İsrail her yerde protesto ediliyor

İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarını her geçen gün daha da artırarak sürdürüyor. Bu tutumundan dolayı tüm yutta ve dünyada da protesto ediliyor. Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'ndan 200'ü aşkın milletvekili istifa etti. Yurt genelinde de çeşitli sivil toplum örgütleri düzenlediği gösterilerde İsrail'i protesto ediyor.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 13:40
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren milletvekillerinin, dostluk grubundan istifaları sürüyor. 307 üyeden oluşan gruptan, şu ana kadar istifa eden milletvekili sayısı 200'ü geçerken, istifaların süreceği öğrenildi.

 

Sendikalardan tepki

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

Gaziantep'te Türk-İş, DİSK ve KESK şubelerinin yer aldığı Gaziantep Emek Platformunca İsrail'in protesto edilmesi amacıyla düzenlenen eyleme katılan grup, Atatürk Bulvarı'ndaki Yeşilsu önünde toplantı.

İsrail ve ABD aleyhine slogan atarak pankartlarla Atatürk Anıtı'na kadar yürüyen gruba seslenen Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Sekreteri Muharrem Yıldırım, Filistin'de 60 yıldır soykırım yaşandığını söyledi.

''İsrail devleti, Hitler faşizminin Yahudilere uyguladığı soykırımın benzerini Filistinlilere uyguluyor'' diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

''60 yıldır on binlerce Filistinli katledildi. Bazen mülteci kamplarında kurşuna dizildi, bazen hastane, bazen de okullarda havaya uçuruldu Filistin. Bazen kentler bombalandı. Siyonistler bu defa Gazze'yi bombalıyor. Filistin, verdiği kayıplar bakımından tarihin en büyük saldırısıyla karşı karşıya. Emperyalistler ve onların himayesindeki Siyonistler, bu vahşeti aklamak için Hamas'ın ateşkesi uzatmasını gerekçe gösteriyor.''

 

Konya

Konya'nın Seydişehir ilçesinde Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı, sloganlarla İsrail lanetlendi.

Seydişehir'de öğle namazının ardından Seyit Harun Camii'nin önünde toplanan grup, İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
İlçe halkının yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunun da katıldığı cenaze namazının ardından, saldırılar slogan atılarak lanetlendi.


İzmir

KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, Tarihi Kemeraltı Çarşısı Konak Meydanı girişinde bir araya gelerek, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısını protesto etti.

ABD ve AKP hükümetini de protesto eden katılımcılar, Gazze'ye düzenlenen saldırılarda yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısının 400'e, yaralananların sayısının bin 800'e ulaştığını söyledi.

''Saldırılarda kıyıma uğrayanların gerçekte sadece Filistinliler olmadığını, insanlığın, özgürlüklerin ve hakların da kıyıma uğratıldığını'' ifade eden Sağlam, ''Bu katliama yaşam adına, hak ve özgürlüklerimiz adına 'dur' demeliyiz. Bunun için elimizi, bilincimizi, sözümüzü Gazze'ye yönlendirmeliyiz. Gazze'nin gözyaşlarını dindirmeliyiz'' diye konuştu.

Sağlam, İsrail'in bu saldırılarından ABD'nin yanı sıra buna gereken tepkiyi göstermediğini ileri sürdüğü AKP hükümetini sorumlu tutarak, Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun dağıtılmasını, İsrail'le siyasi ve askeri tüm anlaşmaların iptal edilmesini talep ettiklerini söyledi.

Ramis Sağlam, yılın son gününde, umutlarını gelecek yıla taşımak istediklerini belirterek, bu gece yeni yılın ilk saatinde herkesin Gazze'yi düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasınca (SES) protesto edildi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan grup adına yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısında, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce masum insanın hayatını kaybettiği, binlerce insanın da yaralandığı anımsatıldı.

 

Üniversite'de protesto

Marmara Üniversitesi'nde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, İsrail'in Gazze'ye saldırısını protesto etti.

''Özgür bir Kudüs, İsrail'siz bir dünya'' yazılı pankart açan ve ''kefene sarılı oyuncak bebek'' taşıyan grup, üniversitenin Göztepe'deki yerleşkesi önünde İsrail'i protesto eden sloganlar attı. Gruptakiler, Gazze'de hayatını kaybedenler için dua etti.

Burada yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'de büyük bir katliam daha gerçekleştirdiği belirtilerek, İsrail tarafından yıllardır aç ve susuz bırakılan, ambargolarla perişan edilen mazlum Filistin halkının, 100 ton ağırlığında füzeler gönderilmek suretiyle katledildiği vurgulandı.

Açıklamada, İsrail füzelerinin, okul, çarşı, dükkan, ev ve hastane gibi sivil yerleşim yerlerine gönderilerek, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu sivil insanların öldürüldüğü kaydedildi.

 

"İsrail, Filistin'deki çocukları öldürmektedir''

TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınayarak, başta BM olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırdı.

Aynı zamanda, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı da olan Komite Başkanı Cevdet Erdöl, Mecliste, komite üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, TBMM Çocuk Hakları Komitesi olarak, İsrail'in, Filistinlilere yönelik zulmünü ve insanlık dışı saldırılarını kınadıklarını söyledi.

Erdöl, İsrail'den, Gazze'ye yönelik askeri harekatı ve katliamı derhal durdurmasını istedi.
BM'nin, Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1. maddesinde, ''Taraf devletler; bu sözleşmede yazılı olan hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa, kendilerinin, ana babalarının veya yasal vasilerinin sahip oldukları, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler'' hükmüne yer verildiğini anımsatan Erdöl, ''Ancak buna rağmen, İsrail, Filistin'deki çocukları öldürmektedir'' dedi.


''BM Çocuk Hakları Sözleşmesi nerede?''

Cevdet Erdöl, İsrail'in, aralarında yaşlı, hasta, çocuk ve kadınların da bulunduğu Filistinlileri acımadan öldürdüğünü, ev ve işyerlerinden ayrılmalarına sebep olduğunu belirterek, ''İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik vahşi uygulamalarında, işkence ve öldürmelerinde, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi nerede? Bu zulüm karşısında insan hakları, kadın ve çocuk haklarını savunan kuruluşlar nerede?'' dedi.

Erdöl, ''Sivil halk, özellikle bebek ve çocukların kasten hedef alınarak öldürülmesi, yıllardır barış için sarf edilen çabalara indirilmiş bir darbe olacaktır. Bu durum, nesiller boyu sürecek kin, öfke, nefret ve şiddete sebep olacaktır'' diye konuştu.

Bu insanlık dramına seyirci kalınmaması gerektiğini ifade eden Erdöl, akan kanın bir an önce durdurulması yönünde, başta BM olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları görev çağırdı.

Komite üyelerinden MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, çocuk, kadın ve insan hakları konusunda görev yapan bazı kuruluşların 3 maymunu oynadığını vurgulayarak, ''Yani, görmem, duymam ve söylemem...'' dedi.

Bosna Hersek'te ve Hocalı'da binlerce insanın katledildiğini, Irak'ta 2 milyona yakın insanın öldürüldüğünü, şimdi de Filistin'de çocuk ve kadın demeden insanların katledildiğini belirten Bal, uluslararası insan ve çocuk hakları savunucularını görevlerini yapmaya çağırdı.

 

Saldırıya yurt genelinde tepkiler

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi. Gümüşhane'deki 45 sivil toplum kuruluşu, Gümüşhane Belediyesi önünde düzenlenen mitingle saldırıları kınadı.

Mitinge, sivil toplum kuruluşları üyelerinin yanı sıra, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, AKP İl Başkanı Yusuf Özgün, CHP İl Başkanı Erkan Pelit, MHP İl Başkanı Orhan Mazman, DP İl Başkanı Hakan Ilgaz, Saadet Partisi İl Başkanı Niyazi Karagül katıldı.
Sivil toplum kuruluşları adına bir basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Gümüşhane Şubesi Başkanı Akın Demir, İsrail'in cinayetler serisine bir yenisini daha kattığını, Gazze şeridindeki okullara ve evlere düzenlediği hava saldırılarında 350'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü, binden fazla kişiyi de yaraladığını söyledi.

Demir, bunun bir insanlık suçu ve adı konulmamış bir soykırım olduğunu belirterek, ''Ağır bir ambargo altında inleyen Gazze'ye bu kez de havadan saldıran İsrail, hiçbir ahlaki sınır tanımadan yakmaya, yıkmaya ve saldırmaya devam ediyor. Saldırganlığı, katliamı kendine şiar edinen İsrail zorbalığı, artık sınır tanımaz hale gelmiştir. Müslüman ülkelerin liderlerinden toplumun tepkisini hafifletici açıklamaları değil, siyonist İsrail'i durduracak, reddedecek adımları bekliyoruz'' dedi. Konuşmaların ardından Gazze'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılınarak dua edildi.

Kütahya

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde CHP İlçe Başkanı Niyazi Doğansoy, MHP İlçe Başkanı Akın Kaygısız, DSP İlçe Başkanı Adnan Kahyaoğlu, BBP İlçe Başkanı Nail Özçiğdem, Saadet Partisi İlçe Başkanı Halil Poyraz, DP İlçe Başkanı Hasan Bilge ve Millet Partisi İlçe Başkanı Halil İbrahim Elikara imzasıyla ortak yazılı açıklama yaparak, şunları dile getirdi: ''Gazze'de yüzlerce masum sivil insan hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Bütün bunlar dünyanın gözü önünde cereyan etti, dönüp bakan olmadı. İsrail'e, (Bu vahşeti yapamazsınız) diyen çıkmadı. İsrail'in roketleri, okula giden Filistinli yavruların canlarını aldı, çocukların anne ve babalarını katletti. Yine dünyadan hiçbir ülke, uluslararası hiçbir kurum ve kuruluş, (Bu neyin savaşı?) demedi. Zaten yıllardır abluka altında yaşayan, ambargolarla kuşatılan bir ülkeye saldırmanın, bu saldırıyı savaş olarak ilan etmenin, masum insanları katletmenin hiçbir kural kanun ve uluslararası hukukla bağdaşmayacağını söylenmedi. Söylenmediği için de Gazze'de insanlık öldü.''
 

Şanlıurfa

Merkezi Şanlıurfa'da bulunan Milletvekilleri ve Yerel Yönetimleri İzleme Derneği (MİLYER) Genel Başkanı Falih Aytar, katliamın kınama, slogan ve protestolarla önlenemeyeceğini, savunma ve ekonomik işbirliği yapan yönetimlerin tek taraflı tavır almaları dışındaki her eylemin kamuoyunu aldatacağını söyledi. İsrail'in saldırısını ''Nazi katliamına'' benzeten Aytar, bu saldırının tarih sayfalarına ''utanç olarak'' kazınacağını kaydetti. Öte yandan CHP Viranşehir İlçe teşkilatı da İsrail'i kınadı.
 

Samsun

Aralarında Hanımlar Yardımlaşma Kültür Derneği, Yeni Eğitimciler Derneği, Dost-Der, Anadolu Gençlik Derneği, İlim Yayma ve Eğitim Vakfı, Sasem-Der ve Deniz Feneri Derneği Karadeniz Şubesi'nin bulunduğu Samsun Kadın ve Aile Platformu'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Gazze'de insanlık katlediliyor. İsrail rejiminin Filistin halkına uyguladığı zulümleri saymak neredeyse imkansız. Artık vicdanların kabul edemeyeceği seviye çoktan aşılmış, vahşice saldırılar aralıksız devam etmektedir. Sözün bittiği yerdeyiz. Tarihi bağlarımızın olduğu Filistinli kardeşlerimizin acılarını paylaşmak ve yapılan bu vahşeti durdurabilmek için Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük devlet olmasının gereğini yerine getirmesini bekliyoruz'' denildi.
 

 

Ağrı

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde, sivil toplum örgütleri, ilçe esnafı ve halkın yoğun katılımıyla yürüyüş ve miting düzenlendi. Mitingde konuşma yapan Eleşkirt Belediye Başkanı Sait Yami, İsrail'in Gazze'de yapmış olduğu katliama sessiz kalan Avrupa ve Amerika'nın sessizliğinin tüm insanlığın vicdanını kanattığı ve İslam ülkelerinde infiale sebep olduğunu söyledi.
İsrail'in yaptığı insanlık dışı saldırıların yalnızca Filistinlilere değil barışın ve kardeşliğin yanında olan tüm insanlığa yapılmış olduğunu belirten Yami, ''Bölgede kalıcı barışın tesis edilmesi için başta Türkiye olmak üzere tüm Dünya ülkelerinin yapılabilecek ne varsa zaman kaybetmeden yapması gerekiyor. Eleşkirtliler, Filistin halkı için ellerinden gelen her türlü maddi ve manevi yardımı yapmak için seferberdirler'' dedi.

Filistin bayraklarının açıldığı, İsrail bayraklarının yakıldığı miting, daha sonra Gazze'de şehit olan Müslümanlar için kılınan gıyabi cenaze namazı ve yapılan duaların ardından son buldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler