Sedat Simavi ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyetince (TGC) bu yıl 32'incisi düzenlenen ''Sedat Simavi Ödülleri'', törenle sahiplerini buldu. Törende bir konuşma yapan TGC başkanı Orhan Erinç, ''İktidarın, düşüncenin ifadesi özgürlüğünü ve gazetecilerin çalışma koşullarını düzeltmek bir yana daha da zorlaştırdığı bir yıldayız" dedi.

Yayınlanma: 29.12.2008 - 21:32
Abone Ol google-news

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından dverilen ''Sedat Simavi Ödülleri'',sahiplerini buldu.

Kadir Has Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Kurucu Başkan Simavi'yi saygı ve şükranla andıklarını, Simavi'nin gazetecilere yönelik öğütlerinin de unutulmaması için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Son günlerine gelinen 2008 yılının yayın organları ve gazeteciler için ''kötü'' diye nitelendirilecek bir ortamda geçmekte olduğunu vurgulayan Erinç, şöyle dedi: ''İktidarın, düşüncenin ifadesi özgürlüğünü ve gazetecilerin çalışma koşullarını düzeltmek bir yana daha da zorlaştırdığı bir yıldayız. Sayın Başbakan'ın, önce gazetelere yönelik okumamaya çağrı yapmasını, bazı haberlerin yazılmaması isteklerini ve yine gazetelerin kapatılmasını öneren konuşmalarını yadırgadığımızı ve demokrasi ile bağdaşmadığını açıklamıştık. Uluslararası basın kuruluşlarınca da yadırganan ve tehdit olarak algılanan yaklaşımı burada bir kez daha anımsatmayı gerekli görüyoruz. Başbakanlık tarafından bazı meslektaşlarımızın akreditasyonlarının iptali de eklenince durumun 'sansür' niteliğine dönüştüğünü de söylemek zorundayız.''

Gazetecilerin yıpranma paylarının ellerinden alınmasının 2008 yılının gazetecilere yönelik haksızlıklardan biri olduğunu kaydeden Erinç, finansal krizin ekonomik krize dönüşmesinin şimdiden pek çok gazeteciyi işsiz bıraktığını da söyledi.

Erinç, 2009'da krizin etkisinin daha da ağırlaşmasının beklendiğini, krizin etkilerini azaltmak için yeterli önlemlerin alınmamış olmasının medya dünyasına yeni olumsuzluklar getireceğini ifade etti.

İsrail'in Gazze saldırısı

İsrail'in yılın son günlerinde kadınları ve çocukları da hedef alan saldırılarının 2009 yılının barış yılı olması istek ve umutlarını gölgelediğini kaydeden Erinç, saldırıları kınadıklarını belirtti.

 

''Onaylamam mümkün değil"

Törenin ardından gazetecilerin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın hava limanında bir gazeteciye hakaret ettiği iddiasının sorulması üzerine Erinç, iddialar üzerine yorum yapmanın meslek ilkeleriyle çeliştiğini belirtti. Ancak kendisine bazı meslektaşlarının bu sözleri duyduğunu ilettiğini dile getiren Erinç, şunları söyledi: ''Buna haber kaynağı ve gazeteci ilişkisi açısından bakıldığında doğru bulmam. Onaylamam mümkün değil. Biz meslektaşlarımızın haber kaynağıyla saygılı bir ilişki içerisinde olmasını istiyoruz. Haber kaynakları da gazetecilere saygılı davranmalı. Her canı isteyen, hoşlanmadığı haberlerin yazılmasından rahatsız olan, gazetecilere kızan, gazetecileri susturmaya kalkarsa bu aynı zamanda gazetecilerin muhatabı olan okur ve izleyicilere de hakaret oluşturur.''

 

Ödüller

Törende, daha sonra ''32. Sedat Simavi Ödülleri'' sahiplerine verildi.

''Gazetecilik Ödülü'', Hürriyet Gazetesinde yayınlanan ''Ankara'da İSKİ Patladı'' başlıklı haberiyle Nurettin Kurt'a verildi. Sabah Gazetesi'nde yayınlanan ''Bırakın da Sarılayım'' başlıklı haber fotoğrafıyla övgüye değer görülen Veli Erdal Sarıboğa da ödülünü aldı.

''Radyo Ödülü''nü, BBC Türkçe Servisi'nde yayınlanan ''Kulüpte Bir Yıl'' isimli radyo programıyla Faik Uyanık alırken,  TRT'de yayınlanan ''Modern Zamanlar'' programıyla övgüye değer bulunan Burçe Dondurmacıoğlu'na ödülü verildi.

''Televizyon Ödülü'' dalında ödül vermezken, İz TV'de yayınlanan ve övgüye değer bulunan ''Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul'' isimli televizyon programıyla Savaş Karakaş ödül aldı.

''Edebiyat Ödülü'', ''Bir Gökkuşağı İnerse Nasıl'' adlı şiiriyle Arif Damar'a verildi.

''Sosyal Bilimler Ödülü''ne Servet Somuncuoğlu ''Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler'' adlı eseriyle layık görüldü.

''Fen Bilimleri Ödülü'', ''Örüntü Eşleştirmesi ve Tek Boyutlu Kafes Gazları'' isimli eseriyle Doç. Dr. Muhittin Mungan'a sunuldu.

''Sağlık Bilimleri Ödülü'' Doç. Dr. Cem Akın'a ''Mast Hücresi Hastalıkları: Anafilaksi Etyolojisindeki Rolleri ve Farmakogenetik Tedavi Araştırmaları'' çalışması dolayısıyla verildi. Bu dalda ''Primer Perküton Koroner Girişinden Sonra Koroner İçi Streptokinaz'' isimli çalışmasıyla övgüye değer bulunan Doç. Dr. Murat Sezeri de ödülünü aldı.

''Görsel Sanatlar Ödülü'', ''Kare Sanat Galerisi Resim Sergisi'' ile Prof. Dr. Adem Genç'e verildi.

''Spor Ödülü''ü, ''Serbest güreşte (66 kilogram) Olimpiyat ve Dünya Şampiyonası'' olması dolayısıyla Ramazan Şahin'e verilirken ''Halterde (48 kilogram) Olimpiyat ikincisi Dünya ve Avrupa Gençler Şampiyonu'' olması nedeniyle övgüye değer görülen Sibel Özkan'a ulaştırılması için törene katılan temsilcisi ödülü aldı.

Törene, eski TGC Başkanı Nail Güreli, gazeteci Doğan Hızlan ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz ile basın ve sanat dünyasından davetliler katıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler