'Cumhuriyet'in kurumları rakip olmamalı'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyetimizin bütün kurumları, milletimize hizmet için var olduklarını unutmadan, birbirinin rakibi ya da alternatifi gibi değil, birbirini tamamlayan bir dayanışma içinde çalışmalıdır" dedi.

Yayınlanma: 30.12.2008 - 18:28
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında 2008 yılının değerlendirmesini yaptı 2008 yılının zor ama kayıp bir yıl olmadığını ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İçerdeki bütün olumsuz gelişmelere rağmen hükümet olarak, süreci büyük bir dikkat ve hassasiyetle yönettik. 'Milletimiz kazanacaksa biz kaybetmeye razıyız' diyerek yönettik. Sonuçta, zor sağladığımız güven ve istikrar ortamını koruyarak bu süreçten çıktık" diye konuştu. Erdoğan, "Dış etkenlerin kriz nedeniyle hayatımıza getirdiği olumsuzlukları da inanıyorum ki elbirliğiyle kısa zamanda ortadan kaldıracak, krizi daha güçlü bir atılımın, daha dinamik bir ekonominin vesilesi, fırsatı haline getireceğiz. Bu çerçevede, 2009 yılı bütçemizin Türkiye'nin geleceği adına iyimser bir açılım olduğunu sizlere özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

2008 yılında patlak veren krizin etkilerinin 2009 yılında da hissedilmeye devam edeceğini belirten Erdoğan, dünya çapında etkili olan krizin Türkiye'yi de az çok etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Erdoğan, 2008 yılının zor ama kayıp bir yıl olmadığını ifade ederek, "Yaşadıklarımızı şöyle bir hatırlayın. Burada tekrarlamaya gerek görmüyorum. İçerdeki bütün olumsuz gelişmelere rağmen hükümet olarak, süreci büyük bir dikkat ve hassasiyetle yönettik. 'Milletimiz kazanacaksa biz kaybetmeye razıyız' diyerek yönettik. Sonuçta, zor sağladığımız güven ve istikrar ortamını koruyarak bu süreçten çıktık. Bunu milletimiz adına büyük bir kazanç olarak görüyoruz. Her şeye rağmen bu zor yılı kayıp hanesine yazdırmadık. Yılı kazançla, ülkemizi her şeye rağmen büyüterek kapatıyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 2009'da global kriz sebebiyle ekonomide Türkiye'yi zorlukların beklediğini kaydederek, "Aldığımız tedbirlerle gelecek zorlukları da yöneterek, 2009'u inşallah Türkiye için bir fırsat yılına hep birlikte dönüştüreceğiz" diye konuştu. Ekonominin son altı yılda yaşadığı büyük atılımla sadece dünyanın dikkat çeken ekonomilerinden biri olmadığını, doğal olarak küresel ekonomik sisteme de entegre hale geldiğini ifade eden Erdoğan, bu gerçeğin farkında olarak, krizin etkilerinin görülmeye başladığı ilk andan itibaren tedbirleri kararlılıkla aldık ve almakta olduklarını söyledi.


'Krizi el birliğiyle ortadan kaldıracağız'

Erdoğan, olumsuz küresel şartlara rağmen Türk ekonomisinin atılım gücünü bu dönemde de muhafaza ettiğini ve gelişme istikametinden en ufak bir sapma göstermediğini belirterek şöyle dedi: "Biliyorsunuz Kasım ayında katıldığım G-20 zirvesinde, dünyanın en güçlü ekonomilerinin temsilcileriyle birlikte kriz şartlarını ele aldık ve alınacak tedbirleri değerlendirdik. Sadece bu zirvede konuşulanlar bile Türk ekonomisinin ne kadar sağlam bir zeminde yükselmekte olduğunun bir delili sayılabilir. Bugün başta gelişmiş ülkeler olmak üzere pek çok ülke, ekonomilerini dalgalanmalardan korumak adına çok ağır tedbirleri yürürlüğe koyuyorlar. O ülkelerin ekonomik açıklarını kapatmak üzere bugün ödedikleri faturayı, yakın gelecekte kendi vatandaşları ödemek durumunda kalacaklar. Ama açık ve net olarak ifade edeyim ki biz milletimizin sırtına bugüne kadar böyle bir yük yüklemedik, inşallah da yüklemeyeceğiz. Dış etkenlerin kriz nedeniyle hayatımıza getirdiği olumsuzlukları da inanıyorum ki elbirliğiyle kısa zamanda ortadan kaldıracak, krizi daha güçlü bir atılımın, daha dinamik bir ekonominin vesilesi, fırsatı haline getireceğiz. Bu çerçevede, 2009 yılı bütçemizin Türkiye'nin geleceği adına iyimser bir açılım olduğunu sizlere özellikle ifade etmek istiyorum. Bu ülkede yaşayan her insanımızın geleceğe umutlu bakmak için çok sebebi var, bu umut ve özgüven bizi küresel krizin getirdiği sıkıntılardan da çekip çıkaracaktır. Yeter ki büyüme dinamizmimizi, gelecek inancımızı ve kalkınma heyecanımızı kalplerimizden eksik etmeyelim. Bilelim ki her türlü krize karşı millet olarak en büyük silahımız; bu umut, bu heyecan, bu özgüven olacaktır."
 

'YTL yerine TL'

"Neden umutlu olmalıyız, neden karamsarlığa kapılmamalıyız?" diyen Erdoğan son 6 yıl boyunca ekonomideki gelişmeleri rakamlarla anlattı. Erdoğan, yılbaşından itibaren paradan sıfır atma operasyonunun son aşamasını başlatma imkanı bulduklarını belirterek, 1 Ocak 2009 itibariyle paradan "yeni" ibaresinin atılarak yeniden TL'nin kullanmaya başlanacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Yıllar boyunca istikrar bir türlü sağlanamadığı için sürekli ertelenen bu önemli operasyonu bu şekilde tamamlamış, sıfırı bol ama alım gücü düşük para kabusunu da sona erdirmiş oluyoruz" dedi.
Konuşmasında çalışanların maaşlarında yapılan iyileştirmelerden bahseden Erdoğan, "Bunlar sizlere verdiğimiz sözlere ne kadar sadık olduğumuzu gösteren rakamlardır, sizleri enflasyona ezdirmediğimizi gösteren rakamlardır. Gönlümüzden geçen sizlerin bundan çok daha iyi şartlarda hayatlarınızı sürdürmenizdir, çok kısa zamanda alınan bu mesafeleri iyi bir başlangıç olarak görüyor, sizleri daha güzel günlere ulaştırmak için bütün gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, hükümetin eğitim, sağlık, konut ve ulaşım alanında yaptığı çalışmalardan da söz ederek şöyle dedi: "Çalışmaya, üretmeye, zorlukları hep birlikte göğüslemeye devam edeceğiz. Krizle mücadelenin en etkin yolu çarkların işlemeye, fabrikaların çalışmaya, tarlaların sürülmeye devam etmesidir. Hükümet olarak ülkemizin her köşesinde yatırımlarımızı bütün hızıyla sürdürüyoruz. Yeni bir yıla hazırlanırken ekonomisiyle üretimiyle dış ilişkileriyle güçlü bir dünya ülkesi haline gelen Türkiye'nin dinamizmini, vizyonunu, en önemlisi de ilerleme iradesini korumakta kararlıyız. Her yeni yılı, yeni bir heyecan, yeni bir başlangıç vesilesi olarak görüyoruz"
 

'Cumhuriyet'in kurumları dayanışma içinde olmalı'

AB'ye katılım sürecini de milletimin talep ve beklentileri doğrultusunda en iyi şekilde değerlendireceklerini belirten Erdoğan, "Zaman zaman içerde yaşadığımız bazı tartışmalar sizleri yanıltmasın. Cumhuriyetimizin bütün kurumları, milletimize hizmet için var olduklarını unutmadan, birbirinin rakibi ya da alternatifi gibi değil, birbirini tamamlayan bir dayanışma içinde çalışmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, çıktığı medeniyet yolculuğunu böyle sürdürecek, ancak bu şekilde milletimiz daha çok refah, daha çok özgürlük hedefine ulaşacaktır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bölücü terör örgütüyle çok yönlü, çok boyutlu mücadelenin devam ederken, birlik ve bütünlüğü güçlendirmek, demokrasiyi reformlarla daha da derinleştirmek durumunda olduklarını sözlerini ekledi. Erdoğan, konuşmasını, "Bu umut ve heyecanla yeni yılınızı kutluyor, 2009 yılının ülkemize, milletimize ve insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini Allah'tan temenni ediyor, sizleri tekrar en kalbi duygularımla selamlıyorum" diyerek bitirdi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler