Belçika'daki siyasi kriz aşıldı

Belçika'da Fortis'in kurtarılması sürecinde yargıya baskı yapmakla suçlanan Başbakan Yves Leterme'nin istifasının ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen Meclis Başkanı mevcut koalisyon partileriyle uzlaşmaya vardı. 2011'e kadar iktidarda kalması öngörülen yeni hükümetin en önemli gündem maddelerini küresel kriz ve Valon ve Flaman otonom bölgeleri arasındaki sorunlar oluşturuyor.

Yayınlanma: 30.12.2008 - 15:44
Abone Ol google-news

Belçika'da Başbakan Yves Leterme'nin istifasının ardından karışan siyasal yaşam rayına oturmaya başladı. Kral II. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Meclis Başkanı Herman Van Rompuy, (61) iki gün süren müzakerelerin ardından mevcut koalisyon partileriyle uzlaşmaya vardı.

Federe yapılı Belçika'da Meclis ve Senatoda çoğunluğu sağlayan Flaman Hristiyan Demokratlar ve Liberaller ile Valon Sosyalist, Liberal ve Hristiyan Demokrat partilerin yeni hükümetinde sadece başbakanla Adalet ve İçişleri bakanlarının değişmesi bekleniyor.

Koalisyon ortakları, Van Pompuy'dan boşalan Meclis Başkanlığı'na İçişleri Bakanı Patrick Dewael ve İçişlerine Flaman Liberal milletvekili Guido the Padt'ın getirilmesinde anlaşırken, Fortis'in kurtarılması sürecinde yargıya baskı eleştirileri nedeniyle istifa eden Adalet Bakanı Jo Vandeurzen'in yerine geçecek isme partisi Flaman Hristiyan Demokratlar karar verecek. Akşam saatlerinde yemin etmesi beklenen yeni hükümetin güven oylaması Cuma günü yapılacak.

Belçika basınının ''devlet adamlığı'' niteliğini ön plana çıkardığı Flaman Hristiyan Demokrat Van Rompuy, 1993-1999 yılları arasında üstlendiği Maliye Bakanlığı görevinde Belçika'nın borç yükünü önemli ölçüde azaltarak takdir toplamıştı.

2011'e kadar iktidarda kalması öngörülen Van Rompuy hükümetinin en önemli gündem maddeleri küresel finansal kriz, yargı tarafından dondurulan Fortis'in kurtarılması sürecinin sonuçlandırılması ve yargıya baskı iddialarının açıklığa kavuşturulması ile Fransızca konuşan Valon ve Hollandaca konuşan Flaman otonom bölgeleri arasındaki sorunların çözülmesi olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon