Rusya, Ukrayna arasındaki gerginlik tırmanıyor

Rusya ile Ukrayna arasında 'gaz fiyatlarıyla' ilgili anlaşmazlık devam ediyor. Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun, Rusya ile gaz krizinin çözümü için Moskova'ya yapmayı planladığı ziyareti iptal ettiği bildirildi.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 15:22
Abone Ol google-news

Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun Moskova'ya gelmek için Kiev'deki Borispol Havaalanına hareket ettiğini duyuran resmi Rus haber ajansı İtar-Tass, Ukrayna hükümetinden bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Timoşenko'nun gaz görüşmeleri için yapacağı Moskova ziyaretini iptal ettiğini duyurdu.

Ukrayna Başbakanlık Basın Sekreteri Marina Soroka da, ajansa yaptığı açıklamada, ''Gazprom merkezindeki 2009 yılı gaz fiyatı için yapılan müzakerede (Ukrayna resmi gaz şirketi) Naftogaz'tan yeterince yetkili var'' ifadelerini kullandı.

Bu arada, Rus Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Moskova'da yaptığı açıklamada, Ukrayna ile gaz sorunu konusunda bir çözüm bulma şansının giderek azaldığını belirterek, ''Açıkça söylemek gerekirse, dün çözüm şansı yüzde 50-50 civarındayken bugün bun yüzde 70-30 civarında'' dedi.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller da, Moskova'da yaptığı açıklamada, Ukrayna'dan 2 milyar dolarlık borcun tahsilatını henüz yapamadıklarını belirterek, ''Ukrayna ile müzakereler kesin bir sonuca ulaşmadı. Ukrayna'nın takındığı tavır yapıcı değil. Yeni yıla birkaç saatin kaldığı bugün içinde bir çözüm bulacağımızı ümit ederim'' ifadelerini kullandı.

Miller, bu gece 24.00'E kadar bir anlaşmaya ulaşmamaları halinde yarın yerel saatle 10.00'dan itibaren Ukrayna gaz verme konusunda bir yasal yükümlülüklerinin kalmayacağını kaydetti.

Gazprom'un, Naftogaz'ın gönderdiği mektupta anlaşma olmaması halinde ülkeleri üzerinden Avrupa'ya giden gaza el koyacağı açıklamasının ardından Ukrayna tarafı böyle bir şeyin söz konusu olmadığı karşılığını verdi.

Rusya ve Ukrayna arasında borç konusunun yanı sıra görüşmeleri kilitleyen bir diğer konuyu da gelecek yıl Kiev'e satılacak gazın fiyatı oluşturuyor.

Gazprom, yeni bir sözleşme yapılmaması halinde Ukrayna'ya gelecek yıl gaz veremeyeceğini ve yeni sözleşmede de gaz fiyatının dünya fiyatları seviyesine çıkarılmasını istiyor.

Rus İtar-Tass ajansı, Gazprom'un daha önce bin metreküp doğal gaz için yarından itibaren 418 dolar istediği haberlerini hatırlatarak, Rus tarafının Ukrayna'ya sattığı gazın fiyatının dünya standartlarına kademeli olarak yükseltilmesini ve bu çerçevede gelecek yıl bin metreküp gaz için 250 dolar önerdiğini duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler