Çocuk ve spor

Çocuklarımız için neler yapmalıyız? Onları nasıl korumalı ve büyütmeliyiz? Bu soruların cevabı çok karmaşık bir denklem değildir. Akıları karıştıran bu konuyu İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Bora Çavuşoğlu'yla konuştuk.

Yayınlanma: 31.12.2008 - 18:24
Abone Ol google-news

Sizin için hayatınızdaki en değerli varlık kimdir? Neyinizi dünyaları size verseler dahi asla başkalarına vermezsiniz? Ve canınız pahasına neyinizden vazgeçmezsiniz? Bu sorunun yanıtı anne ve baba olanlar için çok basittir. Evet, doğru cevap: Çocuk.

Çünkü çocukları, anne ve babanın birbirlerine olan sevgilerinin, aşklarının bir meyvesidir. Daha önemlisi çocukları onların yarınlarıdır, soylarının devamıdır. Bu nedenle İmkanları dahilinde çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.

Peki, çocuklarımız için neler yapmalıyız? Onları nasıl korumalı ve büyütmeliyiz? Bu soruların cevabı çok karmaşık bir denklem değildir. Akıları karıştıran bu konuyu İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Bora Çavuşoğlu'yla konuştuk. Çavuşoğlu “İçinde yaşadığımız yüzyılda maalesef sadece iyi ve güzel şeyler yaşanmamaktadır. Özellikle sigara, uyuşturucu, alkol gibi zararlı alışkanlıkların kullanımının 8 – 10 yaşlarına kadar inmiş olması, çocuklarımızı korumak adına durumun vahametini göstermektedir. Ayrıca bu nedenlerle birlikte kötü arkadaş çevresi, anne baba ilgisizliği gibi durumlar çocuğunuzun psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine de neden olmaktadır. Çocuklarımız açısından yaşanan bu olumsuzluklar ise, içinde yaşadığımız zamanın istenmeyen gerçeklerindendir. Anne Baba olarak onları içinden çıkmayacakları sorunlara düşmeden korumak ve doğru şekilde bilinçlendirip yönlendirmek, çocuklarınızın sorunlarını çözmekten daha kolaydır”dedi.

Bu gibi sorunlardan çocuğunuzu uzak tutmak ve sağlıklı bireyler yetiştirmenin temelinde küçük yaşta çocuğun spora yönlendirilmesinin yattığını belirten  Çavuşoğlu ”Çocuklarınızı küçük yaşlardan itibaren doğru ve yetenekli oldukları herhangi bir spor branşına yönlendirmek gerekli. Emin olun spor sayesinde çocuklarınız birçok kötü alışkanlıktan uzak duracak. Tabi bu noktada çocuklarınıza spor yaptırmak başlı başına yeterli değildir. Yani, ben çocuğumu bir spor okuluna yazdırayım gerisi hallolur demekle sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Sporla birlikte düzenli olarak çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimini takip etmeniz gerekir. Gerekirse konunun uzmanlarından bu konuda yardım almalısınız. Hatta spora yönlendirmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Unutmayınız ki Sporda yanlış yönlendirmeler çocuğunuzu spordan uzaklaştıracaktır” şeklinde konuştu.

Çocuğunuzu spora yönlendirirken ailenin spora bakış açısının önemli olduğunu söyleyen genç akademisyen "Şunu asla unutmamalısınız. Herkesin çocuğu futbolcu olacak yada profesyonel olarak hayat boyu spor yapacak diye bir kural yoktur. Ancak her anne baba çocuğunu, doğru zamanda ve yaşta spor yapmaya yönlendirmek zorundadır. Bu konuda duyarlı olmak emin olun çocuğunuzu zararlı alışkanlıklardan koruyacağı gibi, sağlıklı ve özgüveni gelişmiş bir birey olma yolunda çocuğunuza önemli katkılarda bulunacaktır. Çoğu anne baba  hangi spor branşının çocukları için daha yararlı olacağı konusunda maalesef bilinçsizler. Çocuklarını kaç yaşında spora başlatmaları gerektiği konusu ise başka bir sorun teşkil etmektedir. Örneğin; Beş yaşında bir çocuk basketbola başlatılırımı? Yada günümüzde Futbol, ençok ilgi duyulan ve gelir getiren spor branşlarından deyip, biz bu çocuğu en iyisi futbolcu yapalım demek ne kadar doğrudur? Burada önemli olan nokta ailelerin düşünce ve istekleri değil, çocuklarının yetenekleri doğrultusunda ne istedikleridir. Çocuğunuz hangi branşı yaparken daha çok eğleniyor? Hangi spor branşına yeteneği var? Bu sorulara doğru cevabı bulmak çocuğunuza sporu sevdirebileceği gibi, onu başarılı bir sporcu olma yolunda emin adımlarla ilerlemesini sağlayacaktır. Çocuklarınızın zihinsel ve fiziksel gelişimlerine katkıda bunmak için, onları zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak için çocuklarınızı spor yönlendirin" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler