"Bahçeşehir tekrar belediye olacak"

Bahçeşehir Belediyesi tarafından yaptırılan tiyatronun açılışına katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, belediyenin elindeki araziye gökdelen ya da alışveriş merkezi yapmak yerine bir sanat merkezi yaptığına dikkat çekti. Baykal, kapatılan Bahçeşehir Belediyesi 'nin, CHP iktidarında tekrar belediye statüsüne kavuşacağını da belirtti.

Yayınlanma: 28.12.2008 - 18:12
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bahçeşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu ve Gelişim Akademisi'nin açılış törenine katıldı.

Tiyatro ve akademinin açılışını tiyatro sanatçısı Haldun Dormen ve Bahçeşehir Belediye Başkanı Kemal Aydın ile kurdele keserek yapan Baykal, Bahçeşehir Belediyesi'nin, belediyecilik alanında sergilediği büyük başarıyla Türkiye'de gerçekten örnek oluşturan bir belediye olduğunu söyledi.

Bugün bir kültür kurumunun açılışının yapıldığına işaret eden Baykal, belediyelerin genellikle bu tür yatırımlara hevesli olmadıklarını, bu yatırımlardan rant sağlanamadığını da bildirdi. İstanbul'a İzmir'den geldiğini ve orada da bir sanat merkezinin açılışını yaptıklarını belirten Baykal, Bahçeşehir Belediyesi gibi İzmir'deki belediyenin elindeki araziyi bir gökdelen ya da devasa bir alışveriş merkezi yapmak yerine bir sanat merkezi yapmak için kullandığını kaydetti.

Baykal, ''Bütün bunların altında bir felsefe, dünyaya bir bakış, insana bir bakış yatıyor. Kültüre ve sanata değer veren, hayatı baştan başa rant olarak algılamayan bir yerel yönetim anlayışı var. Bu anlayış burada da kendini açıkça gösteriyor'' dedi.

Her iki belediyeye yürekten teşekkür ettiğini ifade eden Baykal, belediyelerin kapatılması konusuna da değindi. Baykal, şunları kaydetti: ''Bugün 1400 kadar belediye kapatıldı. Bu belediyelerin kapatılması kararına karşı büyük bir mücadele verdik. Bunların yargı yoluyla 862 tanesini kurtarmayı başardık. Ama maalesef Bahçeşehir bunlar arasında değil. Bugün Bahçeşehir Belediyesi kapatılmıştır ama size söz veriyorum, CHP iktidarında Bahçeşehir tekrar belediye olacak. Bahçeşehir, hem bir kent modeli olarak hem de belediyecilik olarak etkili bir örnek sergiledi. Bunda Kemal Aydın gibi bir belediye başkanının rolü var. Aydın siyaset anlayışımızda başarısıyla, emeğiyle hakettiği şekilde saygın bir yer kazanmıştır.''

Baykal'ın bu sözleri üzerine Aydın'ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Baykal, cumhuriyetin henüz kuruluş dönemlerinde, cumhuriyet henüz kapsamlı bir varlık kazanmamışken kurucuların ilk hedeflerinin sanat ve kültür kurumlarını oluşturmak, bir ulusal eğitim şurası toplamak olduğunu bildirdi. Baykal, ''Çünkü yeni devletin hedefi yeni bir insandı. İnsan ruhunu, bilgisini şekillendiren kurumlar, stratejik kurumlar haline gelmişti'' dedi.

Baykal, ''İnsanlar arasındaki fark cüzdan farkı değil, kültür farkı, anlayış farkıdır. Buradaki yatırım belki belediyeye para kazandırmayacak ama Türkiye'nin geleceği bakımından en yerinde yatırımdır. Sadece alışveriş merkezi açarak ve onların rantını paylaşarak bir ülke kalkındırılmaz. Sanata yatırım yapma da bir felsefedir. Biz bu felsefenin temsilcileri olmaktan iftihar ediyoruz'' diye konuştu.
 

Diğer konuşmalar

Bahçeşehir Belediye Başkanı Kemal Aydın da 10 yıllık belediyecilik icraatları sırasında tek bir imar tadilatına bile izin vermediklerini, alışveriş merkezleri yerine tiyatro ve sinemalar inşa ettirdiklerini dile getirdi.

Tiyatro salonu içindeki bir sahneye adı verilen Haldun Dormen ise, ''Yaşayan bir tiyatrocunun adının sahneye verilmesi ve o sahnede ilk oyununun oynaması herhalde az rastlanan bir şeydir. Sağolun, varolun'' dedi.

Törende daha sonra aralarında Can Gürzap, Çolpan İlhan, Gülriz Sururi, Zihni Göktay ve Ayla Algan'ın da bulunduğu 63 usta tiyatrocuya, Baykal tarafından teşekkür şildi sunuldu.

Törene, CHP TBMM Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ile CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de katıldı.

Baykal ve beraberindekiler ile konuklar, Dormen Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu ''Kibarlık Budalası'' adlı oyunu izlediler.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler