2008 böyle geçti

İyisiyle kötüsüyle bir yıl daha geride kaldı. Hem dünyada hem de Türkiye'de 2008'de birçok önemli olay yaşandı. İşte 2008'de iz bırakan olaylar.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 12:14
Abone Ol google-news

Ocak

1- Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlar Sağlık Bakanlığı’nca yasaklandı.

3- Diyarbakır’da askeri servis aracının geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 6’sı öğrenci 7 kişi öldü, 68 kişi yaralandı.

7- TBMM Başkanı Toptan, “Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada, ‘Üniversitelerde türban serbesttir’ diye bir hüküm olmaz. O zaten anayasa tekniğine de uymaz” dedi. İran’dan gelen doğalgaz tamamen kesildi.

12- Ankara 6. İdare Mahkemesi, Cem Vakfı’nın, “Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, ibadet için genel bütçeden pay ayrılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Alevi inanç önderlerine kadro tahsis edilmesi” taleplerini reddeden Başbakanlık kararının iptal istemini oybirliğiyle reddetti.

14- Başbakan Erdoğan, İspanya ziyareti sırasında, türbanla ilgili bir soru üzerine, “Velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz?” dedi.

15- Genelkurmay Başkanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Zap-Şivi, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen terör örgütü PKK/KONGRA-GEL’e ait hedeflerin, vurulduğunu bildirdi.

18- Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, terör örgütü PKK’nin Irak’ın kuzeyindeki kamplarına yönelik son harekâtta yaklaşık 60 hedefin vurulduğu bildirildi. ABD Başkanı George W. Bush, ülke ekonomisini tehdit eden durgunluk tehdidiyle mücadele için halka 145 milyar dolar aktarılmasını öngören yeni bir paket açıkladı.

19- Gazeteci Cüneyt Koryürek, İstanbul’da geçirdiği trafik kazasından sonra kaldırıldığı hastanede vefat etti.

22- MHP, başörtüsü konusunda anayasanın 10. maddesinin 4. fıkrasında yapılacak değişikliğe ilişkin teklifini imzaya açtı.

23- Başbakan Erdoğan, türban yasağına ilişkin düzenleme konusunda anayasa değişikliğini beklemek niyetinde olmadıklarını ifade etti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye’ye tarihi ziyarette bulundu.

25- Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan emekli askeri personel Mehmet Zekeriya Öztürk, Kahraman Şahin, Muhammet Yüce, Erol Ölmez ve Erkut Ersoy tutuklandı.

26- Ümraniye’de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, “Susurluk Davası” hükümlüsü Sami Hoştan, avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Hüseyin Gazi Oğuz ve Oğuz Alparslan Abdülkadir tutuklandı.

29- AKP ile MHP, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için anayasa ile Yükseköğretim Yasasında değişiklik yapılmasını öngören tekliflerini, TBMM Başkanlığı’na sundu. ABD Temsilciler Meclisi, ekonomide iyileşmeyi amaçlayan 146 milyar dolarlık paketi kabul etti.

30- TBMM Genel Kurulu’nda, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Makedonya ziyareti sırasında, türban konusunda, “Türk toplumunun bütün katmanlarında bu konuda askerin düşüncesini bilmeyen yok. Bir şey söylememiz malumu ilandan ileri gitmez, onun için bu konuda herhangi bir şey söylemek istemiyorum” dedi.

31- İstanbul Zeytinburnu’ndaki iş merkezinde maytap üreten bir atölyede meydana gelen patlamada 20 kişi öldü, 116 kişi yaralandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kılık-kıyafet kurallarına uymadığı için üniversite sınavı iptal edilen öğrencinin velisinin açtığı davayı reddetti.

 

Şubat

1- Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) yayımladığı bildiride, “türban konusunda anayasa ve yasalarda yapılmak öngörülen değişikliklerin Cumhuriyetin laiklik ilkesini ortadan kaldırma çabalarını artıracağı” savunularak, “Bu değişiklikler sonunda üniversitelerimizin akılcılık ve bilimsel mantıktan uzaklaşması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin din devletine dönüşümü kaçınılmaz olacaktır” denildi. Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifi, sert tartışmaların ardından TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

2- Çeşitli sivil toplum örgütlerince “222A-Laik Cumhuriyet İçin Anıtkabir’deyiz” sloganıyla düzenlenen eylem kapsamında çok sayıda kişi Anıtkabir’i ziyaret etti.

7- RTÜK, ATV-Sabah ticari iktisadi bütünlüğünün, Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon’a satışını onayladı.

9- TBMM Genel Kurulu’nda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması yapıldı. Oylamanın 2. turunda, teklifin 1. maddesi; 107 ret oyuna karşı, 403 oyla, 2. maddesi; 108 ret oyuna karşı, 403 oyla, 3. maddesi; 102 ret oyuna karşı, 411 oyla kabul edildi.

13- Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davada, sanık Alparslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. DİSK’e bağlı LİMTER-İŞ Genel Başkanı Cem Dinç, Tuzla tersanelerinde son 7 ayda 15 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

14- Danıştay 1. Dairesi, Mehmet Ağar’ın, Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan Susurluk Davası kapsamında yargılanmasına karar verdi.

17- Söz yazarı Aysel Gürel, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kosova bağımsızlığını ilan etti.

19- Küba lideri Fidel Castro, devlet başkanlığını bıraktığını açıkladı.

22- Cumhurbaşkanı Gül, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören 5735 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı.

23- Yükseköğretimde başörtüsünü serbest bırakan 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

24- Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro’nun yerine devlet başkanı oldu.

26- Şarkıcı Bülent Ersoy hakkında, “bir televizyon programında söylediği sözlerle halkı askerlikten soğuttuğu” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

27- CHP ve DSP, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Mart

3- Danıştay 8. Dairesi, “İlk ve ortaöğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı” buldu.

6- Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

8- Eski milletvekili ve Ankara Üniversitesi SBF eski öğretim üyesi Prof. Dr. Sadun Aren vefat etti. Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, Edirne’de yürütülen “Arasta” adlı operasyon kapsamında gözaltına alındı.

11- Danıştay 8. Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan’ın, “başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı anayasanın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına” ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı “genelge” olarak kabul ederek, yürütmesini durdurdu.

13- Video paylaşım sitesi www.youtube.com internet sitesine erişim durduruldu.

14- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

21- “Ergenekon soruşturması” kapsamında, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek Ankara’da, gazetemiz imtiyaz sahibi ve Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk, eski İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat İstanbul’da gözaltına alındı. İP İstanbul İl Başkanlığı ile Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin İstanbul ve Ankara bürolarında arama yapıldı.

23- “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan İlhan Selçuk, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

24- “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan Doğu Perinçek, Ferit İlsever, Serhan Bolluk ve Adnan Akfırat tutuklandı, Kemal Alemdaroğlu ise serbest bırakıldı.

30- Şişli’deki Cumhuriyet gazetesi binasının bahçesine molotofkokteyli atıldı.

31- Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sunulan iddianamenin kabulüne karar verildiğini bildirdi. Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Selçuk, kalp spazmı ve akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Nisan

1- Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin, polis beklemeden tespit tutanağı tutması ve kaza yapan araçları fotoğraflamasını öngören yeni uygulama yürürlüğe girdi.

2- İstiklal Savaşı’nın hayattaki iki gazisinden biri olan Eskişehirli Yakup Satar, 110 yaşında vefat etti.

3- Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kapatılan RP’nin son genel başkanı Necmettin Erbakan’ın “Kayıp Trilyon” davasında “özel belgede sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkûm eden ve bu cezanın evde infazına ilişkin Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onadı.

6- Akdeniz Üniversitesi’nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan bıçaklı ve sopalı kavgada 7 kişi yaralandı, 34 kişi gözaltına alındı.

7- Barış mesajı vermek amacıyla Milano’dan Tel Aviv’e kadar gelinlikle otostop yaparak gitmek için yola çıkan “Pippa Bacca” ismiyle tanınan İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo’nun 31 Mart’ta Türkiye’de kaybolduğu açıklandı. AKP Merkez Disiplin Kurulu, 22. Dönem Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez’i partiden ihraç etti.

12- İtalyan sanatçı Pippa Bacca, Kocaeli’nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda ölü bulundu. Zanlı Murat K., Bacca’yı tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı. Çeşitli sivil toplum örgütlerince Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda “Ulusal Egemenlik Buluşması” adı altında miting yapıldı.

14- Kocaeli’nin Gebze ilçesinde ölü bulunan Pippa Bacca’nın cenazesi ülkesine gönderildi. Kaldırıldığı hastanede ileri derecede koroner yetmezliği tanısı konulan Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, kalp ameliyatı oldu.

17- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

21- Bakanlar Kurulu’nda, 1 Mayıs’ın “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmasına ilişkin kararı alındı.

26- Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez, “küçük yaştaki kıza cinsel istismarda bulunduğu” iddiasıyla tutuklandı.

28- Danıştay saldırısı ile ilgili gerekçeli karar açıklandı. Kararda, Ergenekon soruşturması ile Danıştay saldırısı arasında hukuki bağ tespit edilemediği, sanıkların “türbanı istedikleri şekilde yorumlamayan kurum ve kişileri cezalandırma amacı taşıdığı” ifadesine yer verildi.

29- DTP Genel Başkanı Demirtaş, Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’nda askere alındı.

30- Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesindeki değişiklik, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Mayıs

1- Şişli’deki DİSK binası önünde, 1 Mayıs’ı kutlamak amacıyla Taksim Meydanı’na yürüyüş başlatmayı planlayan gruba polislerce müdahale edildi. Gösterilerde 530 kişi gözaltına alındı.

3- Genelkurmay Başkanlığı, Kandil Dağı bölgesinde icra edilen hava harekâtında, “İlk değerlendirmelere göre, 150’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini ve harekâtın terör örgütü mensupları arasında büyük bir panik havasının yaşanmasına sebep olduğunun tespit edildiğini” bildirdi.

8- Yayımlanan bir haber ve fotoğrafta “Danıştay üyelerini hedef gösterdikleri” iddiasıyla yargılanan, Anadolu’da Vakit Gazetesi sahibi Nuri Aykon 100 bin YTL, gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Harun Aksoy da 11 bin 572 YTL adli para cezasına çarptırıldı.

9- Kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak tanınan Adnan Oktar, “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

10- Dünyanın “La Diva Turca” olarak alkışladığı, 20. yüzyılın divalarından Leyla Gencer, Milano’daki evinde 80 yaşında vefat etti.

12- Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

13- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için Ankara’ya geldi.

14- İpek Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ, Kanaltürk’ün, tüm borçlar dahil 30 milyon dolara devir ve satın alındığını bildirdi.

16- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün aracının takip edildiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

17- Başbakanlık Basın Merkezi, bir gazetede yer alan ve Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt görüşmesinin konu edildiği haberin “yalan ve iftira” olduğunu bildirdi.

25- Nuri Bilge Ceylan, “Üç Maymun” filmiyle 61. Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

31- İzmit ve Adapazarı’ndaki Goodyear, Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarında çalışan yaklaşık 4 bin işçi, toplu iş sözleşme görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanmaması üzerine greve başladı.

Haziran

2- “Banker Kastelli” olarak tanınan işadamı Abidin Cevher Özden, İstanbul’da intihar etti.

5- Anayasa Mahkemesi, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin yürürlüğünü durdurdu ve iptal etti.

7- Emniyet Genel Müdürlüğü, çevik kuvvette görevli polislerin kasklarına numara yazılmasına karar verdi.

11- TBMM Onur Ödülü’nün, bu yıl Prof. Dr. Halil İnalcık’a verilmesi kararlaştırıldı.

17- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kayıp Trilyon” davasında, Cumhurbaşkanı Gül hakkında, “mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkânsızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına” karar verdi.

23- AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, New York Times’a verdiği demeçle ilgili partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Fırat, “Türk toplumu bir travma yaşamıştır...” şeklindeki açıklamasının düşünce ve ifade özgürlüğünden ibaret olduğunu belirterek “Doğrudur, her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda bir travma yaratmıştır” görüşünü dile getirdi.

24- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Terörle Mücadele Kanunu’ndan yargılanan Fethullah Gülen’e verilen beraat kararını onayan daire kararına yapılan itirazı reddetti.

25- İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü iken meslekten ihraç edilen Adil Serdar Saçan’ın kullandığı otomobil kaza yaptı.

28- Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “TSK’nin belli çevrelerin organize bir yapı içerisinde yürüttükleri, menfur bir saldırıyla karşı karşıya olduğunun farkında olduğu” ifade edilerek “Başarısız kalmaya mahkum olan bu saldırılara karşı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kendisini koruyacak tedbirleri alacağı şüphesizdir” denildi.

Temmuz

1- “Ergenekon” soruşturması kapsamında, ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün ile Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

3- “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan işadamı Kuddusi Okkır, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi.

4- “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, İbrahim Özcan ve Birol Başaran tutuklandı. Halka ve Olaylara Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Siyami Yalçın, Murat Avar ve Hamza Demir serbest bırakıldı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ise 20 bin YTL kefaletle serbest kaldı ve yurtdışına çıkışı yasaklandı.

5- “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Tümamiral İlker Güven ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Balbay çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

6- “Ergenekon” soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hursit Tolon tutuklandı. “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen işadamı Kuddusi Okkır yaşamını yitirdi.

7- Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada tutuklu sanıklardan Ogün Samast’ın 18 yaşını doldurmasından

dolayı yargılamanın açık olarak devam edilmesine karar verildi.

9- ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu binası önündeki silahlı saldırıda 3 polis şehit oldu, saldırıyı düzenleyen teröristlerden 3’ü ölü ele geçirildi, 1’i kaçtı. Ağrı Dağı’na çıkmak üzere kamp kuran 13 kişilik Alman turist grubuna saldıran PKK’li teröristler 3 kişiyi kaçırdı.

11- AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdüllatif Şener partiden istifa ettiğini açıkladı.

14- “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün tahliye edildi.

18- Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden biri olan ve yaklaşık 40 yıldır hizmet veren Bayrampaşa Cezaevi kapatıldı.

20- Ağrı Dağı’ndaki kamp yerinden PKK’li teröristlerin kaçırdığı 3 Alman dağcı özgürlüklerine kavuştu. Trabzon Valisi Nuri Okutan, Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olduğu iddiasıyla eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve eski İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında soruşturma açılmasına karar verildiğini bildirdi.

22- Tiyatro sanatçısı Suna Pekuysal, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

23- Eleştirmen ve yazar Fethi Naci (İsmail Naci Kalpakçıoğlu), İstanbul’da vefat etti.

25- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ergenekon” soruşturmasında Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz başkanlığında 3 kişilik savcı heyeti tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

27- İstanbul Güngören’de iki bombalı saldırıda 17 kişi öldü, 154 kişi yaralandı.

30- Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı karara bağladı. Anayasa Mahkemesi’nin 6 üyesi partinin “kapatılması”, 5 üye ise “kapatılmaması” yönünde oy kullandı. Anayasada kapatma için aranan nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyuna ulaşılamadı. Ancak Yüksek Mahkeme, AKP’nin 2008’de aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.

Ağustos


1- Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde dinci vakfa ait üç katlı kız öğrenci yurdu çöktü. Enkaz altında kalan 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.

2- AKP İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

3- Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, hastanelerinde son 15 gün içinde düşük doğum ağırlıklı (prematüre) 27 bebeğin yaşamını yitirdiğini belirterek “bunların hiçbirinin hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığını” söyledi.

4- Yüksek Askeri Şûra çalışmalarını tamamladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 30 Ağustos 2008 itibarıyla yaş haddinden emekli olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi.

8- Gürcistan, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’da “anayasal düzeni yeniden sağlama” operasyonu başlattı. Bunun üzerine Rusya ile Gürcistan arasında savaş çıktı.

11- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’yi, “Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle” suçladı.

12- Terör örgütü DHKP/C’nin elebaşı Dursun Karataş’ın avukatı Taylan Tanay, müvekkilinin 11 Ağustos’ta Hollanda’da öldüğünü açıkladı.

14- “Ergenekon” soruşturması kapsamında 1’i emekli albay 3 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, eski milletvekili Turan Çömez ile Levent Ersöz hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

19- Cumhurbaşkanı Gül, kapatılan Refah Partisi’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın kalan hapis cezasını “sürekli hastalık” nedeniyle kaldırdı.

20- İspanya’nın başkenti Madrid’deki Barajas havaalanında Spanair’e ait yolcu uçağı düştü, 154 kişi öldü.

24- Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Itek Air’e ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkıştan bir süre sonra teknik bir arıza nedeniyle düştü, 65 kişi öldü.

25- Rusya parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federal Konsey, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınması yönündeki yasa teklifini oy birliğiyle kabul etti.

28- Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt, “Ergenekon” soruşturması kapsamında Ankara Adalet Sarayı’nda talimatla ifade verdi. Şair İlhan Berk, Bodrum’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

 

Eylül

2- AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya milletvekili Şaban Dişli, partisinin MKYK ve MYK üyeliğinden istifa etti.

3- RTÜK Başkanı Zahid Akman, Almanya’daki Deniz Feneri davası kapsamında hakkında çıkan kurye haberleri karşısında, “Bu iddia itirafçı sanık olarak yargılanan bir şahsın mesnetsiz iftiralarıdır. Bu iddialarla ilgili hakkımda ne Türk ne de Alman yargı mercilerince açılmış bir soruşturma, kovuşturma veya dava vardır” dedi.

6- Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile bir araya geldi.

8- Çin’in kuzeyinde yasadışı olarak işletilen maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında 260 kişi öldü.

10- Malatya’da bir yayınevinde öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske’nin eşi Susanna Geske, İçişleri Bakanlığı aleyhine 630 bin YTL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı.

11- Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırı davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım’a, “Atatürk’ün manevi hatırası ile mahkeme heyetine alenen hakaret” suçundan da toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

12- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın, “Almanya’da bir kooperatifin yöneticisi olduğu’’ iddialarıyla ilgili bir belge açıkladı. Adalet Bakanlığı, “Ergenekon” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma izni vermedi.

13- Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, “Sayın Başbakan’ın bu saldırıları yayın grubumuzu yıldırmayacaktır. Grubumuz Deniz Feneri dahil tüm yolsuzluk olaylarının üzerine gitme kararlılığından vazgeçmeyecektir’’ dedi. Piyanist ve Besteci Fazıl Say, Almanya’nın prestijli müzik festivalleri arasında yer alan Bremen Müzik Festivali’nin 2008 yılı ödülüne layık görüldü.

15- “Hayat N” adlı Ro-Ro gemisi, Bandırma Limanı’ndan ayrıldıktan kısa süre sonra battı. Bir kişi öldü.

17- Almanya’daki Deniz Feneri davasında karar açıklandı. Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay, Firdevsi Ermiş 1 yıl 10 hapis cezasına çarptırıldı. “Ergenekon” soruşturması kapsamında Kocaeli F tipi yüksek güvenlikli cezaevinde tutuklu bulunan ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, düşerek beyin kanaması geçirmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

18- “Ergenekon” soruşturması kapsamında beş ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında 5 teğmen ve 1 askeri öğrenci, oyuncu Nurseli İdiz ve menajer Seyhan Soylu’nun da bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı.

21- ABD Başkanı Bush, mali sistemi düzeltmek için gerekli 700 milyar dolarlık kurtarma paketini kongreye gönderdi. Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un tahliyesine karar verdi.

22- İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 bebek öldü.

23- “Ergenekon” soruşturması kapsamında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, Gazeteci Tuncay Özkan ve eski Esenyurt Belde Belediye Başkanı Gürbüz Çapan gözaltına alındı.

25- Gazeteci Uğur Dündar’ın yönettiği TBMM Basın Toplantısı Salonu’nda yapılan tartışmada CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat karşı karşıya geldi.

27- “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan Tuncay Özkan, Adil Serdar Saçan ve Başkanı Gürbüz Çapan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı.

 

Ekim

1- Yazar, araştırmacı, bilim adamı Metin And, Ankara’da yaşamını yitirdi.

4- Genelkurmay Başkanlığı, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’ne terör örgütü PKK tarafından Irak’ın kuzeyinden saldırı yapıldı. Saldırıda 15 güvenlik görevlisi şehit düştü.

5- Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde kaçakların bulunduğu kapalı kasa kamyonetin devrilmesi sonucu 18 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

8- Diyarbakır’da Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu personelinin bulunduğu servis otobüsüne yönelik bombalı ve silahlı saldırıda 4 polis şehit oldu, 1 vatandaş hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı. Gözaltına alınmasının ardından tutuklanarak Metris Cezaevi’ne konulan Engin Çeber işkence sonucu hayatını kaybetti.

13- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı basın-yayın organlarında yayımlanan “rüşvet” iddialı ses kaydı nedeniyle Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz hakkında soruşturma başlattı.

14- Adalet Bakanı Şahin, Engin Çeber’in cezaevinde “kötü muamele ve işkence” sonucunda öldüğü iddiasıyla ilgili 19 kişinin geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını söyledi.

15- Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, İstanbul’da vefat etti.

19- 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller belli oldu. En iyi yönetmen Derviş Zaim (Nokta), en iyi senaryo Ben Hopkins (Pazar-Bir Ticaret Masalı), en iyi müzik Mazlum Çimen (Nokta), en iyi kadın oyuncu Nurgül Yeşilçay (Vicdan), en iyi erkek oyuncu Tayanç Ayaydın (Pazar-Bir Ticaret Masalı) seçildi.

20- “Ergenekon” soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlandı.

22- Üniversite öğrencilerine yeniden okula dönme hakkı tanıyan af tasarısı yasalaştı.

27- Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan yazar Hüseyin Üzmez (76) tarafından “cinsel istismara” uğradığı iddia edilen 14 yaşındaki kız çocuğuyla ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun, “beden ve ruh sağlığının bozulmadığı” yönünde rapor verdiği ortaya çıktı.

28- Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Hüseyin Üzmez (76) ve 14 yaşındaki mağdure B.Ç’nin annesi Livaze Ç’nin tahliye edilmesini kararlaştırdı.

29- “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri”ne bu yıl edebiyat dalında yazar Yaşar Kemal, mimari dalında Turgut Cansever ve müzik dalında ise Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça layık görüldü.

31- Kanada’dan Çin’e 77 bin ton demir cevheri taşıyan Yasa Denizcilike ait Marshall Island bayraklı M/V Yasa Neslihan adlı ticari gemi, Aden Körfezi’nde Somalili korsanlar tarafından kaçırıldı.

 

Kasım

3- Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiltere’nin eski York Düşesi Sarah Fergusson’un, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) bağlı kurumlarda gizli kamerayla yaptığı çekimlerle ilgili kurumlarda idari soruşturma başlatıldığını bildirdi.

4- ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, ABD tarihinin 44. başkanı seçildi ve ilk siyahi başkan olarak tarihe geçti.

7- AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, genel başkan yardımcılığı ve MKYK üyeliğinden istifa etti.

9- Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” sloganıyla Ankara Sıhhiye Meydanı’nda miting yapıldı.

11- İstiklal Savaşı’nın hayattaki son gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul’da vefat etti.

12- Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Fethullah Gülen hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü

düzeni ortadan kaldırmaya veya değiştirmeye teşebbüs etme” suçu kapsamında yürütülen soruşturmada “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

17- Konya polisinin 8 ilde düzenlediği Okyanus operasyonu kapsamında, aralarında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın da bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı.

24- SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı süreci dolayısıyla SHP Genel Başkanlığı’ndan ayrıldığını açıkladı.

26- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile harekete geçen Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, “Deniz Feneri” soruşturmasında adları geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin mal varlıkları ile varsa ortağı oldukları şirketlerin mal varlıklarına ilişkin inceleme başlattı. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’ndan (MİT) yapılan açıklamada, “Tuncay Güney kayıtlı bir haber kaynağımız değildir” denildi.

29- Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul’da DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in katıldığı törenle DSP’ye katıldı.

 

Aralık

1- AKP İstanbul İl Başkanlığı önünde parça tesirli bombanın neden olduğu patlamada 10 kişi yaralandı.

6- Atina’da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesinin ardından şiddet olayları ve çatışmalar çıktı.

11- Irak’ın Kerkük kenti yakınındaki bir lokantada düzenlenen intihar saldırısında 45 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.

12- Eski Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

14- Iraklı bir gazeteci, ülkeyi ziyaret eden ABD Başkanı George Bush’a basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlattı.

16- Somalili korsanlar, İsko Denizcilik Şirketi’ne ait bir Türk kargo gemisini daha kaçırdı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler