"Çocuklar tarikatlara yönlendiriliyor"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Halk Eğitim Merkezleri'nde açılan SBS sınavlarına hazırlık, örgün eğitimi destek, Türkçe, Matematik gibi yetiştirme kurslarının kapatılmasını öngören, genelgesinin iptali için Eğitim-İş'ten dava açıldı. Dava gerekçesinde ayrıca "Çocuklar tarikatlara yönlendiriliyor" iddiası yer aldı.

Yayınlanma: 28.12.2008 - 07:46
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, valiliklere gönderdiği 18 Aralık 2008 tarihli "SBS Sınavlarına Hazırlık Kursları" konulu genelge davalık oldu. Söz konusu genelge ile maddi durumu iyi olmayan ve SBS'ye hazırlanan öğrenciler için şok bir "emir" yer alıyor. Genelgede, özellikle özel öğretim kurumlarının olmadığı yerleşim birimlerinde öncelikle olmak üzere, ekonomik durumları elverişli olmayan öğrencilere sınavlara hazırlık kursları açması için kurulan halk eğitim merkezlerinin "SBS hazırlık kursları" açmaması isteniyor.

Dava gerekçesinde, ÖSS, kolejlere hazırlık, yatılılık ve bursluluk sınavlarına hazırlık gibi hazırlık kursların sayısının sınırlandırılmasını öngören ve bu kurslardan sadece ve sadece ekonomik sıkıntısı olan öğrencilerin yararlanmasını; bu öğrencilerin durumlarını 'belge ile ispat etmesini zorunlu kılan' genelgenin 1., 2., ve 3. maddelerinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve sonrasında iptali istendi.
 

"Yönetmelik ile genelge uyuşmuyor"

Gerekçede, Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin "İlkeler" başlıklı 6. Maddesi'nin Halk Eğitim Merkezleri'nin çalışma prensibini özetlediği anımsatılarak, "İlkeler başlıklı 6. maddenin mali destek başlıklı (a) ve (h) bendi ile dava konusu edilen genelgenin hazırlık kurslarından sadece maddi durumu olmayan öğrencilerin faydalanmasını öngören düzenleme birbiri ile bağdaşmamaktadır. Bunun yanında yönetmeliğin 6. maddesinin (b) ve (j) bendi açık şekilde örgün eğitim ile birbirini tamamlayacak ve destekleyecek şekilde yetiştirme kurslarının açılmasını öngörmektedir. Ancak dava konusu edilen genelgenin 1. maddesi yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yetiştirme kurslarını kaldırmıştır" denildi.

 

"Çocuklar tarikatlara yönlendiriliyor" iddiası

Gerekçede, genelge ile ekonomik koşullarına bakılmaksızın olumlu-olumsuz durumdaki binlerce öğrencinin faydalandığı eğitimde, kısmen de olsa fırsat eşitliğinin sağlanmasında etkili olan kursların kapatıldığı belirtilerek "Özellikle özel eğitim kurumlarının olduğu yerlerdeki kursların kapatılması ile öğrenci velileri, çocuklarını, çoğunluğu tarikatlar tarafından yönlendirilen özel dershanelere kaydettirmeye zorlanmaktadır" iddiasında bulunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon