Berlin'de "Genco Gülan Müzesi" sergisi

Kavramsal sanatçı Genco Gülan'ın Avrupa'nın müzeler başkenti Berlin'de açtığı "Ben bir Müzeyim" adlı sergisi 12 Şubat 2012'ye dek "Galeri Artist Berlin"de devam ediyor.

Yayınlanma: 26.01.2012 - 11:13
Abone Ol google-news

Başlık, orjinalinde, referansları nedeniyle Almanca kullanılmış: “Ich bin ein Museum”. Sanatçı, Başkan Kennedy’nin ünlü; “Ich bin ein Berliner” cümlesine ithafen bu başlığı seçmiş ve sergiyi bu kez Berline’e özel hazırlamış. Fakat serginin odağında müze kavramı var. Serginin küratörü Marcus Graf’ın sunuş yazısında belirttiği gibi Genco Gülan uzun zamandır bu kavram ile boğuşuyor ve farklı bağlamlarda işler üretiyor.  Gülan için müze bir bina değil her şeyden önce bir “fikir” Sanatçı küçük harflerle, İstanbul’da, kavramın heyecanlı girişimciler nedeniyle alınıp satılabilir bir malzemeye dönüştürülebilecekmiş gibi görülebilinmesinden yakınıyor. Bu nedenle de kısır tartışmalardan kaçıp, manzaraya uzaktan bakmak için Berlin’i seçmiş sergiyi kurarken.

Genco Gülan’ın manifestosu ünlü Alman kavramsal sanatçı Timm Ulrichs’ten beslenmiş. Galeri’de Gülan, Ulrichs’in „Erstes lebendes Kunstwerk“ (İlk Yaşayan Sanat Yapıtı) referansıyla  „Erstes lebendes Kunstmuseum“ (İlk Yaşayan Sanat Müzesi) olduğunu açıkladı.

17 Ocak Salı günü gerçekleşen açılışta göğsüne bir de Alman dövmeci tarafında “museum/müze” yazdırdı. Yaşayan müzelere referans ile düşünülmüş proje ile Gülan müzelerin ölü doğmak zorunda olmadıklarının altını çizdi.

Genco Gülan geçtiğimiz aylarda Soverign Avrupa Sanat ödüllerine aday gösterilmişti.  “4 Gözlü Sanatçı” isimli yapıtı büyük beğeni toplamış,  jüri üyelerinden White Cube’ ünde sergiler direktörü Tim Marlow resmin önünde fotoğraf vermişti. Genco Gülan halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniveritesi Müzecilik Yüksek Lisans programında ders veriyor.

[email protected]
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler