Columbia kazası kaçınılmazmış

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Columbia uzay mekiğinin Dünya'ya dönüşü sırasında meydana gelen kazayla ilgili nihai raporu yayımladı. Yapılan açıklamaya göre, meydana gelen kazada 7 kişilik mürettebatın kurtulmasının olanaksız olduğu beliritildi.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 14:17
Abone Ol google-news

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Columbia uzay mekiğinin Dünya'ya dönüşü sırasında meydana gelen kazayla ilgili rapor yayımlandı. NASA'dan yapılan açıklamada, soruşturma ekibinin nihai raporunda, uzay aracı tasarımı ve mürettebat güvenliği konusunda 30 ayrı tavsiyede bulunulduğu belirtilerek, bu önerilerin mürettebat eğitiminden, yasaklar ve bireysel güvenlik teçhizatına, uzay aracı tasarımından gelecekteki kaza soruşturmalarına dek birçok konuyu kapsadığı kaydedildi.

Amerikan medyasında çıkan haberlere göre de, NASA'nın Columbia raporunda, astronotların uzay aracı parçalanırken bilinçlerinin yerine olmadığı ve bu an öncesinde 40 saniye boyunca mekiğin kontrolünün kendilerinde bulunmadığını bildikleri belirtildi.

"Modülün parçalanmasından kurtulmak olanaksızdı" denilen raporda, tüm mürettebatın basınçlı kıyafetlerini giydikleri, bir astronotun miğferini, üçünün eldivenini takmadığı, bir astronotun da oturmadığı belirlendi.

1 Şubat 2003'teki kazada, mekik komutanı Rick Husband, pilot William McCool, Michael Anderson, David Brown, Kalpana Chawla, Laurel Clark ve Ilan Ramon isimli astronotlar hayatını kaybetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler