Emekliler gelecek yıldan umutlu değil

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, emeklilerin sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 2008 yılında emeklilerin umduklarını bulamadıklarını söyledi. Emeklilerin sorunları için çaba gösterilmediğini belirten Orhan, 2009 umutlarını da ekonomik krizin tükettiğini söyledi.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 09:59
Abone Ol google-news

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, emeklilerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Orhan, yaptığı açıklamada, bu yıl 11 aylık enflasyonun yüzde 10,52 olarak gerçekleştiğini, buna karşın yıl içinde işçi emeklilerinin aylıklarına yapılan artışların yüzde 9,2'de kaldığını söyledi. İşçi emeklilerinin tutturulamayan enflasyon hedefi nedeniyle alacaklı durumda olduğunu dile getiren Orhan, bu durumun Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olduğunu ifade etti. Memur emeklilerinin enflasyon karşısındaki kaybının daha yüksek olduğunu anlatan Orhan, memur emeklilerine yapılan yıllık zammın ise yüzde 6 düzeyinde kaldığını kaydetti.

İşçi emeklilerinin emekli aylıklarının yeniden düzenlenmesini öngören intibak yasasını umutla beklediklerini vurgulayan Orhan, bu konuda hazırlıkların sürdürüldüğünün iddia edilmesine rağmen hiçbir somut gelişme gözlenmediğini, yetkililerce hiçbir açıklama yapılmadığını belirtti. Orhan, emeklilerin bir an önce bu yasanın TBMM gündemine alınmasını beklediğini söyledi.

 

"Dava açmadan hak alamaz hale geldik"

Recep Orhan, geçmiş yıllara ilişkin enflasyon farkı talepleriyle ilgili de somut bir gayret sergilenmediğini öne sürerek, ''Emeklilerimiz bu haklarını da daha öncekilerde olduğu gibi mahkeme kapılarında aramaktan başka çare bulamamıştır. İş mahkemeleri ve Danıştay'da emeklilerin bu haklı taleplerini hukuki zemine taşımayı amaçlayan çok sayıda dava halen görüşülmektedir. Emekli, mahkemelerde dava açmadan hakkını alamaz hale gelmiştir'' diye konuştu.

Emeklilerin beklenti içinde oldukları bir başka konunun da üzerinden 17 bayram geçmesine rağmen hala TBMM gündemine getirilmeyi bekleyen ''bayram ikramiyesi'' meselesi olduğunu ifade eden Orhan, 27 Şubat 2001 tarihinde TBMM'ye sunulan teklifin üzerinden neredeyse 7,5 yıl geçtiğine dikkati çekti.

 

"Emekli seçim sandığına faturaları atacak"

Emeklilerin yeni yılda çözüm bekleyen sorunlarını sıralayan TİED Genel Sekreteri Recep Orhan, şunları kaydetti:
''Sorunlarımızın çözülmesini 2008 yılı içerisinde umutla bekledik, ancak ne yazık ki çözüme yönelik en ufak bir çaba bile görmedik. Bunun ötesinde kimse bize gelip 'bir ihtiyacınız, bir isteğiniz var mı?' diye bile sormadı.
2009 yılına sarkacağını umduğumuz çözümleri ise global kriz gölgelemiş durumda. Asgari ücrete yapılan zamlar ve açıklanan bütçe rakamları, geçen yıllarda olduğu gibi 2009 yılında da emeklilerimizin umutlarını şimdiden söndürmüştür. Ancak bütün bu karamsar tablolara rağmen, umuyor ve diliyoruz ki Hükümet emeklilerimizin içerisinde bulunduğu ekonomik bunalımın farkına varır ve şu zorlu kış şartlarında en azından biraz olsun nefes almamızı sağlayacak tedbirlere acilen imza atar. Aksi takdirde bu kışı hayatta çıkarabilen emeklilerimizin bahar aylarında önüne konacak olan seçim sandıklarına elektrik, doğalgaz ve su faturalarını atacağını herkes bilmelidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler