Isınayım derken sağlıktan oluyoruz

Genellikle yoksul yurttaşların ısınmak için kullandığı yanık yağ, lastik ve plastik gibi maddelerin yarattığı kirlilik ilk başta evde, daha sonra yaşanılan mahalle ve son olarak tüm kentte sağlık riski yaratıyor.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 09:11
Abone Ol google-news

Adana'da genel olarak yoksul yurttaşların yaşadığı kentin güney kesiminde son günlerde artan hava kirliliği, büyük bir  sorun haline geldi. Hava kirliliğinin en önemli nedeni olarak ise kullanılan kalitesiz ve sağlığa zararlı yakacaklar gösteriliyor.

Yakıt giderine bütçesinden pay ayıramayan yoksul yurttaşların kullandığı bu yakıtlar arasında, ucuza alınan talaşla karıştırılmış yanık yağ, mısır koçanı, çevreden toplanan oto lastiği, plastik atıklar ve çöp gibi maddeler bulunuyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Kara, kalitesiz yakacakların hava kalitesini bozduğunu belirtti. Kalitesiz yakıtların, karbonmonoksit başta olmak üzere çıkardıkları zehirli gaz oranının yüksek olduğuna işaret eden Kara, oto lastiği ve yanık yağ gibi maddelerin yakılması sonucundaysa kanserojen maddelerin açığa çıktığını kaydetti.

Söz konusu yakacakların zararlarından en fazla yakıldığı evin bireylerinin, çevrede yaşayan mahalle sakinlerinin ve genel olarak da tüm kentin etkilendiğini vurgulayan Kara, şöyle devam etti: ''Yaratılan bu kirlilik, üst ve alt solunum yolu hastalıklarının artışına neden olabilir. Ayrıca, kronik solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerin rahatsızlıklarının artmasına neden olur. Örneğin, astımlı kişilerde hastalık daha sık alevlenir ve sık sık tekrarlayabilir. Uzun vadede ise kanser gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler