Ankara'da Gazze temasları

Mısır Dışişleri Bakanı Geyt, İsrail'in Gazze'ye saldırısını görüşmek üzere Ankara'ya "sürpriz" bir ziyaret yapıyor. Geyt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten bir mesaj getirdi. Geyt ve Dışişleri Bakanı Babacan, "Ateş kez hemen sağlanmalı" dedi.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 13:13
Abone Ol google-news

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, Ankara'ya "sürpriz" bir ziyaret yapıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten sözlü bir mesaj getiren Geyt ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de derhal ateş kez sağlanmasını istedi ve bölgede sükunet sağlanmasını istedi.

Hamas ile görüşme olasılığına ilişkin olarak da "Türkiye olarak en zor koşullar dahi iletişim kanallarının açık olmasına önem veriyoruz. Tüm taraflarla görüşen bir ülkeyiz" diyen Babacan, bu koşullarda Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinin devamının mümkün olmadığını söyledi.

Ahmet Ebul Geyt, Ankara'ya "sürpriz" bir ziyaret yaptı. İlk olarak Dışişleri Bakanlığı'nda mevkidaşı Ali Babacan ile görüşme Geyt, bunun ardından Babacan ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Ali Babacan, basın toplantısının başında "Bölge halkları infial içerisinde, bu gergin hava mutlaka yumuşatılmalı" uyarısını yaptı. Babacan şunları söyledi:

"İsrail'e Gazze'ye karşı giriştiği askeri harekatı derhal durdurma çağrısında bulunuyoruz. Diğer taraftan da Hamas da İsrail'in askeri saldırılarına gerekçe teşkil edecek eylemlere son vermelidir. Bütün ülkeler ve taraflar sağduyu ile hareket etmeli. Ortamı daha da gerginleştirecek adımlardan kaçınılmalı."

Gazze'de halkın çok zor durumda olduğunu da vurgulayan Babacan "Bu duruma seyirci kalamayız" ifadesini de kullandı. Uluslararası toplumun, Gazze'ye yardım yapması gereğinin altını çizen Babacan, İsrail'in de insani yardımlarının yerine ulaştırılması için gerekli kolaylık göstermesini de istedi. Babacan, "İsrail ile Hamas arasında sükunet tekrar tesis edilmeli, ateş kez sağlanmalı. Tarafların üzerinde etkisi bulunan ülkeler bu yönde gayret göstermeli" dedi.

Ali Babacan, diğer temel meselesi olan İsrail-Filistin sorunun da gidirilmesi gereğine vurgu yaparken Filistinliler arasında ihtilafın barış sürecine verdiği zarara da dikkat çekti. Babacan "Biz Türkiye olarak Gazze'deki trajedinin sona erdirilmesi ve bölgedeki barış ve istikranın tesis edilmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz ve bu yoldaki tüm gayretlere destekleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de Babacan, geçen hafta Olmert'in, İsrail-Suriye görüşmelerinin sonraki dönemde nasıl ilerletilebileceğini görüşmek üzere Ankara'yı ziyaret ettiğini anımsattı.

Bu çabalar sürerken Gazze operasyonunun yapılmasını Türkiye'de "derin bir üzüntü ve hayal kırıklığı"nı yarattığını anlatan Babacan, İsrail'in, Filistinliler ile savaşırken Suriye ile barış görüşmelerini yapmasının mümkün olmayacağını vurguladı. Babacan "Bu şartlarda tabii görüşmelerin sürdürülmesi mümkün değildir. Öncelikle barış görüşmeleri için uygun bir zemin, uygun bir ortam olmalıdır" uyarısını da yaptı.
 

Hamas ile temas olasılığı

Ali Babacan, Türkiye'nin Hamas ile teması olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Türkiye olarak en zor koşullarda dahi iletişim kanallarının açık olmasına önem veriyoruz" dedi ve Türkiye'nin tüm taraflarla görüşen bir ülke olduğuna dikkat çekti
Mısır Dışişleri Bakanı Geyt de, Ankara ziyaretinin Cumhurbaşkanları Gül ile Mübarek arasında yapılan telefon görüşmesinde kararlaştırıldığını anlattı. "Mısır olarak İsrail'in operasyonunu kınıyoruz ve bütün gücümüz ile buna karşı çıkıyoruz" dedi.
Operasyonun derhal durdurulmasını, ateş keş ilan edilmesini, İsrail'in Gazze'ye geçiş kapılarını açmasını isteyen Geyt, BMGK gibi uluslararası etkili uluslararası kuruluşların, Türkiye ve Mısır gibi bölge ülkeler ve diğer Arap ülkelerinin sükunet sağlanması için çaba göstermesi gereğine vurgu yaptıktan sonra "Türkiye'deki kardeşlerimiz ile yaptığımız budur" diye konuştu.

Geyt, Cumhurbaşkanı Gül'e, Cumhurbaşkanı Mübarek'ten sözlü bir mesaj getirdiğini, Gül'ün yanısıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini anlattı. Geyt, Mısırlı bir gazetecinin Erdoğan'ın İsrail'e yönelik ağır eleştirilerine ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile telefon görüşmesini iptal etmesine dikkat çekmesi üzerine şunları söyledi:
"Türkiye ile Mısır bölgenin çok güçlü iki ülkedir ve bölgede yaşanan tüm olaylara etki yapma gücüne sahiptir. İsrail ve İsrail'deki karar mekanizmalarına etki yapma imkanları var ve uluslararası algıyı şekilendirme konusunda da ciddi bir güce sahipler."
Mısırlı Bakan, Arap TV kanallarında ülkesine karşı bir savaş ilan edildiğini de belirterek "Mısır halkı bu savaş ilanını kabul etmiyor ve karış koymak için ellinden gelecek yapacak" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler