TFF'de Aydınlar dönemi kısa sürdü

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığından istifa eden Mehmet Ali Aydınlar'ın, federasyondaki görevi kısa sürdü.

Yayınlanma: 31.01.2012 - 16:12
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz yıl 29 Haziran'da gerçekleştirilen TFF Olağan Genel Kurul'da tek aday olarak seçime giren ve başkan olan Mehmet Ali Aydınlar, sadece 216 gün federasyon başkanlığı yaptı. Kulüplerin ortak kararıyla başkanlığa aday olan Aydınlar, 29 Haziran'dan bugüne 216 gün görevinin başında kaldı.

Aydınlar, görev yaptığı kısa sürede yönetim kuruluyla birlikte kritik konularda önemli karar almak zorunda kaldı.

En büyük sıkıntıyı şike konusunda yaşadı

Mehmet Ali Aydınlar, başkan olduğu süre boyunca en büyük sıkıntıyı futbolda şike iddiaları (Davası) nedeniyle yaşadı.

29 Haziran'da başkanlık görevini devralan Aydınlar için, seçimi kazanmasından 3 gün sonra futbolda başlayan şike iddialarına yönelik soruşturma nedeniyle ''Kucağında bomba buldu'' yorumları yapıldı. Şike iddiaları nedeniyle birçok sporcu, başkan, kulüp yöneticisi ve menajer tutuklanırken, Aydınlar ve yönetimi de bu konuda yoğun mesai harcadı.

Konuyla ilgili UEFA ile sürekli iletişim halinde olan federasyon, son olarak Futbol Disiplin Talimatnamesi'nin 58. maddesinin değişmesi konusunu gündeme getirdi. Geçtiğimiz hafta yapılan olağanüstü genel kurulda konuyu gündeme getiren federasyon yönetimi, kulüplerin bu konuda geri adım atmasıyla sıkıntıya girdi.

Dünkü açıklamadan geri dönüldü

Aydınlar başkanlığındaki yönetim kurulu, dün yaptığı toplantıda aldığı karar sonrası bugün futbol kamuoyunu şok eden bir karar aldı.

Dünkü yönetim kurulu toplantısı sonrası göreve devam kararı alan Mehmet Ali Aydınlar'ın yanı sıra, başkan vekilleri Göksel Gümüşdağ ile Lutfi Arıboğan, bugün sürpriz bir şekilde istifa kararı verdi.

Fenerbahçe'nin yerine Trabzonspor Devler Ligi'ne

Aydınlar başkanlığındaki Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, UEFA'dan gelen bir yazı üzerine, futboldaki şike iddialarında adı geçen Fenerbahçe'nin yerine, ligde geçen sezonu ikinci sırada tamamlayan Trabzonspor'u UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gönderdi.

Fenerbahçe'nin büyük tepkisine neden olan bu gelişme sonrasında Trabzonspor 'Devler Ligi'ne giderken, sarı-lacivertliler ise sonrasında UEFA ve TFF aleyhine Uluslarası Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) 45 milyon avroluk tazminat davası açtı.

Play-off sistemi getirdi

Eski TFF Başkanı Aydınlar, Spor Toto Süper Lig'de de alışılmışın dışında bir uygulamaya giderek play-off sistemini getirdi.

Bu sisteme göre normal sezonu ilk 4 sırada bitiren takımların, play-off sisteminde mücadele ederek şampiyonluk için oynama hakkı sağlandı.

Seyircisiz maçları kadınlara ve çocuklara açtı

Mehmet Ali Aydınlar, ligde değişik bir uygulamaya imza atarak, seyircisiz maçların kadınların ve çocukların izlemesini sağladı.

Aydınlar başkanlığındaki yönetim kurulu, kulüpleri aldığı seyircisiz oynama cezasını kadın ve çocukların tribünlerde yer almasını sağlayacak kararı aldı. Bu uygulama Avrupa'da da gündem oluşturdu.

Süreci yönetemediği yönünde eleştirildi

Federasyonun eski başkanı, en büyük eleştiriyi de süreci iyi yönetemedi yönünde aldı.
Şike iddiaları konusunda 'süreci yönetemediği' yönünde eleştirilere maruz kalan Aydınlar, en büyük tepkiyi ise camiası Fenerbahçe'den aldı. Futbolda şike iddiaları nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Aydınlar, en büyük tepkiyi geçmişte yöneticilik yaptığı Fenerbahçe Kulübü'nden aldı.

Yabancı transferinde sınır kalktı

Mehmet Ali Aydınlar'ın başkanlığı döneminde Türk futbolunda, yabancı oyuncu transferinin sınırı kalktı.

Aydınlar, 10 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 2011-2012 sezonunda Süper Lig'de 6 2 sistemine devam edileceğini, ancak kulüplerin sınırsız yabancı oyuncuyla sözleşme imzalayabileceğini duyurmuştu.

Sistemdeki bu değişiklik, kulüplerin fazla sayıda oyuncuyla yaptığı sözleşmeler nedeniyle yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırdı.

Ulusal Takım, Avrupa Şampiyonası'na gidemedi

Mehmet Ali Aydınlar döneminde A Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası elemelerinde başarılı olamayarak, finallere katılma şansını yitirdi. Aydınlar döneminde 1'i özel, 6'sı da elemeler olmak üzere 7 karşılaşmaya çıkan milli takım, 3 galibiyet, 2 beraberlik, 2 de yenilgi elde etti. Milliler, bu maçlarda 7 gol atarken, kalesinde de 7 gol gördü.

Hiddink gitti, Avcı geldi

Aydınlar yönetimindeki federasyonda, geçmiş dönemin yönetim kurulunun göreve getirdiği teknik direktör Guus Hiddink görevinden ayrılırken, yerine Abdullah Avcı geldi.

TFF'nin eski başkanı Mahmut Özgener ve yönetiminin milli takımın başına getirdiği Guus Hiddink, 2012 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde başarısız sonuçlar alınca Aydınlar, tecrübeli teknik adamın yerine İstanbul Büyükşehir Belediyespor teknik direktörü Abdullah Avcı'yı getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler