'Dünün patronları, şimdi AVM'lerde işçi'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alışveriş merkezlerinin sayılarının her geçen gün artması ve hipermarket uzantılarının mahalle aralarına kadar girmesi sebebiyle 1996 yılından bu tarafa yaklaşık 1 milyon esnaf ve sanatkarın işyerine kilit vurduğunu belirtti. Palandöken, dünün patronlarının bugün AVM'lerde işçi olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma: 11.02.2012 - 09:00
Abone Ol google-news

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada Alış Veriş Merkezlerinin (AVM) esnafı yanında işçi yaptığını belirtti. AVM sayılarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Palandöken, "Dünün patronları bugün AVM'lerde işçi oluyor. Bu çok acı bir durum. Bunun önüne geçilmesi artık kaçınılmazdır. Yeni açılacak 45 AVM'de 50 bin işçi çalışacağı açıklanıyor. Peki, 50 bin işçi alınırken acaba kaç iş yeri kapanacak ve ne kadar kişi işsiz kalacak? Bunun hesabı hiç yapılmıyor. 45 yeni AVM demek 100 binlerce kişinin de işsiz kalması ve işyerinin kapanması demektir. 50 bin yeni işçi ise geçmişte olduğu gibi kapanacak işyerlerinin patronlarından oluşacaktır" ifadelerini kullandı.
 

'1 milyon esnaf ve çalışanı işsiz kaldı'

Vergisini veren, dükkan kirası veren, yanında çırak çalıştıran bir konumdan iş arar konuma düşen dünün patronlarının bugünün AVM'lerinde işçi konumuna düştüğünü belirten Palandöken, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girdiği 1996 yılından bu tarafa Türkiye'de AVM'lerin kuralsız çoğalması ve uzantılarının mahalle aralarına kadar girmesiyle 1 milyonu aşkın esnaf, sanatkar ve çalışanının iş yerini kapatmak zorunda kaldığını dile getirdi. Palandöken, işyerini kapatan dünün patronlarının bugün AVM'lerde tezgahtar olarak çalıştığını ifade etti.
 

'Kural konulmasından rahatsızlar'

Perakende Yasa Tasarısı'nın çıkmaması halinde mahalle aralarında esnaf ve sanatkarın artık kısa zaman içerisinde mumla aranacağını da kaydeden Palandöken şöyle devam etti:
"Yurtdışında kuralları konmuş piyasalardan çıkıp Türkiye'ye rant sağlamak için gelenler şimdi kural konulmaması için lobi faaliyeti yapıyorlar. 45 yeni AVM'ye 50 bin işçi alınacağını söylüyorlar. Ama 45 yeni AVM karşısında kaç işyerinin kapanacağını ve kaç kişinin işsiz kalacağını anlatmıyorlar. Tersine neden kural koymak istiyorsunuz diye de adeta hesap soruyorlar. İstihdam yaratıyoruz diyerek ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Ancak kapanan iş yerlerini ve işsiz kalanların sayılarını hiç açıklamıyorlar. Bu zihniyet işsizliğin önlenmesini değil, küçük sermayeyi yanlarında işçi yapmak istiyor. Bu yasa çıkmaz ise haksız rekabetin önüne geçilemez. 2 milyonu aşkın esnaf, yanında çalışanlarıyla 5 milyon kişinin ekmeğiyle oynanıyor. Kuralları olmayan bir perakende piyasası olmaz. Büyük sermayenin hızla perakende piyasasında yer alması ile esnaf ve sanatkâr aleyhine bozulan dengenin, ülkemizin sosyo-ekonomik yapısında da sıkıntılar yarattığı için piyasanın kuralları konsun istiyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler