'Rusya'nın politikası yapıcı değil'

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Gürcistan'daki çalışmalarının bir tek Rusya tarafından engellenmek istenmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti. Saakaşvili Rusya'nın izlediği bu politikanın yapıcı olmaktan uzak olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 14:37
Abone Ol google-news

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ülkesindeki faaliyetini engellemesinin, yapıcı olmayan bir politika olduğunu söyledi.

Rusya'nın, ülkesine karşı olan bu tavrının yapıcı olmayan bir politika olduğunu ifade eden Saakaşvili, "Bu durum, Gürcistan'ın Rusya ile sorun yaşadığı tüm konulardaki haklılığını bir kez daha ortaya koymuştur" dedi. Saakaşvili, Rusya'nın izlediği yanlış politikanın çok uzun sürmeyeceğini ifade etti.

AGİT'in Gürcistandaki temsilcisi Terry Hakala, Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Nalbandov ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın takındığı tavrın kendilerini derinden üzdüğünü, Gürcistan'da yapacak daha çok işleri olduğunu söyledi.

Hakala, Gürcistan'dan çekileceklerini ancak AB gözlem misyonunun bölgedeki görevinin süreceğini, bundan sonra AB'nin kendi sorumluluklarını da üstleneceğini ifade etti.

Nalbandov, Gürcistan'ın AGİT gözlem misyonunun bölgedeki görevinin sürmesinde her türlü tavize gitmek için hazır olduğunu, ancak bunun ülkesinin toprak bütünlüğünü kapsamadığını kaydetti.

Rusya'nın, AGİT'in bundan sonraki faaliyetini Gürcistan yerine Güney Osetya'da sürdürmesini önerdiği bildirildi.
 

"AGİT, Tshinvali'de ofis açmalı"

Güney Osetya'nın lideri Eduard Kakoeti de Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'de AGİT temsilciliğinin açılması çağrısında bulundu.

Kakoeti, yaptığı açıklamada, "Uluslararası teşkilatlar, Kafkas halkının geleceği ile ilgileniyorsa ve bunda samimiyse arabulucu devletler kanalıyla değil, doğrudan bize gelmeli" dedi.

Açıklamasında ayrıca Kakoeti, "Gürcistan ile bölgede bir daha güç kullanmayacağına dair eşit statüde bağımsız iki devlet olarak anlaşma imzalamaları" çağrısı yaptı.

Kakoeti, bu anlaşmanın Kafkasya bölgesinde güvenlik mekanizmasının kurulmasının temelini oluşturabileceğini belirterek, "Gürcü hükümeti, efsanelere dayalı değil politik gerçeklere dayalı doğru ve dürüst kararlar almalı" diye konuştu.
 

AGİT'in Gürcistan'dan çekilme işlemleri

AGİT'in, Gürcistan'dan 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle çekilme işlemlerine başlayacağı bildirildi.

Gürcistan'daki AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 1992'den bu yana Gürcistan'da süren faaliyetlerini Rusya'nın muhalefeti nedeniyle sonlandıracak olan AGİT, bölgedeki gözlemcilerini birkaç ay içinde tamamen çekecek.

AGİT dönem başkanlığını devralacak Yunanistan'ın, şubatta Rusya ile sorunu çözmek için görüşmelere başlayacağı, ancak bu sürecin olumlu neticelenmesinin mümkün görünmediği görüşü dile getiriliyor.

Gürcistan'daki AGİT gözlem misyonunda Türkiye'den de iki polis görev yapıyor.
Bu arada siyasi gözlemciler, ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya'da görevli AGİT gözlemcilerinin çekilecek olmasının Gürcistan için önemli sorunlar doğuracağını ve bu durumun bölgede görevli AB gözlemcileri için de ciddi olumsuzluk yaratacağını belirtiyor.
Siyasi gözlemcilere göre geçen ağustostaki çatışmalar üzerine bölgeye gözlem misyonunu gönderen AB de son gelişmeler üzerine gelecekle ilgili planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

Gürcistan, bugüne kadar Güney Osetya ve Abhazya'da bulunan Rus barış güçlerinin, üstlendiği görev ve sorumlulukları yerine getirmediği gerekçesiyle çok uluslu barış güçleriyle değiştirilmesini istiyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler