Ölenlerin yüzde 25'i sivil

İsrail, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara geçici olarak son vermesine yönelik Fransa tarafından yapılan öneriyi reddetti. Öte yandan, BM'de İsrail saldırılarında Gazze şeridinde ölenlerin en az yüzde 25'inin sivil olduğu açıkladı. İsrail'in 5 gün önce Gazze'ye başlattığı savaşta ölü sayısı 360'ı aştı.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 07:23
Abone Ol google-news

İsrail saldırılarında Gazze şeridinde ölenlerin en az yüzde 25'inin sivil olduğu BM tarafından açıklandı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu sözcüsünce AFP'ye yapılan açıklamaya göre, beş gündür devam eden İsrail bombardımanlarında hayatını kaybeden yaklaşık 400 kişinin dörtte birini siviller oluşturuyor.

Gazze'deki hastane kaynaklarına göre, 27 Aralıkta başlayan bombardımanlarda 1900 Filistinli de yaralandı. Ölenlerin en az 42'si çocuk.

 

Saldırılar devam ediyor

İsrail, Hamas'ı havadan vurmaya devam ediyor. Saldırılarda cumartesi gününden bu yana 386 kişi öldü, 870'den fazla kişi yaralandı. Hava akınlarında, Hamas hükümetine ait binalar, militanların evleri, silah sevkiyatı için Mısır-Gaze arasında oluşturulan tüneller, genel olarak Gazze Şeridi'nin tamamı hedef alınıyor.

Hamas, bombardıman altında olmasına rağmen İsrail'e yönelik roket saldırılarını sürdürüyor. Militanlar, Gazze Şeridi'nden fırlattıkları roketlerle İsrail'in iç kesimlerini de vurdu.
 

Kara harekatı olasılığı

İsrail, Gazze Şeridi sınırlarına asker konuşlandırarak olası bir kara harekatının mesajını verdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in güvenlik kabinesi üyelerinden Meir Sheetrit, Gazze Şeridi'ne karadan girme olasılığının bulunduğunu, bu arada hava saldırılarına devam edileceğini söyledi.

Kara harekatının önündeki engellerden biri olarak hava şartları gösteriliyor. Son birkaç gündür devam eden yağmurun artması, İsrail'e ait tank ve diğer zırhlı araçların batağa saplanmasına neden olabilir. Havanın yarın açık, perşembe ve cuma günleri iyi olması bekleniyor.

İsrailli askeri yetkililer, kara harekatının her iki tarafta da büyük zayiata neden olabileceğini söylüyorlar. Harekat, İsrail'deki seçimlere 6 hafta kalması nedeniyle de İsrailli yöneticiler açısından risk oluşturuyor.
 

Hamas'ın, zırhlı araçlara ve piyadelere karşı halihazırda Gazze Şeridi'nin geneline döşenmiş kara mayınları ile bubi tuzaklarına sahip olduğu tahmin ediliyor. Örgütün, 250 bin kadar eğitimli savaşçısı bulunuyor. Nüfusun yoğun olması, İsrail'i, Hamas kuvvetlerinin güç gösterisi çerçevesinde kentsel muharebelerle karşı karşıya getiriyor.
 


Vurulan cami roketler için depo olarak kullanılıyordu


İsrail ordusu, Gazze'de vurulan caminin, roketler için depo olarak kullanıldığını ileri sürdü.
Ordu sözcülüğünden verilen bilgide, bugün önceki saatlerde Gazze kentinin Tel El Hava mahallesinde vurulan caminin, Hamas tarafından, Grad füzeleri ve Kassam roketleri için depo olarak kullanıldığı iddia edildi. Caminin roket ve füzelerin fırlatılmasında da kullanıldığı öne sürüldü. Ordu sözcülüğü, bu sabah fırlatılan roketlerin çoğunun camiden atıldığını da bildirdi. Caminin vurulduğu sırada meydana gelen patlamaların da içinde tutulan cephanelerden kaynaklandığı savunuldu.

İsrail'n Kanal 10 televizyonu da İsrail Hava kuvvetlerinin, Hamas militanlarının roket ve Grad füzeleri saldırıları sonrası, caminin vurulması için üst düzey talimat aldığını belirtti.
İsrail İç Güvenlik Servisi Başkanı Yuval Diskin de bu sabahki kabine toplantısında 5 gündür devam eden Gazze operasyonu ile ilgili bir brifing vermiş ve Hamas'ın bugüne dek hiç olmadığı şekilde saldırıya uğradığını, önemli zarar verildiğini ve Gazze'deki Hamas yönetiminin de tehlikeye girdiğini söylemişti.

Diskin bu arada, Hamaslı militanların büyük bölümünün hastanelerde saklandığını, bazılarının buralarda sağlık görevlileri kılığında dolaştığını iddia ederken, ''Bazıları da camilerde saklanıyorlar ve İsrail'in hedef almayacağını düşünerek, buraları karargah haline getiriyorlar'' demişti.

 

Fransa'nın önerisi reddedildi

İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırısına geçici olarak son vermesine yönelik Fransa tarafından yapılan öneriyi reddetti. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey İsrailli yetkili, "Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in yaptığı tek taraflı ateşkes önerisi yararlı görülmemiştir, çünkü bu Hamas'ın İsrail'e roket fırlatmasını durdurmayacaktır" dedi.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, saldırının beşinci gününde uluslararası toplumdan gelen ve "Hamas ile daimi ateşkesi" öngören tekliflerin değerlendirilmekte olduğunu açıkladı.

İsrail güvenlik kabinesinin bu sabah Tel Aviv'de, gelen ateşkes önerilerine ele almak üzere toplanacağı açıklanmıştı.

 

Ber Şeva'yı vuran füzeler Çın malı

İsrail ordu yetkilileri, Gazze'deki militanlarca atılan ve Ber Şeva'da bir okulu vuran füzenin Çin'de üretildiğini bildirdi. İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesinin internet sitesinde verilen habere göre, Seferberlik Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Avraham Ben-David, Ber Şeva'da yaptığı açıklamada, bu füzenin Gazze Şeridi'nde üretilen ev yapımı Kassam roketlerinden daha ağır ve daha fazla hasara neden olabilecek güçte olduğunu belirtti. Tuğgeneral Ben-David, bu füzelerin, çarptığı yerden 100 metre yarıçapında alana saçılabilen metal bilyeler içerdiğini kaydetti. Ben David, Gazze'den atılan roketlerin menzilinin, 30-40 kilometreye kadar çıktığını da söyledi.

Ben-David'in verdiği bilgiye göre, Ber Şeva'ya yönelik füze saldırıları nedeniyle, kentte yılbaşı partileri dahil, planlanan tüm programlar iptal edildi. Sabah saatlerinde Ber-Şeva'ya atılan füze bir okulu vurmuş, okulda büyük hasar meydana gelmişti. Ben-David, İsrail ordusunun, Gazze çevresindeki tüm okulların eğitime ara vermesi kararının isabetli olduğunu ve hayatları kurtardığını da kaydetti. Okulların, en azından bu hafta sonuna kadar kapalı kalacağı bildiriliyor.
Ber Şeva'daki Ben Grion Üniversitesi de hafta sonuna kadar kapalı kalacak. Gazze Şeridi'nden yoğunlaşan roket saldırıları nedeniyle, okulların yanı sıra Sderot ve çevresindeki birçok fabrikada da çalışmalara ara verildi.

Bush - Olmert ile telefonda görüştü

ABD Başkanı George Bush, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bugün bir telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Bush ve Olmert'in, karşılıklı istişarelerde bulunduğunu belirtti. Sözcü Olmert'in Bush'a, ''sadece Hamas'a ait noktaları hedef alacakları ve sivil kayıpların olmaması doğrultusunda çaba gösterecekleri'' sözü verdiğini kaydetti.Bu telefon görüşmesinin, İsrail'e ateşkes çağrıları yapıldığı sırada gerçekleşmesi dikkat çekti. Sözcü Johndroe, ateşkesin ilk şartının, Hamas'ın İsrail'e yönelik roket saldırılarını kesmesi olduğunu belirterek, ''Başkan Bush, bunun ateşkese yönelik bir ilk adım olacağını düşünüyor'' dedi.Sözcü görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını kesmesiyle ilgili bir takvimin ele alınmadığını ifade etti.

İngiltere'den yardım planı

İngiltere, İsrail bombardımanı altında bulunan Gazze Şeridi'ne 10 milyon dolarlık acil insani yardım yapacağını açıkladı.

Uluslararası Kalkınma Bakanı Douglas Alexander, açıklamasında, "Gazze'de acil yardıma ihtiyaç duyuluyor. Can kaybı çok yüksek ve insani durum gittikçe kötüleşiyor. Binlerce kişi perişan durumda" diyerek paranın, bölgede acil ihtiyaç duyulan gıda ve yakıt alımı sağlanması için kullanılabileceğini söyledi. Alexander, yardımların zor durumdaki Filistinlilere ulaştırılabilmesi için güvenli bir güzergah belirlenmesinin önemine de vurgu yaptı.

Sağlık yetkilileri, İsrail'in cumartesi günü başlattığı hava saldırılarında 385 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 1700'den fazla kişinin de yaralandığını belirtiyor.

 

İran'da 25 binden fazla gönüllü

Filistin'de İsrail'e karşı savaşmak üzere kayıt yaptıran İranlı üniversite öğrencilerinin sayısı 25 bini geçti.

Fars Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 400'e yakın Filistinliyi öldürmesi ve 2000'e yakınını da yaralaması üzerine bu ülkeye karşı savaşmak için başlatılan kampanyaya şu ana kadar 25 binden fazla gönüllü öğrenci kayıt yaptırdı.
Üniversite öğrencilerin yanı sıra çok sayıda öğretim üyesinin İsrail'e karşı savaşmak üzere Gazze Şeridi'ne gitmeye hazırlandığı belirtildi.

Bu arada diğer birçok ülkedeki milletvekili gibi İran Meclisi'nden 235 milletvekilinin de Filistin halkının yaşadığı insanlık trajedisini yerinde tespit için kayıt yaptırdığı, milletvekillerinin bölgeye ulaştırılması için Lübnan'ın girişimlerini sürdürdüğü kaydedildi.
İran Sağlık Bakanı Kamran Bageri Lenkarani de doktor, hemşire ve sağlık görevlisinden oluşan bin kişilik ekibin, Gazze Şeridi'ne gitmeye hazır olduğunu söyledi.
Lenkarani, devlet ve özel hastanelerin Filistinli yaralıları tedavi için hazırlıklarını tamamladığını kaydetti. İran, Gazze Şeridi'ne ulaştırılmak üzere ilaç ve gıda yüklü gemiyi önceki gün yola çıkarmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler