Yönetmelik yetmez, yasa gerekir

İstanbul Barosu Adalet Bakanlığı'nın uzaktan sorgulama yönetmeliğini yargıya taşıdı.

Yayınlanma: 01.02.2012 - 08:32
Abone Ol google-news

İstanbul Barosu, hâkimlerin şüpheli veya sanıkları mahkemeye çıkarmadan ses ve görüntülü sistem yoluyla uzaktan sorgulamasına olanak veren yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, hakkında yakalama kararı bulunan kişilerin ses ve görüntülü sistem yoluyla sorgulanıp tutuklanmasını öngören genelgesinin dayanağı olan “Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik” yargıya taşındı. İstanbul Barosu adına Hukuk Müşaviri Avukat Atilla Özen, Danıştay’a başvurarak dava açtı. Dilekçede, Adalet Bakanlığı’nın dava konusu yönetmeliği düzenleme yetkisinin olmadığını belirtilerek, yönetmeliğin yasal dayanağının bulunmadığı kaydedildi ve “Temel haklarla ilgili idare düzenleyici işlem yapamaz. Mahkemeler tarafından uygulanacak yargılama usullerine ilişkin esaslar yasalarla düzenlenebilir. Bu alan idarenin alanı değildir. Yasa koyucu yerine geçip yasayı mülga kılacak düzenlemelere gidilemez” denildi. Yönetmelik ile kolluk görevlisinin dinleme işlemi sırasında hazır bulunması ve dinlenilecek kişiyi hazır etmesinin yasaya ve hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, “Bu düzenlemeler yönetmeliğin konusu değildir. Ancak yasayla düzenlenebilir. Kolluğun kişileri dinlemenin yapılacağı yerde hazır etmesi, yakalama, gözaltına alma ve zorla getirme müesseselerine aykırıdır” görüşü kaydedildi.

‘Yüz yüzelik prensibine aykırı’

Yönetmelikle getirilen uygulamanın Ceza Muhakemesi Yasası’nın (CMY) benimsediği sistem olan “doğrudanlık, yüz yüzelik prensibine” aykırı olduğu anlatıldığı dilekçede, “Devletin görevi yargılanan kişilerin güvenlik ve sağlık içerisinde duruşmada hazır bulunmalarını temindir. Devletin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeni ile özellikle tutuklu sanıkların araç ve personel yokluğu gerekçesi ile yahut idari birtakım gerekçelerle duruşmalarda hazır bulunduramamasının çözümünün bu yönetmelik olmaması gerekirdi” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler