Rusya, AGİT'i ve AB'yi suçladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Birliği'ni (AB) Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya giden gazı kesmesine sessiz kalmakla suçladı.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 14:18
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Birliği'ni (AB) Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yaptıkları konusunda sessiz kalmakla suçladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşları 4 aydır temel doğal kaynak olan elektriksiz ve kış ortamında ısıtma olmadan yaşamak zorunda bırakılmış durumda. Yaygın bir şekilde insani faaliyetlerde bulunan AGİT ve AB, ne yazık ki bu duruma aldırmadı" denildi.

Açıklamada, "Yapılan inceleme sonucunda Güney Osetya tarafındaki doğal gaz borularının hasarsız ve kullanılabilir durumda olduğu ortaya çıkınca, Tiflis, bu defa kendi sınırları içindeki boru hatlarının hasar gördüğünü ve bu hasarın Ağustos 2008'deki askeri faaliyetleri sonucu ortaya çıktığını ileri sürdü. Ayrıca boru hattı civarındaki bölgenin mayınlardan temizlenmesi gerektiği iddiasında bulundu" ifadesi kullanıldı.

Boru hatları yakınında herhangi bir askeri operasyon düzenlenmediği, Gürcü tarafının da Rusya'nın boruların onarılması ve mayınların temizlenmesine yardımcı olma önerisini görmemezlikten geldiği belirtilen açıklamada, "Bu konuda ne Gürcistan'dan ne de AGİT'ten yanıt alındı. AB'li aracılar da bu konuda sessiz" denildi.

Rus Gazprom, 18 Aralıkta yaptığı açıklamada, gelecek yıl Rusya'dan Güney Osetya'ya doğrudan bir boru hattı döşeyeceklerini açıklamıştı. Gürcistan'ın gazı kesmesi yüzünden, Güney Osetya'daki halk, Gazprom'un temin ettiği tüp gazı kullanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler