"Türkiye'nin 36 milyar dolarlık borcu var"

İngiliz bankası İNG, yükselen piyasaların, 2009 yılında toplam 6.8 trilyon dolarlık borcu ödemesi gerektiğine ancak sanayileşmiş ülkelerdeki rekor düzeyde tahvil ihraçları nedeniyle, kredi bulmakta zorlanacağına dikkat çekerken Türkiye'nin gelecek yıl vadesi dolan 36 milyar dolarlık dış borcunun bulunduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 09:47
Abone Ol google-news

İngiliz bankası İNG, "Yeniden finansman riski, 2009 yılında yükselen piyasaların en büyük sorunlarından biri olacak" derken Türkiye'nin gelecek yıl vadesi gelen 36 milyar dolarlık bir borcunun bulunduğunu bildirdi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, yükselen piyasaların 2009 yılında kredi bulmak için çırpınacağına dikkat çektiği haberinde krizle mücadele amacıyla "Sanayileşmiş ülkelerde yapılan rekor düzeyindeki devlet tahvil ihraçları, yükselen ekonomilerin kredi pazarlarına erişimini sınırlamakla tehdit ediyor" yorumunu yaptı.
 

Büyük gelişmiş ülkelerde 3 trilyon dolarlık tahvil ihracatı

Haberde analistlerin, büyük gelişmiş ülkelerin 2009 yılında 3 trilyon dolarlık devlet tahvilini ihraç etmeleri beklendiğini, bunun 2008 yılına göre üç kat daha fazla olduğunu, ABD'nin tek başına 2 trilyon dolarlık ihracını yapacağı sanıldığını belirterek yükselen piyasalarda borç arayanların krediye erişimde zorluklarla karşılaşacağı uyarısını yaptığına dikkat çekildi.

İngiliz gazetesine konuşan RBC Capital Markets'in yükselen piyasalar araştırma başkanı Nick Chamie de "Sınırlı bir sermaye havuzu için mücadele eden çok daha sayıda ihraççı olacak" derken "Kredi notları yüksek olan hükümetler veya şirketler, alıcıları çekebilecek ancak büyük miktardaki ihraçların, yüksek faizlerin ödenmesi gerektireceği demektir" değerlendirmesini de yaptı.

ING'nin yükselen piyasalar stratejisi başkanı David Spegel de "Yeniden finansman riski, 2009 yılında yükselen piyasalardaki tahvil ihraç edenlerin karşılaşacağı en büyük sorunlardan biri olacak" şeklinde konuştu.

Spegel, ülkelerin borçlarını ödememesinin beklenmediğini ancak birçok şirketin borç yeniden yapılandırılması yada da ödememe gibi durumlarla karşı karşıya kalabileceğini de söyledi.

Bu arada, ING, gelecek yıl Brezilya 205, Rusya 605, Hindistan'ın ise 257 milyar dolarlık bir dış borcu ödemesi gerekeceğine dikkat çekerken Çin'in 2009 yılında vadesi dolacak borçlarının da, 2.4 trilyon doları aştığını kaydetti. ING ayrıca, "2009 yılında Arjantin'in vadesi gelecek 64 milyar dolarlık, Türkiye'nin de 36 milyar dolarlık dış borcu var" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler