"Ne şikesi, memleket elden gidiyor"

"Futbolda şike soruşturması" kapsamında tutuklu bulunan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakim karşısına çıktı. Yıldırım, futbolcu İbrahim Akın'a 100 bin Avro verdiği iddialarının ispatlanması halinde "köprüden atlayacağını" söyledi. Başkan Yıldırım, "Ne şikesi, memleket elden gidiyor" şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 14.02.2012 - 08:47
Abone Ol google-news

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonundaki duruşmaya, tutuklu sanıklar Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Mecnun Otyakmaz, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Bülent Uygun, Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Çoşkun Çalık, Haldun Şenman, Mehmet Yenice, Ömer Ülkü, Sami Dinç, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak ve Hakan Karaahmet katıldı. Tutuklu sanık Bülent İşçen ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmedi.

Duruşmada aralarından Tayfur Havutçu, Ahmet Ateş, Alaatin Yıldırım, Ümit Karan, İskender Alın ve Korcan Çelikay'ın da aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Duruşma salonuna saat 09.15 sıralarında alınan tutuklu sanıklardan Aziz Yıldırım, izleyici bölümüne el salladıktan sonra yerine oturdu.

Tutuklu sanıklardan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, evli 2 çocuk babası olduğunu ifade ederek, aylık gelirinin 30 bin TL olduğunu anlattı. Yıldırım, Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci'nin mesleğini sorması üzerine ''İnşaat mühendisi ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanıyım'' dedi. Mahkeme Başkanı Ekinci'nin, sabıkası olup olmadığı sorulan Yıldırım, ''Buraya gelene kadar sabıkam yoktu'' dedi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci de, ''Burada da sabıkanız yok şu an'' diye yanıt verdi.

Tutuklu sanıklardan Abdullah Eker de, mesleğinin ''pazarcı'' ve aylık gelirinin 560 TL olduğunu kaydetti.

Sanıkların beyanlarına göre aylık kazançları şöyle:

  • Bülent Uygun: 300 bin TL (Teknik Direktör)
  • İlhan Yüksel Ekşioğlu: 50 bin TL (FB yöneticisi- turizmci)
  • Tayfur Havutçu: 50 bin TL (BJK Sportif Direktörü)
  • Alaattin Yıldırım: 40 bin TL (FB yöneticisi-işadamı)
  • Aziz Yıldırım: 30 bin TL (FB Başkanı-işadamı)
  • Mithat Halis: 35 bin TL (Menajer)
  • Mecnun Odyakmaz: 20 bin TL (Sivasspor Başkanı-işletmeci)
  • Tamer Yelkovan: 20 bin TL (FB Mali İşler Şube Müdürü)
  • Ümit Karan: 20 bin TL (Eski futbolcu)
  • Serkan Acar: 20 bin TL (FB yöneticisi)
  • Korcan Çelikay: 15 bin TL (Futbolcu)
  • Ali Kıratlı: 10 bin TL
  • Olgun Peker: 5 bin TL (Menajer-işadamı)
  • Haldun Şenman: 5 bin 600 TL (TFF Profesyonel İşler Sorumlusu)
  • Samet Güzel: 5 bin TL (Yeminli tercüman)
  • Volkan Bahçekapılı: 5 bin TL (Halkla ilişkiler uzmanı)
  • Abdullah Eker: 560 TL
  • Selim Kımıl: 500 TL

Tutuksuz sanık Şükrü Ongan ise şu anda işsiz ve herhangi bir gelirinin olmadığını söyledi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'nin, ''Neyle geçiniyorsun?'' diye sorması üzerine Ongan, ''Şu anda aylık bir gelirim yok. İş bakıyorum'' dedi.

Sanıkların kimlik tespitinin ardından avukatların tespitine geçilen duruşmada, davaya müdahillik talebinde bulunan Türkiye Futbol Federasyonu, Bucaspor ve eski hakem Erman Toroğlu adına avukatların da hazır bulunduğu görüldü.

İddianamenin okunmasına itiraz

İddianamenin okunmasına başlanmadan önce Aziz Yıldırım'ın avukatı Abdullah Kaya söz alarak, ''Biz yargılamanın hızlı olması açısından iddianamenin okunmasını istemiyoruz. Usul ekonomisi yapılsın'' dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, ''Duruşma hızlı gitsin istiyorsanız. Biz buna varız zaten. İddianameyi burada okuyup yargılamanın diğer kısmını Çağlayan'da yapmayı planlıyoruz. İddianamenin okunduğu dört günlük süreyi telafi edeceğiz. Mart ayına 15 günlük duruşma koyacağız. Süratli yapacağız. Sizde hızlı gitmesi için yardımcı olun'' şeklinde konuştu.

Bu davanın futbol ve spor camiasında tartışılan bir dava olduğunu anlatan mahkeme başkanı Ekinci, şunları kaydetti:
''Basında da yer aldı. Biz burada iddianameye bağlıyız. Biz burada sporu yargılamıyoruz. Biz burada takımları yargılamıyoruz. Hepsi yüzyıllık değerlerimiz. Tek yapacağımız, bizim görevimiz olan şey, iddianameye göre yargılama yapmak. Varsa bir yanlışlık bir yakıştırma bunları ayıklayıp karar vermek bizim görevimiz.''

Bu arada, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın salona 3 klasörle geldiği görüldü.

Duruşma salonunda Yıldırım, en öndeki sağ koltukta otururken, yanında sırasıyla Mecnun Odyakmaz, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan yer aldı.

Mahkeme Başkanı Ekinci'nin sanıkların kimlik tespiti sırasında çocuk sayılarını söylerken, ''Allah bağışlasın'' demesi de dikkati çekti.

İddianamenin okunmasının başlamasıyla birlikte bazı sanık avukatı ve izleyicilerin toplu halde dışarı çıkması üzerine, mahkeme başkanı uyarıda bulunarak içeriye giriş çıkışları yasakladı.

 
Aziz Yıldırım’dan taraftarlara sesli mesaj

"Futbolda Şike Davası"nda tutuklu bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, başkanlığının 14. yıl dönünümde, sarı-lacivertli taraftarların cep telefonlarına sesli mesaj gönderdi.

Kulübün internet sitesinde yapılan açıklamada, Yıldırım’ın taraftar kart sahibi Fenerbahçeliler’in telefonlarına mesaj gönderdiği belirtilerek, başkanın sesinden kaydedilen mesaj yayınlandı.

Mesajda başkan Yıldırım kendi sesinden taraftarlara, "Böyle bir kulüpte başkanlık yaptığım için onur duyuyorum. Bu onuru bana veren bu camiaya teşekkür ediyorum" dedi.

Arada basın mensuplarının yakınına gelen Aziz Yıldırım, ''şike hakkında televizyonlarda konuşanlarla yüz yüze görüşeceklerini'' söyledi.

"İspatlanırsa kendimi köprüden atarım"

İstanbul Büyükşehir Belediyespor futbolcusu İbrahim Akın'a 100 Bin Euro verdiğinin iddia edildiğini belirten Yıldırım, ''İbrahim Akın'a 100 bin Euro verdiğimi ispatlasınlar, kendimi köprüden atarım. Hangi parayı, hangi hesap numarasına göndermişim? Ayıp, ayıp...'' dedi.

"Taraftarlara söyleyin, gelmesinler"

Fenerbahçe taraftarlarına desteklerinden dolayı teşekkür eden Yıldırım, ''Taraftarlara söyleyin, gelmesinler. Bu soğukta beklemesinler. Yazık herkese. Duruşma için Pazartesi günü Çağlayan'a gittiğimde oraya gelsinler'' şeklinde konuştu.

"Ne şikesi, memleket elden gidiyor"

Yıldırım, "Memleket elden gidiyor diye açıklamalar yapmıştım. Siz hala basında şikeden bahsediyorsunuz. Ne şikesi, ne şike davası; memleket elden gidiyor. Korkmayın, biz korkmuyoruz" dedi.

"Erkek adam bir defa ölür"

Yıldırım, şöyle devam etti: "Herkes bir yerden tutmuş gidiyor. Şike yaptığımızı söylüyorlar. Böyle şike mi olur? Erkek adam bir defa ölür, on defa ölmez."

Duruşmayı 300 kişi salonda izliyor

Duruşmayı, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekili Nihat Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri Cihan Kamer, Ali Koç, Vedat Olcay, Mithat Yenigün, Nihat Özbağı, Serhat Çeçen, Semih Özsoy, Abdullah Kiğılı, Murat Özaydınlı ile aralarında Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Enis Berberoğlu, Ahmet Hakan Çoşkun'un da bulunduğu yaklaşık 60 gazeteci ile kulüp temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi izledi.

İddianame 113'üncü sayfaya kadar okundu, duruşma yarına ertelendi

''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davada, iddianamenin 113'üncü sayfasına kadar okundu.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, iki TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunan iddianamenin 113'üncü sayfasına gelindi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, bugünkü duruşmada iddianamenin 120'nci sayfasına kadar okumayı planladıklarını belirterek, herkesin yorulması nedeniyle devam edemediklerini söyledi.

Yarınki duruşmanın diğer küçük salonda görüleceğini vurgulayan Başkan Ekinci, duruşmanın perşembe ve cuma günü yine bu salonda görüleceğini ifade etti.

Başkan Ekinci, iddianamenin okunmasının cuma günü tamamlanacağını belirterek, ''Herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun. Umarım herkes en kısa zamanda sevgilisine kavuşur'' diye konuştu.

İzleyicilerin alkışlaması üzerine Başkan Ekinci, ''Alkış yok'' dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmayı yarına erteledi.

Ceza istemleri

Davanın iddianamesinde, eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker'in, ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek'', ''dolandırıcılık'', ''yağma'', ''rüşvet'', ''şike'', ''konut dokunulmazlığını ihlal etmek'', ''mala zarar vermek'', ''tehdit'', ''resmi belgede sahtecilik'' ve 'özel belgede sahtecilik'' suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Aynı iddianamede, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek'', ''dolandırıcılık'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından toplam 22 ile 72 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da ''suç örgütüne üye olmak'', ''dolandırıcılık'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından 6 yıl 9 ay ile 21 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu'nun 19,5 yıl ile 65 yıl 3 ay, Alaeddin Yıldırım'ın 5 yıl ile 16 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan'ın 16 yıl 2 ay ile 53 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan'ın 8 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekiliği görevinden istifa eden Göksel Gümüşdağ'ın ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak'' ve ''şike'' suçlarından 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) eski yöneticisi Serdal Adalı'nın ''şike'' suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, BJK futbol takımları genel direktörü Tayfur Havutçu'nun aynı suçlamaya ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in ''teşvik primi verme girişiminde bulunmak'' suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar'ın ''teşvik primi verme girişiminde bulunmak'' ve ''tehdit'' suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da ''örgüt üyesi olmak'' ve ''şike'' suçlarından 2,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un 5 yıl 3 ay ile 16 yıl 9 ay arasında, sportif direktörü Ümit Karan'ın da 2 yıl 9 ay ile 9 yıl 3 ay arasında hapse çarptırılmaları isteniyor.

Futbolcu İbrahim Akın'ın ''şike'' ve ''teşvik primi'' suçlarından 2 yıl 9 ay ile 8 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcu İskender Alın'ın da benzer suçlamalara ilişkin 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Futbolcu Serdar Kulbilge'nin ''dolandırıcılık'' suçundan 4 ile 14 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcular Mahmut Boz ve Murat Şahin'in de aynı suçlamaya ilişkin 2 ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında ''şike'' suçundan 1 ile 3'şer yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk'ün de ''teşvik primi'' suçlamasına ilişkin 9 ay ile 2 yıl 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlamalara ilişkin 1 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler