Başbakan Suriye'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin, ''Şu anda İsrail'e yönelik olarak planlanmış bir görüşmemiz yok. Ama farklı ülkelerle, gerek batı ülkeleriyle, biliyorsunuz bunu Birleşmiş Milletler'le başlatmıştık, görüşmelerimizi devam ettireceğiz'' dedi.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 10:50
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Erdoğan, ''Ortadoğu'ya yapacağınız gezi kapsamında Hamas liderleriyle bir görüşmeniz söz konusu olabilir mi?'' sorusuna, ''Benim planlanmış bir görüşmem yok'' yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan, ''Türkiye olarak, rahatsızlık duyduğunuzu ve Türkiye'ye bir saygısızlık olarak algıladığınızı belirttiniz. 'Bunu bugün de söylüyorum, yarın da karşı karşıya geldiğimde söyleyeceğim' dediniz. Yakın bir tarihte İsrail'le yüz yüze temas söz konusu mu? Bu gündemde mi?'' sorusunu yanıtlarken, ''Şu anda İsrail'e yönelik olarak planlanmış bir görüşmemiz yok. Ama farklı ülkelerle, gerek batı ülkeleriyle, biliyorsunuz bunu Birleşmiş Milletler'le başlatmıştık, görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Bu 4 ülkeye yaptığım ziyaretten sonra onlarla ama telefon, ama giderek görüşmelerimiz devam edecek'' diye konuştu.

Erdoğan, ''İsmini andığınız için sormak istiyorum, yarın açıklayacağınızı belirttiniz. Sayın Gökçek'le yola devam edecek misiniz?'' sorusu üzerine, ''O zaman yarının önemi kalmaz. Yarın açıklayacağız'' dedi.Başka bir soru üzerine Erdoğan, Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili Dışişleri Bakanlığının ABD ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''CHP Genel Merkezi'nde telekulak bulunduğuna'' ilişkin soruyu, ''Tabii ki konuyla ilgili emniyet teşkilatımız nedir, ne değildir, buna yönelik çalışmalarını sürdürüyor, sürdürecek. Biz de onlardan gerekli bilgileri bugün, yarın neyse alırız'' diye yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Operasyonların başladığı cumartesi gününden 4 gün önce, bizim Sayın Başbakan Olmert ile Ankara'da yaptığımız görüşmeler var. Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabii hazmetmemiz mümkün değil. Bizim görüşmelerimiz tamamıyla İsrail-Suriye olaylarına yönelik, bunun 5. raundunun yapılabilmesine yönelik görüşmelerdir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Ortadoğu ziyaretleriyle ilgili bilgi verdi. ''Gazze Şeridi'ndeki kaygı verici gelişmeleri değerlendirmek ve ortaya çıkan insani trajediyi sona erdirebilmek amacıyla'' Suriye, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'ı kapsayan Ortadoğu turunu gerçekleştireceğini kaydeden Erdoğan, bu çerçevede bugün Suriye ve Ürdün'ü ziyaret edeceğini belirtti.

Suriye'de, Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşeceğini bildiren Erdoğan, bu görüşmenin ardından Ürdün'e geçerek, Akabe şehrinde Ürdün Kralı Abdullah ile son gelişmeleri ele alacağını ifade etti.

Ürdün'de, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya geleceğini belirten Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde Ürdün'den ayrılarak, Türkiye'ye döneceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, yarın da Mısır'a hareket edeceğini, Sharm El Şeyh'te Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşeceğini bildirdi.
 

''Acımasız operasyonlar''

Erdoğan, 3 Ocak Cumartesi günü Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek, Riyad'da Kral Abdullah Bin Abdulaziz El Suud ile bir araya geleceğini anlattı. Bu ziyaretle bölge turunu tamamlamış olacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Gazze Şeridi'nde yaşanmakta olan gelişmelerden derin endişe duyduğumuzu, geçtiğimiz cumartesi günü 11.30'da başlayan acımasız operasyonlardan sonra yaptığımız açıklamalarda, Gazze'ye yönelik saldırıların derhal durması, kalıcı ateşkes ve sükunetin ivedilikle sağlanması ve bölgeyi önü alınamaz gelişmelere sürükleyeceği, bu adımlardan tüm tarafların kaçınması çağrısında bulunmuştuk. Nitekim Ortadoğu Dörtlüsü'nün de bu istikamette yaptığı açıklamaları olumlu karşılamaktayız.

Gazze'deki bu gelişmeler hem insani bakımdan hem de bölgesel barış ve istikrar adına sessiz kalamayacağımız, son derece tehlikeli gelişmelerdir. Türkiye olarak, Gazze'deki insani trajediden ve Ortadoğu'da şiddet sarmalına girilmesinden derin endişe duyuyoruz. Bugün başladığımız bölge turunun amacı, bu tehlikeli gidişatın sona erdirilmesine yardımcı olmaktır. Özellikle insani yardımlar konusunda Türkiye olarak, hassasiyetimizi gerek operasyonların başlaması gerekse öncesinde koruduk. Elimizden gelen bütün desteği verdik, veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.

Tabii burada bir şeyi de özellikle ifade etmek istiyorum; bugünkü medyaya da yansımış olan, özellikle operasyonların başladığı cumartesi gününden 4 gün önce, bizim Sayın Başbakan Olmert ile Ankara'da yaptığımız görüşmeler var. Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabii hazmetmemiz mümkün değil.

Bizim görüşmelerimiz tamamıyla İsrail-Suriye olaylarına yönelik, bunun 5. raundunun yapılabilmesine yönelik görüşmelerdir. Bu görüşmelerin yanında biz kendilerine şunu da söyledik, özellikle Filistin-İsrail, Gazze-İsrail noktasındaki sıkıntılarda 'Türkiye olarak, orada da barışın sağlanmasına yönelik Mısır ile de bir mutabakat içerisinde biz yardımcı olmaya çalışabiliriz' dedik. Bunu farklı yerlere çekmeyi ben samimiyetsiz, bunu farklı yerlere çekmeyi ben doğrusu farklı düşüncelere yönelik yaklaşımlar olarak görüyorum. Tabii ki gönlüm şunu arzu ederdi; özellikle bu görüşmeleri yaptıktan 3 gün, 4 gün sonra Gazze'ye yapılan bu acımasız operasyonlar, saldırılar, barış noktasında bir gayrete girmiş Türkiye'ye karşı bir saygısızlıktır. Bunu çok açık, net söyledik. Bugün yine söylüyorum, yarın, bir gün bir araya geldiğimizde yine açık, net söylerim. Çünkü biz, barış için bu mücadeleyi verdik, veriyoruz, bundan sonra da Türkiye olarak bizim derdimiz, hep barıştır. Çünkü biz bu yola çıkarken düşman kazanmaya değil, dost kazanma anlayışıyla dış politikamızı çerçeveledik ve bu anlayışla da bu yolculuğumuzu, bu siyasetimizi devam ettirme gayretinde olacağız.''
 

Erdoğan, Gökçek'le görüştü

Başbakan Erdoğan açıklamanın ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile yaklaşık 15 dakika görüştü. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği Gökçek, ''Hayırlı olsun diyelim mi'' ifadesi üzerine, ''Ben de sizler gibi bekliyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler