Dünya yeni yıla böyle girdi...

Dünya 2009'un gelişini ekonomik kriz, Afrika'daki salgınlar ve Orta Doğu'daki savaşlara rağmen sevinçle kutladı. Yeni yılı ilk önce Yeni Zelanda, Avustralya ve Uzakdoğu ülkeleri karşıladı. Filipinler'deki yeni yıl kutlamaları esnasında gerçekleşen bombalı saldırı yeni yıl umutlarına gölge düşürdü.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 08:36
Abone Ol google-news

2009'un getirdiği yeni umutlar dünyayı sardı; yeni yılın gelişi dünyada coşkuyla kutlandı.

Yeni yıla ilk olarak Büyük Okyanus’taki küçük ada ülkesi Kiribati “merhaba” dedi. Ardından Yeni Zelanda Türkiye saati ile 13.00’te, Avustralya ise 15.00’te yeni yıla girdi.

 

New York'taki kutlamalara Clinton çiftinin dansı damgasını vurdu

ABD'nin New York kentinde yeni yıl kutlamaları -17 derece civarındaki dondurucu soğuğa rağmen yine coşkulu bir şekilde yapıldı. Kentte yılbaşı kutlamalarının sembolü haline gelen ''kristal top düşürme'' töreni, ünlü Times Meydanı'nda bu yıl 101. kez yapıldı.

Top düşürme törenine bu yıl New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'le birlikte ABD'nin yeni dışişleri bakanı olacak eski New York senatörü Hillary Clinton ile eşi eski başkanlardan Bill Clinton da katıldı.

Saatler öncesinden meydana toplanan yüzbinlerce New Yorklu, dünyanın en büyük yılbaşı sokak partisinde, bütün gece çeşitli müzik gruplarını izledi ve eğlendi. Saatler 23.59'u gösterdiğinde ise Belediye Başkanı Bloomberg, Clinton çifti ile birlikte topu düşüren düğmeye basınca ışıl ışıl yanan kristal top, havai fişekler ve binalardan atılan konfetiler eşliğinde 60 saniye içinde 23,5 metrelik bir direkten düştü ve herkes sevdiklerine sarılarak yeni yıla girdi.

Kalabalık nedeniyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Times Meydanı'nda yeni yıla dakikalar kala John Lennon'un ''Imagine'' adlı şarkısı, 2008'e girilince de Frank Sinatra'nın ''New York, New York'' şarkısı hep bir ağızdan söylendi ve Clinton çifti yeni yıla önce birbirlerine sarılarak ardından dans ederek girdi.
 

 

Londra'da muhteşem ışık gösterisi

İngiltere'nin başkenti Londra, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıla muhteşem bir ışık gösterisi eşliğinde girdi. Thames nehri kıyısını dolduran binlerce kişinin katılımıyla geri sayım yapılırken, nehir kıyısındaki, başta dev dönme dolap "London Eye" olmak üzere bütün bina ve anıtlar ışık seli altında kaldı.

İzleyenleri büyüleyen ışık gösterisi yaklaşık 15 dakika sürdü. Bu arada Southbank adı verilen Thames'in güney kıyısındaki dev Sheell binası üzerine yansıtılan görüntülerde, başta Londra Belediye Başkanı Boris Johnson olmak üzere pek çok ünlünün yeni yıl mesajları yer aldı.

Çalınan müzik eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenen kalabalığın sürekli içki tüketmesi yüzünden olaylar da eksik olmadı. Polisin olay çıkartan sarhoşları kalabalığın arasından çıkartıp, evine dönmeye zorladığı, daha büyük huzursuzluklara yol açanların ise geceyi karakollarda tamamlamak üzere gözaltına alındığı dikkati çekti. 

 

Filipinler'de yeni yıl kutlamasında bombalı saldırı

Filipinler'de yeni yıl kutlaması sırasında el bombasıyla yapılan bir saldırıda 22 kişi yaralandı.
Polis yetkilileri, kimliği belirsiz bir kişinin, General Santos kentindeki bir meydanda yeni yılı kutlayan kalabalık gruba el bombası attığını ve aralarında polislerin de bulunduğu 22 kişinin yaralandığını açıkladı. Yetkililer, Zamboanga kentindeki bir otobüs terminali yakınlarında da güçlü bir patlayıcı bulunduğunu bildirdi. Saatli bombanın etkisiz hale getirildiği kaydedildi.
Ülkede güvenlik önlemleri artırılırken, ordu yetkilileri her iki olayın ve ülkede son zamanlarda yaşanan diğer bombalı eylemlerin Moro İslami Özgürlük Cephesi'ne (MILF) bağlı militanlarca düzenlendiğini belirtti. MILF sözcüsü Eid Kabalu ise iddiaları yalanladı.

Öte yandan yeni yıla her yıl coşkulu eğlencelerle girilen ülkede, patlatılan havai fişeklerden ve diğer çeşitli olaylardan 346 kişi yaralandı.

 

Bangkok'taki gece kulübünde yangın

Tayland'ın başkenti Bangkok'taki bir gece kulübünde yılbaşı kutlamaları sırasında çıkan yangında 59 kişi öldü, 200'den fazla da yaralı var.

Polis yetkilileri, gece yarısından hemen sonra çıkan yangına, gece kulübünde eğlenenlerin beraberlerinde getirdikleri fişeklerin ya da yeni yıl için geri sayım yapılırken kullanılan ses yalıtımlı havai fişeklerin sebep olduğunun sanıldığını belirtti.

Çoğunluğunu turistlerin oluşturduğu ölenlerin kimlikleriyse henüz açıklanmadı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler