Türkiye saldırıları lanetliyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yaptığı saldırılar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük tepkiyle karşılanıyor. İsrail'e yönelik gelen kınama mesajlarının haricinde Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'na üye milletvekilleri tepkilerini gruptan istifa ederek gösteriyorlar. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın tepkisi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelikti. Vural, Erdoğan'ın BOP eş başkanlığından ayrılmasını talep etti.

Yayınlanma: 30.12.2008 - 09:33
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevleri ve Tutukevleri ili ilgili Sorunları İnceleme Daimi Alt Komisyon Başkanı ve AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını lanetlediklerini belirterek "Bu vahşettir, insanlık suçu, soykırım ve devlet terörüdür" dedi.

Yıldırım Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Uzunca bir süredir insanları su, ilaç yiyecek, enerji ambargosuna tabi tutan ve bölgeye BM yardımlarına dahi ulaşmasını engelleyen İsrail'in yaptığı bu son hareket tüm dünya insanlığının nefretini almıştır" dedi.

Bölge barışına, dünya barışına vurulmuş olan bu büyük darbenin bundan sonra bölgede yangını daha da artıracağını ifade eden Yıldırım şöyle dedi:
"Önce insanları açlığa mahkum edeceksin. Olmadı bir de topluca katledeceksin. Bu insan hakları ihlalidir. İnsanlık suçudur. Vahşettir. Katliamdır. Soykırımdır. Devlet terörüdür. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da toplu katliam ve soykırımların altına imza atanları tüm dünya milletleri yüzyıllarca lanetle yad edecektir. İsrail yöneticileri bu vahşete devam ettikleri sürece kısa süre sonra dünya milletlerinin gözü önünde savaş suçlusu olarak hesap vermekten kaçamayacaklardır. İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü bu amansız yok etme politikasını şiddetle kınıyoruz."

Yıldırım, BM, AB, İslam Konferansı Örgütü, Arap Birliği, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi ve özgür dünyanın diğer tüm kuruluşlarına seslenerek, "İnsan hakları ihlali yapmanın da ötesine geçen, ancak soykırım kelimesi ise ifade edilebilecek bu acımasız savaş politikası konusunda,Tüm dünyayı bu vahşete dur demeye çağırıyoruz diye konuştu.

 

İsrail Dostluk Grubu Başkanı Memecan: "Gazze için uluslararası resmi faaliyetlerde bulunacağız"

Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan, Meclis'te Türkiye İsrail- Dostluk Grubu Yönetim Kurulu üyeleri AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve Ağrı Milletvekili Hanifi Alır ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, İsrail'in gazze'ye saldırısını kınadılar.

Memecan, İsrail'e acilen bu saldırıları durdurma çağrısında bulunarak, "Bütün Dünya ülkelerini ve uluslar arası örgütleri bu saldırının acilen durdurulması için göreve davet ediyoruz. Herkesi İsrail'i uyarmaya ve Filistin halkına gerekli olan insani yardımın gönderilebilmesi için acilen işbirliğine çağırıyoruz" dedi.

 

Orantısız güç politikası

Memecan,"Bu saldırılar bölgedeki gerginliği tırmandırmaktan ve burada yaşayan masum Filistinlileri haksız bir şekilde cezalandırmaktan başka bir şey değil" diyerek şöyle devam etti:
"İsrail'in orantısız güç politikasının insanlar için hiç bir olumlu yanı olmamıştır. Buna rağmen hala aynı yöntemleri devam ettirmekten ne beklendiğini anlamamıza haklı bir yan görmemize imkan yoktur. İsrail yönetimi, İsrail halkının bölgede barış, huzur ve istikrar içinde yaşamasını hedefliyorsa bölgede güçten ziyade dostluklar geliştirmeye özen ve gayret göstermelidir."

Öte yandan, milletvekilleri tepkilerini Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ederek göstermeye devam ediyorlar.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır'da yaptığı yazılı açıklamada İsrail- Türkiye Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yaptığı saldırılar nedeniyle üyesi olduğu Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'ndan ayrıldığını bildirdi. Bağış, yaptığı açıklamada, 27 Aralık 2008 tarihinden başlayarak Gazze'ye hava saldırısı düzenlemesi nedeniyle İsrail'in orantısız ve aşırı güç kullanımını kınadığını bildirdi.


MHP'li Vural: Başbakan BOP eş başkanlığından istifa etsin
 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını değerlendirdi. İsrail saldırılarını kınayan Vural, saldırıların katliam boyutuna geldiğini, insanlığın yaşananlara 'dur' demesini istediklerini ifade ederek, "Medeniyetler ittifakı kurmak isteyenler, dünyayı hakim güçlerin kavga alanı haline dönüştürenler, insanlık dramına bakarak utanmalıdır" dedi. İsrail'in saldırılarının ardından Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun MHP'li üyelerinin istifa ettiğini belirten Vural, Başbakan Erdoğan'a da "BOP eş başkanlığından istifa etmesi" çağrısında bulundu. Vural "Kabul makamı var mıdır, yok mudur, bilmiyorum ama bölgede uygulanan politikaların yol açtığı bu dram, bir medeniyete yönelik saldırganlık halini almıştır" diye konuştu.

 

Türkiye tuzağa düşürüldü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in kısa bir süre önce Türkiye'ye yaptığı ziyareti hatırlatan Vural, bu ziyaret sırasında saldırıların gündeme gelip gelmediğini sordu. Ziyaretin hemen ardından saldırıların gerçekleştirilmesinin Türkiye'nin bölgedeki tarihi ve kültürel değerlerine konulmuş bir dinamit olduğunu ifade eden Vural "Türkiye'nin bir tuzağa düşürülmüş olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Olmert'in görüşmede söylediği "Bugün Orta Doğu'da yapmadığımız şeyleri, yarın yapamayabiliriz" şeklindeki sözlerinin ne anlama geldiğini de soran Vural şunları söyledi:
"Bu saldırılardan sonra Türkiye, güvenilmez bir ülke olarak algılanmaya başladı. Yakın bir zamanda İsrail ve Suriye arasındaki ilişkileri onarmak için bir takım diyaloglar geliştireceksin, ondan sonra karşınıza bu tablo çıkacak. Bu adımlar yeni değil. Sayın Başbakan, Başbakanlık Konutunda, İsrail'in 7 başlı şamdanı ile poz vermekle, dostluk kurduğunu mu zannediyor? Bunlar fayda etmiyor. Hem Lübnan'a asker gönderme konusunda, hem de Gazze konusunda, Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkileri büyük yara aldı. İnsanlık dramına 'dur' diyecek bir adım atılmalı. Sayın Başbakanın, bölgeye bir ziyareti var. Sayın Başbakan, Büyük Orta Doğu Projesi eş başkanı olarak, bölgede bu oyunları oynayanlara, 'bunları yapmayın' dese daha uygun olacak. Bir taraftan Türkiye'ye gelip dostluk eli uzatacaksınız, Türkiye, tarihiyle, kültürüyle sorunun çözümü için gayretler sarf edecek, ondan sonra Gazze'ye saldırı yapacaksınız. Bunun ani bir saldırı olduğunu kimse iddia edemez. Hükümetten, İsrail'in bu konuda bilgi verip vermediğini kamuoyuna açıklamasını istiyoruz. Görüşmeler kapalı kapılar ardında yapılıyor. Ne parlamentoya, ne de bize bilgi veriliyor. 'Yapamadığımız şeyleri, yarın yapamayabiliriz' derken, acaba İsrail Başbakanı, Türk Başbakanına ne mesaj vermiştir, onu merak ediyoruz."

Ayrıca, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası'nın aylık olağan toplantısına konuk olarak katılan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Filistin'de büyük bir vahşet ve insanlık faciası yaşandığını, katliamı yapan İsrail'e dünyanın ses çıkarmadığını belirtti.

Okul çıkışında bombalarla öğrencilerin öldürüldüğünü, insan hakları savunucusu ülkelerin kılını kıpırdatmadığını kaydeden Mengü, ''Saldırılar durdurulmazsa Hamas'ın üssü olan Beyrut'a kadar bu ateş sıçrayacaktır. Bunun bedelini Türkiye ve Orta Doğu ülkeleri ödeyecektir'' dedi.

 

'Filistinli kardeşlerimizin öldürülmesini kınıyoruz'

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, İsrail'in Gazze'ye saldırılarılarına dünyanın sessiz kaldığını belirterek, ''Filistinli kardeşlerimizin hunharca öldürülmesini kınıyoruz'' dedi.
Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile Midyat'a gelen Türk, ilçenin tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra, Midyat Süryani Kültür Derneğini ziyaret ederek, Dernek Başkan Yardımcısı Yuhanna Aktaş ve üyelerle bir süre görüştü. Türk, burada farklı dinlere bensup insanların çok muazzam bir medeniyet yaşadığını belirterek, ''Farklılıkları koruyabildiğimiz sürece biz insan oluruz'' dedi.

İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik katliam yaptığını ifade eden Ahmet Türk, şunları kaydetti: ''Yeni bir yıla girerken insanlığa, insan yaşamına, özgürlük mücadelesi için çaba gösteren halka ağır saldırılar yapılmasını protesto ediyorum. Bu suçu işleyenlere karşı bir çabanın ortaya çıkması, zalimane yaklaşımlara karşı dünyanın suskun kalmaması gerekir. Bu, insanlık için büyük bir utançtır. Filistinli kardeşlerimizi hunharca öldürülmesini kınıyoruz'' şeklinde konuştu.


Milletvekili Çetin dostluk grubu üyeliğinden istifa etti

AKP Uşak Milletvekili ve Anadolu Ajansı eski yönetim kurulu üyesi Mustafa Çetin, Türkiye-İsrail Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Çetin, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından dün Türkiye-İsrail Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiğini belirtti.

Bugün bazı internet sitelerinde ''Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'ndan istifa etmeyen milletvekillerinin de ayrılması'' yönünde çağrılar gördüğünü ifade eden Çetin, ''Dün ayrılmış olmama rağmen istifa edenler arasında adım zikredilmediği için bir açıklamayı yapma ihtiyacı duydum. İsrail'in Filistinlilere yaptığı insanlık dışı saldırıları şiddetle ve nefretle kınıyorum'' dedi.

 

Sivil toplum örgütlerinini tepkisi

Sivil toplum örgütlerinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin tepkileri sürüyor.

Türkiye Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, İsrail kınanarak, saldırıların ''insanlık suçu'' olduğu görüşüne yer verildi.

Açıklamada, ''İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaş, insanlık ve dünya barışı açısından son derce kaygı vericidir. Bu çatışmaların bütün Ortadoğu'yu kapsayacak daha büyük çatışmalara yol açması endişe yaratmaktadır'' denildi.

Elektrik Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada da sürdürülen saldırıların ''insanlık dışı'' olduğu ve hiçbir gerekçe ile açıklanamayacağı belirtildi.

Açıklamada, ''Üç günden bu yana devam ettirilen füze saldırıları sonucunda ortaya çıkan görüntüler adım adım bir soykırımı anımsatmaktadır'' denildi.

Devlet Denetim Elemanları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırılarını ''soykırıma dönüştürdüğü'' ve ''devlet terörü uyguladığı'' savunularak, İsrail'in saldırısının ''şiddetle ve nefretle'' kınandığı belirtildi.

TEKSİF Sendikası Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 50 yılı aşkın süredir bağımsızlık mücadelesi veren Filistin halkının acılarının yürekten paylaşıldığı ve olayın nefretle kınandığı belirtildi.

Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan yaptığı yazılı açıklamada, saldırının tüm dünyada tesis edilmeye çalışılan barışa vurulan büyük bir darbe olduğunu kaydetti.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın gözü önünde yaşanan vahşet ve katliamlar karşısında uluslararası güçlerin sessizliğini korumaya devam ettiğini belirterek, ''Buradan onlara da sesleniyoruz: katliamlar ve savaşlara sessiz kalanlar da en az yapanlar kadar suçludur'' dedi.

Türkiye Barolar Birliği, ''Gazze'de bütün dünyanın gözü önünde katliama varan şiddeti uygulayanların yarattığı dayanılmaz vahşet karşısında yaptırımsız ve suskun kalmanın insanlık suçu olduğunu'' bildirdi. Birlikten yapılan açıklamada, 'Yurtta barış, dünyada barış' istiyor, hiçbir gerekçenin haklı gösteremeyeceği Gazze katliamını nefretle kınıyoruz'' denildi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin Gazze'de yaşayan sivil halka yönelik başlattığı saldırıda, çoğu kadın ve çocuk 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

 

Protesto gösterileri

Yurdun çeşitli yerlerinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısı kınandı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları başkentte protesto edildi. Kızılay Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan bir grup, ''Gazze'de vurulan halklardır. Katil İsrail hesap verecek'' yazılı pankart açıp, İsrail aleyhinde slogan attı.

Burada grup adına yapılan açıklamada, saldırılarda 400'e yakın insanın öldüğü hatırlatılarak, tüm dünyanın gözleri önünde katliam yapıldığı savunuldu.

Gazze'ye yapılan saldırıların Hamas'ın füzeleri ile açıklanamayacağı görüşü dile getirilen açıklamada, hiç kimsenin ''katliamcılara'' destek vermemesi istendi.

Açıklamalarında, ''Filistin'in yanındayız'' diyen eylemciler, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

Memur-Sen İzmir Temsilciliği üyeleri ise, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde toplanarak, İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırılarını protesto eden pankartlar açtı ve slogan attı. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencilerinden oluşan gruplar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

İÜ Beyazıt Yerleşkesi önünde toplanan bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. Grup, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı. Aynı yerde toplanan Anadolu Gençlik Derneğine üye başka bir grup da İsrail aleyhine protestoda bulundu. İsrail'in saldırısında ölen Filistinliler için topluca dua eden gruptan bir kız öğrencinin elinde kanlı oyuncak bebek bulunması dikkati çekti.

Manisa, Sakarya, Tunceli, Ardahan, Mardin, Osmaniye ve Mupla'da da çeşitli sivil toplum örgütleri gösteriler düzenledi.


ODTÜ'de İsrail protestosu

ODTÜ'lü öğrenciler İsrail'in Gazze'ye saldırısını İsrail ve ABD bayrakları yakarak protesto etti.
Fen Fakültesi önünde akşam saatlerinde toplanan OTDÜ'lü öğrenciler, İsrail ve ABD aleyhinde slogan attı. ''Emperyalistler yenilecek, direnen halk kazanacak'' yazılı pankart açan öğrenciler, sloganlar eşliğinde ODTÜ'nün Eskişehir yolundaki giriş kapısına yürüdü.
Yürüyüş sırasında da meşale yakan öğrenciler, Eskişehir yolunun bağlantı viyadüğünün tek şeridini trafiğe kapatarak basın açıklaması yaptı. Okunan basın açıklamasında İsrail protesto edildi. Bu arada Filistinli bir genç de Arapça ve İngilizce yaptığı açıklamada, İsrail saldırısında Filistin'de çok kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bir süre daha slogan atan gruptakiler, daha sonra dağıldı.

 

Beyoğlu'nda saldırılar protesto edildi

Beyoğlu'nda toplanan bir grup, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplanan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu üyeleri, ''Filistin'e Özgürlük'' yazılı pankart ve dövizler taşıyarak, sloganlar eşliğinde Odakule'ye kadar yürüdü. Grup adına yapılan açıklamada, Gazze'ye yönelik saldırı protesto edilerek, ''Filistin'de sadece Filistinliler değil, insanlık ölüyor. Dünya, Filistin'deki haksız işgali, ölçüsüz şiddeti ve insanlık dramını seyrediyor'' denildi.

Protesto gösterisine katılan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da saldırıyı kınayarak, ''Şimdi biz 'Filistinliyiz' diyeceğiz. Yarın yarım akıllılar çıkıp, 'Yahu biz Türk değil miydik?' diyecek. Ama biz inadına 'Filistinliyiz' diyeceğiz'' şeklinde konuştu. Uras, ''Nasıl oluyor, neye dayanarak İsrail Başbakanı'nın ziyaretinden 1 hafta sonra Filistin'e saldırılar başlıyor. Yapılan görüşmelerin tutanaklarını istiyoruz'' dedi.
Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler