

Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak. Ulaştırma Bakanlığı, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısını kuracak, kurduracak ve ihtiyaç duyulan durumlarda söz konusu sistemi devreye sokacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler