'Barışa bir şans ver'

Hrant Dink'in müzisyen arkadaşları önceki gece Ghetto sahnesinde barış şarkıları söyledi. Mor ve Ötesi'nden Harun Tekin, Hrant'ın anısına düzenledikleri geceyi değerlendirdi.

Yayınlanma: 22.01.2012 - 11:37
Abone Ol google-news

Daha birkaç gün önce verilen kararla bir kez daha Özgürlük Sırtından Vurulmuştu, Hrant Dinkin arkadaşları üzgün ama çaresiz değildi. Bir Şey Yapmalı dediler ve önceki akşam ölümünün 5. yılında onu Ghettoda barış şarkıları söyleyerek andılar.

Gelirinin Hrant Dink Vakfına bağışlandığı etkinlik, ekrana yansıyan Hrant Dink fotoğrafları ve onlara eşlik eden John Lennon şarkısı Give peace a chancele (Barışa bir şans ver) başlarken salon ağzına kadar dolmuştu bile. Redd grubundan Doğan Durunun Hrantın anısını paylaşmak için müzik yapmayı düşünürken ne yazık ki hakkını aramak için de müzik yapar olduk sözleri belki de onca müzisyenin neden bir araya geldiğini özetleyen cümleydi. Aylin Aslım, Cafe Aman İstanbul, Gripin, Jehan Barbur, Kardeş Türküler, Moğollar, Mor ve Ötesi, Redd, Rojin, Şevval Sam...

Redd, Dink için bestelediği Özgürlük Sırtından Vurulmuşu, Mor ve Ötesi Rakel Dinkin sözlerinden esinlenerek yazdığı İddiayı, Aylin Aslım da Sivas katliamında ölen şair Metin Altıokun şiirinden Onno Tunçun bestelediği Kavaklarını seslendirdi. Onları Moğollardan Taner Öngürün dileği takip etti: Su çatlağını bulsun diyoruz. Daha güzel bir ülkede yaşamak için...Ardından hep bir ağızdanBir Şey Yapmalıdenildi. Barış talebi sahnede hep birlikte seslendirilen Süryanice, Kürtçe, Arapça, Rumca, Türkçe, Ermenice şarkılarla sürdü.

Sahnenin perdesine ise gece boyunca Emin Senyerin barış ve adalet diyaloglarının yer aldığı Karagöz ve Hacivat gösterisi, Ara Gülerin çokkültürlülüküzerine oluşturduğu fotoğraf seçkisi, Serra Yılmaz, Orhan Alkaya, Lale Mansur, Pakrat Estukyan gibi sanatçıların yer aldığı Farklılıklarımızisimli kısa film gösterisi yansıdı. Gecenin sonunda ise sözü usta müzisyen Cahit Berkay aldı ve seslendirilen onca barış şarkısından sonra Başta Hrant Dink cinayeti olmak üzere faili meçhul olmayanbu cinayetler üzerine hep beraber düşünmek gerekdedi...

Mor ve Ötesi’nden Harun Tekin, Hrant’ın anısına düzenledikleri geceyi değerlendirdi:

 

Umudumuz inat oldu

 

Hrant Dink için düzenlenen gecede 2001 yılında aramızdan ayrılan Yavuz Çetinin Oyuncak Dünyaşarkısını söylüyor Mor ve Ötesi ilk olarak. Çetinin bu şarkısını seçmeleri manidar. Zira 5 yıldır devletin elinde oyuncak haline gelen bir dava var ortada. Ne diyordu şarkının sözleri: Kimisi askercilik oynar / Kimisi hırsız - polis oynar / Kimisi evcilik...

Hrantın anısına çok daha önceden planlanan bu konserin 17 Ocakta mahkemeden çıkan karar sonrasında anlamının ne yönde değiştiğini anlatıyor grubun solisti Harun Tekin. Davanın seyrinden umutlu olmak için çok sebep yoktu ama sonuca verilen tepkilere dair bir katalizör işlevi gördü bu konser. Kararla birlikte kalabalık büyüdü, öfke arttı... İktidar bile Burada tuhaf bir durum vardemek zorunda kaldı diyor.

 

Müzikle büyüyen ses

Müziğin gücüyle verilecek tepki için ise bu sesin daha büyük bir ses olması yolunda herkesin üstüne düşen şeylerin olduğunu belirtiyor. Belki dediyor, bir gencin ırkçı olması ihtimalinin önüne müzikle, sanatla geçebiliriz”. Ama insanların hep bir olay olduktan sonra tepki koyduklarını da söylemeden edemiyor: Hrantın ölmemesini sağlayamadık mesela. Bu noktada Ümit Kıvançın artık Umuttan dolayı siyaset yapmıyorum, inattan dolayı yapıyorumsözünü hatırlatıyor, O inat biraz daha sivrilmiş oldudiyor.

 

Köprüden önce son çıkış...

Medyanın da Dinkin ölümüne giden yolda birkaç taş döşediğini belirtiyor. Hrantın 301lik olan sözlerini yanlış aksettirmek konusunda medyanın olağan şüphelilerizaman kaybetmeden suç ortağı oldu. Kritik yerlerdeki bazı insanlar ve kurumlar adil olmayan biçimde davrandılar Hranta ve onun sözlerine.

Tekin, Dink davasının aydınlatılması için devlet tarafından irade gösterilmediğine de değiniyor, Devlet, kendi içine dönüp bakmadı. Kusurlu olanların kimisi milletvekili, kimisi vali oldu. Adında adalet sözü geçen iktidar partisi artık kendileri için köprüden önce son çıkışa gelmeden bir karar vermeli. Toplumun tepkisini duymaları gerekiyor. Hrant davasında duyarlarsa belki diğer davaların da önü açılır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler