Ukrayna, Rusya'ya 1,5 milyar ödeyecek

Ukrayna Naftogaz şirketi, Rus Gazprom'un yeni yıl öncesinde doğalgazı kesmesini önlemek ve Rusya ile doğalgaz borcu anlaşmazlığını çözmek için 1,5 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı.

Yayınlanma: 30.12.2008 - 19:47
Abone Ol google-news

Rus Gazprom, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bu yıla ait 2 milyar dolardan fazla doğalgaz borcunun bulunduğunu ve yarın akşama dek borcun ödenmemesi durumunda bu ülkeye verdiği doğalgazı keseceğini belirtirken, Ukrayna'nın ödemeyi kabul ettiği 1,5 milyar doların Gazprom'u ikna edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyanskiy, AP'ye yaptığı açıklamada, borcu ödemek için ülkenin 2 büyük devlet bankası Oşçadbank ve Ukreksimbank'tan kredi alacaklarını belirterek, paranın bugün transfer edileceğini söyledi. Zelmyanskiy, borcu ödeyeceklerini, ancak bu borcun ödemesinden kaynaklanan cezaları hemen vermeyeceklerini bildirdi.
Gazprom, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 1,7 milyar dolar borcu olduğunu ve buna ek olarak yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaynaklanan 450 milyon dolarlık borcu olduğunu açıklamıştı.

Bu arada Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov da yaptığı açıklamada, ''Parayı henüz görmediğimiz için konuşacak birşey yok'' dedi. Naftogaz'ın açıklaması, bankaların kapanmasından sonra yapıldığı için ödemenin Gazprom'un hesabına geçip geçmediği yarın netleşecek. Ukrayna Devlet Başkanlığı sitesinde de yayımlanan açıklamada, Ukrayna açısından Gazprom ile borç sorunun tam olarak çözüldüğü ifadesi kullanıldı.
Kremlin Sözcüsü Aleksiy Pavlov da yaptığı açıklamada, önerinin Gazprom'u ikna edip etmeyeceğini bilmediğini belirterek, ''Biz, karşılıklı çıkara dayanan kararları her zaman destekliyoruz'' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, 20 Aralık'ta Rus televizyonlarından yayınlanan açıklamasında, Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'a bu miktardaki bir borcun hem şirketler hem de devletler için yüksek bir meblağ oluşturduğunu belirterek, söz konusu borcu tahsil etmesi talimatı vermişti.

Naftogaz'ın bugün yaptığı açıklamada, gelecek yılki doğalgaz fiyatlarının ne olacağı ve bu konudaki görüşmelerin nasıl sürdürüleceği konusunda ise bilgi verilmedi. Gazprom, Ukrayna'ya 1000 metreküp gazı 179,5 dolara verdiğini, ancak bu rakamın gelecek yıl 418 dolara çıkarmak istediklerini açıklamıştı.

Ukrayna, doğalgaz fiyatının kademeli olarak piyasa düzeyine çıkarılmasını isterken Gazprom, Kiev'in böylesi bir pazarlık için öncelikle borcunu kapatması gerektiğini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler